İlimizde gübre fiyatlarına gelen zamlar protesto edildi

İlimizde gübre fiyatlarına gelen zamlar protesto edildi

Gübre fi­yat­la­rı­nın 2700 TL'den 10 bin TL'ye çık­ma­sı çay mus­tah­sil­le­ri­ni kara kara dü­şü­nür­ken, ili­miz­de gübre zam­la­rı pro­tes­to edil­di.

Rize iyi Parti İl Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen pro­tes­to­ya ka­tı­lan çay müs­tah­sil­le­ri ka­dın­lar geçen yıl 2 bin 700 TL'ye al­dı­ğı­mız güb­re­yi bu yıl 7500 -8000 TL ara­sın­da ol­du­ğu in­şal­lah bu gübre fi­yat­la­rı bu şe­kil­de kal­maz 4000 ci­va­rın­da şayet iner­sebelki vu­la­bi­li­riz di­ye­rek duy­gu­la­rı­nı dile ge­tir­di­ler.

Ay­şe­gül Öz­ya­nık yap­tı­ğı açık­la­ma şu şe­kil­de konuştu,
“Evet İYİ Parti ola­rak biz ha­zı­rız çö­ze­riz di­yo­ruz”

    “Kıy­met­li va­tan­daş­la­rım, he­pi­ni­zin ma­lu­mu ol­du­ğu üzere ül­ke­miz ciddi bir eko­no­mik kriz içe­ri­sin­de­dir. Eko­no­mi­miz iyi yö­ne­til­mi­yor, her geçen gün daha da kö­tü­ye gi­di­yo­ruz. Başta temel gıda ürün­le­ri olmak üzere ma­ale­sef ne­re­dey­se her gün bir­çok ürüne “fiyat dü­zen­le­me­si” adıy­la çe­şit­li zam­lar uy­gu­lan­mak­ta­dır. Bu durum siz de­ğer­li va­tan­daş­la­rı­mı­zın alım gü­cü­nü, gün­den güne dü­şür­mek­te­dir. Ge­çi­ne­mez hale ge­tir­mek­te­dir.”
    “Bu eko­no­mik kriz se­be­biy­le es­na­fı­mı­zın, emek­li­mi­zin, genç­le­ri­mi­zin ve çay müs­tah­si­li­mi­zin so­run­la­rı kat­la­na­rak bü­yü­mek­te­dir. Biz­ler bu so­run­la­rı el­bet­te bi­li­yo­ruz, evet iyi parti ola­rak biz ha­zı­rız çö­ze­riz di­yo­ruz. Ancak san­dı­ğı bek­le­mek, va­tan­daş­la­rı­mı­zın so­run­la­rı­nı er­te­le­mek de asla is­te­mi­yo­ruz. Bu ne­den­le sizin se­si­ni­zi gür bir sesle muk­te­dir­le­re ilet­mek is­ti­yo­ruz. Gelin hep bir­lik­te yük­sek sesle so­run­la­rı­mı­zı dile ge­ti­re­lim. Se­çim­den se­çi­me sizi ha­tır­la­yan­la­rı, An­ka­ra’ya git­tik­le­rin­de Rize’yi ve sizi unu­tan­la­rı, siz­le­re kulak tı­ka­yan­la­rı uyan­dı­ra­lım. Bugün belki sa­de­ce fahiş gübre fi­yat­la­rı ne­de­niy­le ça­yı­mı­za vu­ra­ma­dı­ğı­mız güb­re­yi ko­nu­şa­ca­ğız. En azın­dan en temel gelir kay­na­ğı­mız olan ça­yı­mı­za hep bir­lik­te sahip çık­mış ola­ca­ğız.” “Kıy­met­li va­tan­daş­la­rım, geçen yıl 2750-TL olan gübre fi­yat­la­rı, geç­ti­ği­miz gün­ler­de ilk önce 10.000-TL ola­rak açık­lan­dı sonra %30 in­di­rim ya­pıl­dı de­ni­le­rek tarım kredi ko­ope­ra­tif­le­rin­de sa­de­ce ko­ope­ra­tif üye­le­ri­ne 7500-TL’ye, diğer satış ya­pı­lan yer­ler­de ise 8300-8500-TL üze­rin­den gübre sa­tı­şı ya­pıl­ma­ya baş­lan­dı. Gübre fi­yat­la­rın­da %30 in­di­rim ya­pıl­dı, biz ge­re­ke­ni yap­tık açık­la­ma­sı­nı yap­mak üre­ti­ci­mi­zi al­dat­mak­tan başka bir şey de­ğil­dir.”
    “Va­tan­da­şı­mı­zın elekt­rik ve do­ğal­gaz fa­tu­ra­la­rı­nı öde­mek­te zor­luk çek­ti­ği bu gün­ler­de üre­ti­ci­miz bu fi­yat­la­ra nasıl gübre alıp, üre­ti­me devam ede­cek­tir. Bölge eko­no­mi­si­nin büyük bir kıs­mı­nı oluş­tu­ran hemen hemen her ha­ne­nin aynı za­man­da çay üre­ti­ci­si ol­du­ğu ve bölge in­sa­nı­nın bir­ço­ğu­nu il­gi­len­di­ren bu durum ma­ale­sef daha önce mev­cut olan kota, taban fi­ya­tın al­tın­da çay alımı ko­nu­la­rın­da ol­du­ğu gibi yine gör­mez­den ge­lin­mek­te­dir.” “%300 zam ora­nı­nın açık­lan­ma­sıy­la be­ra­ber üre­ti­ci­miz gübre fi­yat­la­rı­nın al­tın­da ezil­mek­te­dir. Bu zam­lar­dan sonra bir­çok üre­ti­ci­miz bu sene gübre al­ma­yı dü­şün­me­mek­te­dir. Özel­lik­le ha­va­la­rın ısın­ma­sıy­la bir­lik­te gübre vur­ma­nın baş­la­ya­ca­ğı bu za­man­lar­da üre­ti­ci­miz mayıs ayın­da gübre ver­me­ye­rek mayıs ayın­dan sonra “yarın ola hay­ro­la- Allah kerim” he­sa­bıy­la önünü gö­re­me­mek­te ve ne ya­pa­ca­ğı­nı bil­mez bir du­rum­da­dır.”
    “De­ğer­li va­tan­daş­la­rım, 1 ton gübre vur­du­ğu­muz çay bah­çe­miz­den yıl­lık or­ta­la­ma 7 ton yaş çay hasat ede­bi­li­yo­ruz. Gübre vu­rul­ma­dı­ğı aynı alan­da or­ta­la­ma %30 ora­nın­da ve­rim­de azal­ma ola­cak­tır ve bu da yak­la­şık 5 ton yaş çay hasat ede­bi­le­ce­ği­miz an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Eğer gübre alır­sak da geçen yıl yaş çay taban fi­ya­tı üze­rin­den gübre at­tı­ğı­mız için 2 ton­luk yaş çay kaybı geçen se­ne­ki yaş çay fi­ya­tı­na göre 7740-TL ola­cak­tır. O da Çay­kur’umu­zun ver­di­ği rakam üze­rin­den he­sap­lar­sak. Esa­sen Güb­re­yi va­de­li ola­rak 8300 tl ye alan bir üre­ti­ci­nin hiç­bir karı ol­ma­dı­ğı gibi zarar et­mek­te gübre sa­tı­şı ya­pan­la­ra ça­lış­mış ola­cak­tır. Gübre vur­du­ğu gün ça­lış­tır­dı­ğı işçi ma­li­ye­ti veya kendi emeği de ca­ba­sı. Özet­le gübre vur­du­ğu­muz­da %30 olan ve­rim­li­lik­te azal­ma zaten gübre pa­ra­sı ola­rak ce­bi­miz­den çı­ka­cak­tır.”
“Enf­las­yon da yine üre­ti­ci­ye yan­sı­tı­la­cak­tır.”
    “Yani olan yine üre­ti­ci­ye ola­cak­tır. Müs­tah­si­li­miz, üre­ti­ci ol­mak­la üre­ti­mi bı­rak­mak ara­sın­da karar verme aşa­ma­sı­na gel­miş­tir. Böl­ge­de gübre fi­yat­la­rı­nın bu denli art­ma­sı fahiş bir ar­tış­tır. Bu fi­yat­lar­da gübre sa­tı­mı so­nu­cun­da bu durum re­kol­te­nin düş­me­si­ne sebep ola­cak ve ülke üre­ti­mi­ne de zarar ve­re­cek­tir. Üre­ti­min azal­ma­sıy­la eko­no­mi­de enf­las­yon bas­kı­sı daha da ar­ta­cak­tır. Enf­las­yon da yine üre­ti­ci­ye yan­sı­tı­la­cak­tır. Her du­rum­da müs­tah­sil­le­ri­miz ve va­tan­daş­la­rı­mız kay­be­de­cek­tir.” “Özel­lik­le dün­ya­da ta­rı­mın öne­mi­nin art­tı­ğı bir dö­nem­de ül­ke­mi­zim kuru çay tü­ke­ti­min­de önem­li bir Pazar ol­du­ğu­nu dü­şü­nür­sek bu durum içer­de re­kol­te­nin azal­ma­sıy­la biz­le­ri kuru çayda dı­şa­rı­ya ba­ğım­lı hale ge­ti­recek ve çay it­ha­la­tı­nın önü açı­la­cak­tır. Rize için en önem­li he­de­fi­miz Ça­yı­mı­zı Çay­kur’umuzu dünya mar­ka­sı ha­li­ne ge­tir­mek­se üre­ti­ci­mi­ze böyle mi des­tek ola­ca­ğız? Bizim viz­yo­nu­muz ça­yı­mı­zı dünya mar­ka­sı ha­li­ne ge­tir­mek­tir. Peki, Rize’nin 2023 viz­yo­nu çay müs­tah­sil­li­ni tek ba­şı­na çay­sız güb­re­siz bı­rak­mak mıdır? Bu­ra­dan şeh­ri­mi­zin sı­kın­tı­la­rı­nı dile ge­tir­me­le­ri için An­ka­ra’ya gön­de­ri­len Ri­ze­nin ve­kil­le­ri­ne ses­len­mek is­ti­yo­rum. Sa­de­ce çözüm ara­yı­şın­da­yız di­ye­rek “çay ka­nu­nu” için ya­pa­ma­dı­ğı­nız ça­lış­ma­lar gibi güb­re­de de ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor de­mek­le va­tan­da­şı oya­la­ma­yın. Çay Ka­nu­nu el­zem­dir, üre­ti­ci­miz için acil bir ih­ti­yaç­tır. En kısa sü­re­de çı­kar­tıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ancak 20 yıl­dır çay ka­nu­nu çı­ka­ra­ca­ğız deyip va­tan­da­şı oya­la­yan­lar, daha va­tan­da­şı­mı­zın en zor za­ma­nın­da gübre so­ru­nu­na bir çözüm bul­ma­mak­ta­dır. Yani müs­tah­si­li­miz en zor za­man­da yal­nız bı­ra­kıl­mış­tır.”
“İti­bar­dan ta­sar­ruf olmaz’ di­yen­ler üre­ti­ci­mi­ze layık gör­dü­ğü­nüz iti­bar bu mu ola­cak!” “Şimdi ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­ler şun­lar­dır, gübre fi­yat­la­rı­nın en azın­dan 4000 TL se­vi­ye­le­ri­ne çe­kil­me­si, en azın­dan bu zarar üre­ti­ci­ye yan­sı­tıl­ma­ma­lı­dır. Üre­ti­ci­mi­zi tat­min et­me­yen, ye­ter­li teş­vik ve des­tek­le­me için plan yap­ma­yan Tarım Ba­kan­lı­ğın­dan yaş çaya da enf­las­yon kar­şı­sın­da va­tan­daş­la­rı­mı­zı ez­dir­me­yecek bir yaş çay fi­ya­tı açık­la­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Ay­rı­ca 6 yıl­dır de­ğiş­me­yen 13 kuruş olan des­tek­le­me üc­re­ti­nin de aynı oran­lar­da ar­tı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ancak bu şe­kil­de çay üre­ti­ci­miz hak et­ti­ği­ni ala­bi­lecek üre­ti­me devam ede­cek­tir. Aksi bir du­rum­da böl­ge­mi­zin lo­ko­mo­ti­fi olan ça­yı­mız hak et­ti­ği de­ğe­ri gör­me­yecek, ça­yı­mız da­lın­da ka­la­cak ve çay bah­çe­le­ri­miz ağaç ola­cak­tır. Bin bir türlü emek­le yağ­mur­da ça­mur­da ça­lı­şan müs­tah­sil­le­ri­mi­zin alın te­ri­ne hep bir­lik­te sahip çı­ka­lım. Çünkü tarım po­li­ti­ka­la­rı­mız ül­ke­mi­zin milli gü­ven­lik po­li­ti­ka­sı­dır.”
    “Kıy­met­li va­tan­daş­la­rı­mız, Bizim için Si­ya­se­tin tek amacı mil­le­ti­mi­zin so­run­la­rı­na çözüm bul­mak­tır. Mil­le­ti­mi­zin refah için­de, mutlu ve hu­zur­lu bir yaşam sür­me­le­ri­ni sağ­la­mak­tır. Gübre ko­nu­su el­bet­te ki tek sorun değil, bir­çok top­lum ke­si­mi­ni il­gi­len­di­ren so­run­lar ol­du­ğu gibi bi­rey­sel so­run­la­rı­nız da var bi­li­yo­ruz. Siz an­la­tın, biz dile ge­ti­re­lim. So­run­la­rı­nı­zın ve çö­züm­le­ri­nin ta­kip­çi­si ola­lım. İkti­dar sa­hip­le­ri­nin en önem­li gö­re­vi sizin so­run­la­rı­na çözüm bul­sun­lar. Hep bir­lik­te al­kış­la­ya­lım. Bunca ça­ba­ya rağ­men çö­ze­mez­ler­se, en­se­yi ka­rart­ma­ya gerek yok. Biz ha­zı­rız, biz çö­ze­riz di­yo­ruz” dedi.


          Haber Merkezi