İLİMİZDE DEFİNE VE TARİHİ ESER İÇİN İZİNSİZ KAZI YAPANLARI POLİS YAKALADI SAVCILIK EL KOYDU

yer­yü­zü ar­ke­olo­jik ça­lış­ma­la­rın ka­mu­oyun­da ya­yıl­ma­sı son­ra­sı de­fi­ne­ci­le­rin ta­ri­hi eser arama için baş­la­dık­la­rı kaçak kazı ça­lış­ma­la­rı va­tan­daş­la­rın ih­ba­rı son­ra­sı ön­len­di.

Yerel Haberler 22.08.2023 09:32:00 0
İLİMİZDE DEFİNE VE TARİHİ ESER İÇİN İZİNSİZ KAZI YAPANLARI POLİS YAKALADI SAVCILIK EL KOYDU

 İkiz­de­re Bü­yük­yay­la-Kurt­lar­bo­ğa­zı üstü Hor­de­re yo­lun­da aşağı ırmak de­ni­len yerde iş ma­ki­ne­siy­le kaçak, izin­siz kazı ya­pıl­dı­ğı­nı ihbar eden va­tan­daş­la­rın ih­ba­rı son­ra­sı Ça­ye­li yö­nü­ne kaçan iş ma­ki­ne­si ve be­ra­be­rin­de­ki araç­ta ki üç kişi İkiz­de­re Po­li­si­nin mo­be­se ta­ki­bi son­ra­sı ya­ka­la­na­rak Ad­li­ye­ye sevk edil­di. Yay­la­da izin­siz kazı yap­mak ve de­fi­ne ara­mak için iş ma­ki­ne­siy­le kazı ya­pan­lar hak­kın­da Ta­bi­at ve Kül­tür Var­lık­la­rı ko­ru­ma 2863 sa­yı­lı kül­tür ve ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ka­nu­nu­na mu­ha­le­fet­ten C.​Sav­cı­lı­ğı ta­ra­fın­dan so­ruş­tur­ma açıl­dı­ğı­nı söy­le­yen İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hakan Ka­ra­göz’’ Kaçak kazı ko­nu­sun­da çok ka­rar­lı­yız. Be­le­di­ye­miz, gü­ven­lik kuv­vet­le­ri­miz ve yöre hal­kı­mız izin­siz kazı ya­pan­la­ra ke­sin­lik­le göz aç­tır­ma­ya­cak.
Böl­ge­mi­zi kimse enkaz ha­li­ne ge­ti­re­mez. Be­le­di­ye Baş­ka­nı ola­rak bende ko­nu­dan çok ra­hat­sı­zım. İlçe dı­şın­dan ge­le­rek iş ma­ki­ne­siy­le yay­la­da talan yap­mak akılişi değil. Po­li­si­miz zaman ge­çir­me­den iş ma­ki­ne­siy­le kazı ya­pan­la­rı ya­ka­la­ya­rak Ad­li­ye­ye sevk et­miş­tir’’ dedi.
2863 sa­yı­lı kanun ce­za­sı nedir?
Bu Ka­nu­na ay­kı­rı ola­rak yıkma veya imar izni ve­ren­ler, iki yıl­dan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para ce­za­sıy­la ce­za­lan­dı­rı­lır, fi­il­ler, ko­run­ma­sı ge­rek­li kül­tür ve ta­bi­at var­lı­ğı­nı yurt dı­şı­na ka­çır­mak ama­cıy­la iş­len­miş ise ve­ri­lecek ce­za­lar bir kat ar­tı­rı­lır.
   Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °