İlimizde Covid 19 Vaka Sayıları Düşmeye Başladı

Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, 26 Şu­bat-4 Mart ara­sın­da, il ba­zın­da 100 bin kişi için­de bir haf­ta­lık top­lam yeni Co­vid-19 vaka sa­yı­sı­nı gös­te­ren in­si­dans ha­ri­ta­sı­nı pay­laş­tı.

Yerel Haberler 21.03.2022 09:41:00 0
İlimizde Covid 19 Vaka Sayıları Düşmeye Başladı

    Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, 26 Şu­bat-4 Mart ara­sın­da, il ba­zın­da 100 bin kişi için­de bir haf­ta­lık top­lam yeni Co­vid-19 vaka sa­yı­sı­nı gös­te­ren in­si­dans ha­ri­ta­sı­nı pay­laş­tı.

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı her hafta Ko­ro­na virüs ile mü­ca­de­le kap­sa­mın­da il­ler­de­ki yüz bin nü­fu­sa eş değer yüz­de­lik oran­la­rı açık­la­ya­rak, şe­hir­ler­de­ki vaka du­ru­mu ile il­gi­li bil­gi­len­dir­me­ler­de bu­lu­nu­yor. Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, 16 Şu­bat-4 Mart haf­ta­sın­da yüz bin nü­fu­sa eş değer yüz­de­lik ra­kam­la­rı açık­la­dı. Geçen hafta açık­la­nan ra­kam­la­ra göre Rize'de vaka sa­yı­la­rın­da düşüş göz­lem­le­ni­yor. Rize'de vaka sa­yı­la­rı son iki haf­ta­da ol­du­ğu gibi düşüş eği­li­mi­ni sür­dür­dü. Rize'de 19-25 Şubat ta­rih­le­ri ara­sın­da 706,47 olan vaka sa­yı­sı, yeni haf­ta­da 451,60 kadar ge­ri­le­di.
    Ri­ze­li­ler'in çok sıcak kanlı ol­duk­la­rı için kural dı­şı­na çık­ma­yı sev­dik­le­ri­ni dile ge­ti­ren Harun İlik, "Ko­ro­na vi­rü­se alı­nan ön­lem­ler, aşı­la­rı ol­du­ğu­muz­dan do­la­yı bir ge­ri­le­me var ama tam ola­rak bit­miş değil. Biraz daha sab­re­dip bu kışı at­la­tıp yaza geç­ti­ği­miz­de ba­ka­ca­ğız. O zaman neyin doğru neyi yan­lış yap­tı­ğı­mı­zı gö­re­ce­ğiz. Şu anda gi­di­şat iyi ama ma­ale­sef gün­lük ölüm­ler ve­fat­lar devam edi­yor. Bun­lar üzücü, biraz daha dik­kat­li biraz daha sa­bır­lı ol­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Ri­ze­li­ler çok sıcak kanlı in­san­lar ol­du­ğu­muz için ku­ral­la­rın dı­şı­na çık­ma­yı se­vi­yo­ruz. Gi­di­şat­la il­gi­li, sal­gın­la il­gi­li ön­lem­ler zaman zaman uy­gu­lan­dı. Zaman za­man­da uy­gu­la­ma­nın dı­şı­na çıktı. Ka­der­de vi­rü­sü böyle ya­şa­mak var. Biraz daha sab­re­de­lim. En azın­dan 

yaz ol­du­ğun­da önü­mü­ze ba­ka­lım" dedi.
"Ko­ro­na virüs aynı bir grip gibi vü­cut­ta iş­le­me yap­mış"
    Ko­ro­na vi­rü­sün in­san­lar­da artık ba­ğı­şık­lık ka­zan­dı­ğı için vefat sa­yı­la­rı­nın faz­la­laş­ma­ya­ca­ğı­nı söz­le­ri­ne yan­sı­tan Ahmet Yıl­maz, "Bunun bi­rin­ci ne­de­ni, karın yağ­ma­sı ve mik­rop­la­rın yok ol­ma­sı. İkinci ne­de­ni ise artık in­sa­nın vü­cu­du ba­ğı­şık­lık ka­zan­mış­tır. Bun­dan sonra zan­net­mi­yo­rum Ko­ro­na vi­rüs­ten ölen­le­rin sa­yı­sı­nın faz­la­la­şa­ca­ğı­nı ve ko­ro­na virüs yavaş yavaş yaz gel­me­siy­le bir­lik­te bit­miş­tir. Bunun ya­nın­da Ko­ro­na virüs, gri­bin bir de­ği­şik hali. Ko­ro­na virüs aynı bir grip gibi vü­cut­ta iş­le­me yap­mış. Açık alan­lar­da zaten maske kul­la­nıl­mı­yor. Ge­nel­lik­le ka­pa­lı alan­lar­da maske kul­la­nı­lı­yor. Mas­ke­yi insan bu za­ma­na kadar ta­kın­ca sı­kıl­dı. Şunu da be­lirt­mek lazım bence maske va­tan­da­şı­mı­zı grip­ler­den ko­ru­muş­tur. Yaz gel­di­ğin­den do­la­yı 1 ay içe­ri­sin­de vü­cu­du­muz­dan veya ül­ke­den kal­ka­cak­tır diye dü­şü­nü­yo­rum" şek­lin­de ko­nuş­tu.

"Eko­no­mik ola­rak bir ted­bir almış du­rum­da­yız"
    Va­tan­daş­la­rın halen daha ted­bir­ler nok­ta­sın­da is­tik­rar­sız ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Onat Güner, "Kendi adıma ko­nu­şur­sam, ben bunu eko­no­mi­ye bağ­lı­yo­rum. Şu anda her şeyin fi­ya­tı art­mış du­rum­da. İnsan­lar dı­şar­da çay içe­mi­yor dı­şa­rı­yı boş ve­re­lim evin­de bile çaya muh­taç du­rum­da. Devir eko­no­mi dev­ri­ne düştü ma­ale­sef. Ko­ro­na virüs dö­ne­min­de zaten sar­sı­lan bir eko­no­mi var. Bide bu eko­no­mik kriz­le be­ra­ber çay kahve içmek is­te­mi­yor­lar. Kendi eko­no­mi­le­ri­ni dü­şün­dük­le­rin­den do­la­yı. Benim dü­şün­dü­ğüm in­san­lar­da ke­sin­lik­le bir ko­ru­ma ted­bi­ri yok. Sa­de­ce eko­no­mik de­ğer­le­rin ver­di­ği el­ve­riş­siz­lik­ten do­la­yı in­san­lar ka­fe­le­re git­mi­yor. Ri­ze­li­nin al­dı­ğı ted­bir bence ye­ter­siz. So­kak­ta her­kes bir­bi­ri­ne sa­rı­lı­yor, öpü­yor tabi in­san­lar­da bu­nal­dı. De­di­ğim gibi Ri­ze­li­nin bir ted­bi­ri yok. Bence ülke ola­rak eko­no­mi­miz çok kö­tü­ye git­ti­ği için eko­no­mik ola­rak bir ted­bir almış du­rum­da­yız" diye ko­nuş­tu.                    

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °