İlimizde ata tohumları yeniden hayat buluyor

İlimizde ata tohumları yeniden hayat buluyor

İli­miz­de top­la­nan ge­le­nek­sel ata to­hum­la­rı halka da­ğı­tı­la­rak ye­ni­den hayat bu­lu­yor.

Fın­dık­lı Zi­ra­at Odası’nın 2017 yı­lın­da ili­mi­zin çevre il­le­rin­den ata to­hum­la­rı top­la­mak için ara­yış içine girdi.
 Ya­pı­lan ara­yı­şın so­nu­cun­da çevre il­ler­de­ki Zi­ra­at Oda­la­rıy­la gö­rüş­me­ler so­nu­cun­da ata to­hum­la­rı top­lan­dı. Top­la­nan to­hum­la­rı kendi bün­ye­le­rin­de­ki bah­çe­ler­de eke­rek 100 bin fide üre­ti­le­rek Fın­dık­lı hal­kı­na da­ğı­tıl­dı. Her yıl ata to­hu­mu da­ğıt­ma­yı ge­le­nek ha­li­ne ge­tir­me­yi plan­la­yan Fın­dık­lı Zi­ra­at Odası bu yılda 5 mil­yon ata to­hu­mu da­ğıt­ma­yı plan­la­dı­ğı­nı du­yur­du. Fın­dık­lı Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Meh­met Ali Özsoy, ata to­hum­la­rı­nı top­la­ma­la­rın­da­ki ama­cın hiç­bir kim­ya­sal kul­lan­ma­dan doğal şe­kil­de üret­mek ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
"Ata to­hum­la­rı­nı daha büyük kit­le­ler­le daha büyük top­rak­lar­da di­kil­me­si­ni sağ­la­ya­ca­ğız" Yap­tık­la­rı pro­je­den bah­se­den Fın­dık­lı Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Meh­met Ali Özsoy, ya­pa­cak­la­rı da­ğı­tım­la­rın sa­de­ce Ri­ze­li­le­re yö­ne­lik ol­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­ye­rek "2017 yı­lın­da Ordu’nun ilçe oda­la­rın­dan baş­la­ya­rak Art­vin Borç­ka’ya kadar bütün oda­lar­la ko­nu­şa­rak ge­le­nek­sel ata to­hum­la­rı­nı is­te­dik. Bu to­hum­la­rı Fın­dık­lı Zi­ra­at Oda­sın­da top­la­dık. Üre­tim bah­çe­le­rimiz­de de ektik. 2017 yı­lın­da elde et­ti­ği­miz to­hum­lar­dan fide üre­te­rek, 100 bin fide da­ğı­tı­mı yap­tık. Son­ra­ki yıl 500 bin tohum da­ğıt­tık. Daha son­ra­ki yıl 1 mil­yon tohum da­ğıt­tık. Geçen yıl 2 mil­yon da­ğıt­tık bu yılda 4 mil­yon ile 5 mil­yon ara­sın­da tohum elde ettik. Bu to­hum­la­rı pa­ket­li­yo­ruz ve çe­şit­len­di­ri­yo­ruz. 2023 yı­lı­nın Şubat ayında, bu sefer sa­de­ce Fın­dık­lı hal­kı­na değil, çevre il­ler­den ge­len­ler­le pay­la­şa­ca­ğız. Ata to­hum­la­rı­nı daha büyük kit­le­ler­le daha büyük top­rak­lar­da di­kil­me­si­ni sağ­la­ya­ca­ğız" şek­lin­de ko­nuş­tu.
Özsoy, "Dı­şa­rı­dan gelen çe­şit­ler, bu ik­li­me alı­şık ol­ma­dı­ğı için sü­rek­li ilaç is­ti­yor" Ata to­hum­la­rı­nı top­la­ma­la­rı­nın amaç­la­rı­nın kim­ya­sal kul­lan­ma­dan ta­ma­men doğal üre­tim yap­mak ol­du­ğu­nu be­lir­ten Özsoy "Ata to­hum­la­rı­nın içe­ri­sin­de hib­rit­ten daha ve­rim­li çe­şit­ler var. Daha önem­li­si ata to­hum­la­rı böl­ge­nin ik­li­mi­ne ve top­ra­ğı­na uyum sağ­la­dı­ğı için bu­ra­da­ki yağ­mu­ra, sı­ca­ğa daha alı­şık ol­du­ğu için, daha da­ya­nık­lı, daha ve­rim­li, has­ta­lık­la­ra da­ya­nık­lı ol­du­ğu için daha ve­rim­li olu­yor böl­ge­de. Dı­şa­rı­dan gelen çe­şit­ler, bu ik­li­me alı­şık ol­ma­dı­ğı için sü­rek­li ilaç is­ti­yor. Oysa biz ge­le­nek­sel çe­şit­le­ri­miz­le hiç kim­ya­sal kul­lan­ma­dan doğal üre­tim ya­pı­yo­ruz. Bun­dan do­la­yı ge­le­nek­sel to­hum­lar bizim için çok daha önem­li.
Ata to­hum­lar­dan üret­ti­ği­miz seb­ze­ler­de es­ki­den an­ne­min bah­çe­sin­de al­dı­ğım lez­ze­ti, ko­ku­su­nu aldık. Ata to­hu­mu ye­tiş­tir­mek için ge­rek­li se­bep­ler­den biri ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


   Haber Merkezi