Tarih: 30.09.2022 17:37

İlçemizdeki Market servislerine "Müşteri yasağı" kararı hiç uygulanmadan kaldırıldı

Facebook Twitter Linked-in

    Ça­ye­li Kay­ma­kam­lı­ğı, 'yolcu ta­şı­ma işin­de dü­ze­ni ve gü­ven­li­ği sağ­la­mak ve hak­sız re­ka­be­tin önüne ge­çe­bil­mek' ama­cıy­la alış veriş po­şet­le­ri­ni ta­şı­ya­cak ser­vis araç­la­rı­na müş­te­ri­le­rin bin­me­si­ni ya­sak­la­mış­tı.
    Ka­ra­rın 26 Eylül'de uy­gu­la­ma­ya ko­nu­la­ca­ğı du­yu­rul­muş­tu. Fakat va­tan­daş­la­rın tep­ki­le­ri üze­ri­ne karar hiç uy­gu­lan­ma­dan kal­dı­rıl­dı. Ça­ye­li Kay­ma­ka­mı Mu­ham­met Fatih De­mi­rel, "Gelen tep­ki­ler üze­ri­ne ka­ra­rı uy­gu­la­ma­ya koy­ma­dan kal­dır­dık" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Ça­ye­li Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Odası Baş­ka­nı Hü­se­yin Arıcı da ka­ra­rın uy­gu­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni sa­vun­du. Mar­ket alış ve­ri­şi yapan müş­te­ri İfaket Çakır yap­tı­ğı açık­la­ma­da, "İnsan­lar ken­di­le­ri bin­me­yecek ise eş­ya­la­rı­nı ser­vis ara­cı­na neden bı­rak­sın ki? Yan­lış bir ka­rar­dı" şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Ça­ye­li Kay­ma­kam­lı­ğı 16 Eylül'de, yolcu ta­şı­ma işin­de dü­ze­ni ve gü­ven­li­ği sağ­la­mak ve hak­sız re­ka­be­tin önüne ge­çe­bil­mek mak­sa­tıy­la, Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası, Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Odası ile yerel mar­ket­le­rin ta­lep­le­ri üze­ri­ne alış veriş po­şet­le­ri­ni ta­şı­ya­cak ser­vis araç­la­rı­na müş­te­ri­le­rin alın­ma­sı­na yasak ge­ti­ril­miş­ti. Resmi yazı ile il­gi­li bi­rim­le­re bil­di­ri­len ka­ra­ra uyul­ma­ma­sı ha­lin­de cezai işlem uy­gu­la­na­ca­ğı du­yu­rul­muş­tu. Fakat alı­nan karar il­çe­miz­de va­tan­daş­la­rın tepki gös­ter­me­si­ne yol açtı. Tep­ki­ler üze­ri­ne Ça­ye­li Kay­ma­kam­lı­ğı daha önce 26 Eylül'de uy­gu­la­ma­ya ko­nu­la­ca­ğı du­yu­ru­su­nu yap­tı­ğı ka­ra­rı geri çekti. Ça­ye­li Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Odası Baş­ka­nı Hü­se­yin Arıcı “Mar­ket­çi ar­ka­daş­la­rı­mız da bu ser­vis araç­la­rı­nın kalk­ma­sı­nı is­te­di. Araç ba­şı­na 30-40 bin TL zarar et­tik­le­ri­ni söy­le­ye­rek hepsi imza attı. Şu an her­kes bir­bi­ri­ne gir­miş. Şoför es­na­fıy­la mar­ket­çi­ler, mar­ket­çi­ler ile va­tan­daş­lar. Bu işin çö­zül­me­si­ni is­ti­yo­ruz. 167 tane taksi var. Bun­lar si­gor­ta prim­le­ri­ni, odaya olan borç­la­rı­nı öde­ye­mi­yor.
    Mar­ket­çi­le­rin eğer ka­nu­nen ta­şı­ma hak­la­rı varsa in­san­la­ra belge ver­sin­ler, ti­ca­ri­dir, ser­vis çe­ke­bi­lir de­sin­ler bizde susup otu­ra­lım. ‘Ta­şı­ya­maz ama va­tan­daş is­ti­yor’ di­yor­lar. O zaman biz de kar­puz, kavun ala­lım, mar­ke­tin kar­şı­sı­na geçip tez­gah açıp ti­ca­ret ya­pa­lım. Yet­ki­li­le­rin bu işe çözüm bul­ma­sı ge­re­ki­yor. Taksi es­na­fı ka­la­ba­lık ol­du­ğun­dan do­la­yı yet­ki­li yer­le­re di­lek­çe yaz­dık. ‘Ser­vis araç­la­rı ça­lı­şı­yor­sa bu in­san­la­rın izin bel­ge­si var mı? Varsa bize gös­te­ril­sin’ dedik. Mar­ket­çi­le­rin ser­vis aracı kul­lan­ma­la­rı ola­bi­lir. Ama mar­ket içe­ri­sin­de ça­lı­şan per­so­ne­li evine bı­ra­kıp almak için var. Müş­te­ri­yi ta­şı­mak gibi bir hak­la­rı yok. Niye yok? Her araç­ta kol­tuk si­gor­ta­sı ol­ma­sı lazım. Dol­muş­çu da tak­si­ci de var. Bir kaza ol­du­ğu zaman bunun fa­tu­ra­sı­nı kim öde­yecek? Dol­muş­çu­yu, tak­si­ci­yi, kam­yon­cu­yu da bı­ra­kın o zaman ba­şı­na gelen durum ile ken­di­si uğ­raş­sın” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    ‘YAN­LIŞ BİR KARAR’ Mar­ket­ten alış­ve­ri­şi­ni yapan müş­te­ri İfaket Çakır ka­ra­rın yan­lış ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek, "Mar­ket­te alış­ve­ri­şi­ni ya­pan­lar ser­vis ara­cı­na binip evine gi­decek. İnsan­lar ken­di­le­ri bin­me­ye­cek­se eş­ya­la­rı­nı ser­vis ara­cı­nı neden bı­rak­sın ki ? Yan­lış dü­şü­nül­müş bir karar. 500-600 TL’lik alış­ve­riş edin­ce ser­vi­si kul­lan­ma­mız nor­mal değil mi?” dedi.
    Müş­te­ri Hamza Topçu da, “Ben alı­nan ka­ra­rı doğru bul­ma­dım. Al­dı­ğım mal­ze­me­le­ri ben ol­ma­dan nasıl doğru bir şe­kil­de evime bı­ra­kı­la­cak? Mal­ze­me­nin pe­şin­de ben ola­ca­ğım ki al­dı­ğım eş­ya­yı ken­dim evime ge­ti­re­yim. Şu an­da­ki sis­tem va­tan­daş için doğru bir uy­gu­la­ma. Kal­kar­sa kötü olur” şek­lin­de ko­nuş­tu. Müş­te­ri Ha­ti­ce Uçar ise, “Ben İstan­bul’da ya­şı­yo­rum. Mar­ket­ten alış­ve­riş yap­tı­ğım zaman ser­vis araç­la­rı, mal­ze­me­le­rim­le bir­lik­te beni evime kadar bı­ra­kı­yor. Bence var olan sis­tem bu­ra­da da uy­gu­lan­ma­ya devam etsin. Eş­ya­la­rı­mı kim bek­le­yecek? Ma­hal­le­de­ki in­san­lar mı? Eş­ya­la­rı­mın pe­şi­ne git­mek is­te­rim. Böyle bir şey olmaz. Başka ara­bay­la nasıl gi­de­ce­ğim? Dol­mu­şa mı bi­ne­ce­ğim? Müm­kün değil” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    'TAKSİCİ OLA­RAK ÇOK MAĞ­DU­RUZ’ Mar­ket­ler­de­ki ser­vis uy­gu­la­ma­sı­nın kal­dı­rıl­ma­sı­nı talep eden tak­si­ci Caner Sözer “Tak­si­ci ola­rak biz bu ko­nu­da çok mağ­du­ruz. Biz de va­tan­daş mağ­dur ol­ma­sın is­ti­yo­ruz. Bir gü­zer­gah kon­sun, mar­ket­le­rin ser­vis araç­la­rı, dağın te­pe­si­ne çı­kı­yor­lar, her yere gi­di­yor­lar.
    Dö­nüş­te de müş­te­ri ka­zan­mak için yolcu alı­yor­lar. Biz hiç iş ya­pa­mı­yo­ruz. Bizim si­gor­ta­mız, ver­gi­miz, her şe­yi­miz var. Buna güzel bir dü­zen­le­me ge­ti­ril­me­si lazım. Hep ben ka­za­na­ca­ğım der­sen olmaz. Günde 2-3 işe zor gi­di­yo­ruz. Bu­ra­da 8 tane tak­siy­dik şimdi ise 3 tane kaldı. Bı­rak­tı­lar. Bende bı­rak­ma­yı dü­şü­nü­yo­rum. Çok mağ­du­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    Ça­ye­li Kay­ma­ka­mı Mu­ham­met Fatih De­mi­rel, "Gelen tep­ki­ler üze­ri­ne ka­ra­rı uy­gu­la­ma­ya koy­ma­dan kal­dır­dık" şek­lin­de ko­nuş­tu.
        

 Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —