İlimiz 5 Ayda Çay İhracatından 3,5 Milyon Dolar Kazandı

Tür­ki­ye'nin 5 aylık çay ih­ra­ca­tı­nın yüzde 35'inin Rize'den ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni be­lirt­ti.

Yerel Haberler 25.06.2022 11:52:00 0
İlimiz 5 Ayda Çay İhracatından 3,5 Milyon Dolar Kazandı

    İli­miz­den Ocak-Ma­yıs dö­ne­min­de 1296 ton çay ih­ra­ca­tı ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Gür­do­ğan, söz ko­nu­su dış sa­tım­dan 3 mil­yon 483 bin 969 dolar ka­zanç sağ­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.
    Gür­do­ğan, Rize'den 19 ül­ke­ye çay ihraç edil­di­ği­ni be­lir­te­rek, söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
    "Bel­çi­ka, Uk­ray­na ve Al­man­ya en fazla dış satım ya­pı­lan ül­ke­ler oldu. İli­miz­den Bel­çi­ka'ya 2 mil­yon 139 bin 843, Uk­ray­na'ya 317 bin 23 ve Al­man­ya'ya da 195 bin 18 do­lar­lık çay sa­tıl­dı.
    Geçen yılın aynı dö­ne­min­den fark­lı Se­ne­gal, Ka­na­da, Öz­be­kis­tan, Mol­dav­ya ve Ar­na­vut­luk'a da bu dönem ih­ra­cat ya­pıl­dı."
    Çayın kent, bölge ve ülke için önem­li bir ihraç ürünü ol­du­ğu­nu vurgu yapan Gür­do­ğan, bu yıl ih­ra­ca­tın çok güzel ra­kam­lar­la ta­mam­la­na­ca­ğı­na inan­dık­la­rı­nı söy­le­di.
    Gür­do­ğan, Türk ça­yı­nın ÇAY­KUR'un ta­nı­tım ça­lış­ma­la­rıy­la yurt dışı pa­zar­lar­da önem­li ko­nu­ma gel­di­ği­ni be­lir­te­rek, şun­la­rı söy­le­di:
    "Özel sek­tör fir­ma­la­rı­mı­zın da ih­ra­ca­ta yön­len­di­ril­me­si, çay­dan daha de­ği­şik ino­va­tif ürün­ler ge­liş­ti­ri­le­rek mar­ka­lı ürün üre­ti­mi ve ih­ra­ca­tı­nın ar­tı­rıl­ma­sı, sek­tör fir­ma­la­rı ara­sın­da da kü­me­len­me iş bir­li­ği­nin ge­liş­ti­ril­me­si ama­cıy­la UR-GE - Ulus­la­ra­ra­sı Re­ka­bet­çi­li­ğin Ge­liş­ti­ril­me­si­nin Des­tek­len­me­si Hak­kın­da Teb­liğ kap­sa­mın­da proje ha­zır­la­na­rak Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­nın ona­yı­na su­nul­du. Pro­je­nin onay­lan­ma­sı aka­bin­de Doğu Ka­ra­de­niz'de çay sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­te­ren fir­ma­lar­la oluş­tu­ru­la­cak küme ile yurt dışı pa­zar­la­ra açı­lı­ma önem ve­ri­le­rek çay ih­ra­ca­tı­nın daha üst nok­ta­la­ra ulaş­ma­sı­na yo­ğun­la­şa­ca­ğız" dedi.
        

 Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °