İlimizde heliski heyecanı başladı

Dün­ya­da en pa­ha­lı, elit ve teh­li­ke­li spor branş­la­rı ara­sın­da gös­te­ri­len 'he­li­ka­yak', dün­ya­ca bi­li­nen adı ile 'he­lis­ki', Kaç­kar Dağ­la­rı'nda ya­pıl­ma­ya baş­la­dı.

Spor Haberleri 13.01.2023 09:14:00 0
İlimizde heliski heyecanı başladı

 İli­miz­de bu­lu­nan Kaç­kar Dağ­la­rı'nda 17 yıl­dır 'he­lis­ki' he­ye­ca­nı devam edi­yor. Dün­ya­nın çe­şit­li ül­ke­le­rin­den spor­cu­la­rın Çam­lı­hem­şin Ayder Yay­la­sı'na ge­le­rek he­li­kop­ter­le daha ön­ce­den be­lir­len­miş, hiç ka­yıl­ma­mış kayak par­kur­la­rı­nın zir­ve­le­ri­ne he­li­kop­ter­le bı­ra­kıl­ma­sı ile ya­pı­lı­yor. Ka­yak­çı­lar par­kur bi­ti­min­de yine he­li­kop­ter­le alı­na­rak ye­ni­den zir­ve­le­re bı­ra­kı­lı­yor. Kaç­kar Dağ­la­rı, he­lis­ki için dün­ya­da en çok ter­cih edi­len 10 nokta ara­sın­da yer alı­yor. 8 Ocak 2023'de ya­pıl­ma­sı plan­la­nan He­lis­ki'nin hava şart­la­rı se­be­biy­le er­te­len­miş­ti. Bu sene ilk kez He­lis­ki he­ye­ca­nı­na ebe­veyn­le­ri ile bir­lik­te çocuk spor­cu­lar da ka­tı­lım gös­ter­di. Sisli ha­va­lar­da ha­va­la­na­ma­yan he­li­kop­te­re al­ter­na­tif ola­rak sno­wt­rack adı ve­ri­len araç­lar­da kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. Gü­ven­lik en yük­sek se­vi­ye­de He­li­ka­yak, dı­şa­rı­dan gö­rü­le­nin ak­si­ne ciddi bir gü­ven­lik ve izin sü­re­ci ge­rek­ti­ren bir spor dalı. Ül­ke­miz­de bu spo­run ya­pı­la­bil­me­si için or­ga­ni­zas­yon fir­ma­la­rı Rize ve Art­vin Va­li­lik­le­ri, Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı, Dev­let Hava Mey­dan­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü, Yaban Ha­ya­tı Ko­ru­ma ve Milli Park­lar Genel Mü­dür­lü­ğü ve Sivil Hava­cı­lık Genel Mü­dür­lü­ğü'nden ge­rek­li bir­çok izni almak zo­run­da­lar. Uçuş­lar ön­ce­si Sivil Ha­va­cı­lık Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan uçuş ro­ta­la­rı be­lir­le­nip izin­ler ve­ril­mek­te. Et­kin­lik­le görev ala­cak pi­lot­lar özel eği­tim­ler­den ge­çi­ri­li­yor­lar. Spor­cu­la­ra ise yer­le­şim dı­şın­da ha­yat­ta kalma, kış şart­la­rın­da ha­yat­ta kalma eği­tim­le­ri alı­yor­lar. Spor­cu­lar par­kur­da kendi ara­la­rın­da ile­ti­şim ku­ra­bi­le­cek­le­ri tel­siz­ler, uydu te­le­fon­la­rı, yer­le­ri­nin tes­pit edi­le­bil­me­si için GPRS ve­ri­ci­le­ri ve ha­ri­ta­lar­la do­na­tı­lı­yor. Spor­cu­lar ay­rı­ca çığ risk­le­ri­ne karşı sırt­la­rın­da air­bag çan­ta­la­rı ta­şı­yor­lar.
"Bir kez gelen mi­sa­fir tek­rar gel­mek is­ti­yor"
Bu yıl ta­le­bin yoğun ol­du­ğun­dan ötürü se­zo­nun uza­tıl­dı­ğı­nı bil­di­ren He­lis­ki Ope­ras­yon So­rum­lu­su Celal Özkan, "He­lis­ki'de ilk gru­bu­muz 16 ki­şi­dir. Bu yıl ilk kez ço­cuk­lu bir aile­yi mi­sa­fir edi­yo­ruz. En küçük spor­cu­muz­da 6 ya­şın­da. Bu sene or­ta­la­ma 400 mi­sa­fi­ri ağır­la­ma­yı plan­lı­yo­ruz. Bugün ilk uçu­şu­mu­zu ger­çek­leş­tir­dik. Dün hava mu­ha­le­fe­ti yü­zün­den uçuş ya­pa­ma­dık. He­lis­ki se­zo­nu 13 hafta sü­recek. Nor­mal­de se­zo­na ilk baş­la­dı­ğı­mız­da 6 hafta sü­rü­yor­du. Son­ra­sın­da 8 hafta oldu, daha son­ra­sın­da 10 oldu. Bu se­ne­de ilk defa 13 hafta ola­rak se­ne­yi ta­mam­la­ya­ca­ğız. Bir kez gelen mi­sa­fir tek­rar gel­mek is­ti­yor. 13 haf­ta­ya çık­ma­mı­zın ne­de­ni bu oldu. Şu anda bir da­ha­ki yılın tur­la­rı­nın sa­tış­la­rı da baş­la­dı" ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
"Bu­ra­sı He­lis­ki için çok daha güzel"
Kaç­kar Dağ­la­rı'nın he­lis­ki için diğer ül­ke­le­re göre daha iyi ol­du­ğu­nu be­lir­ten he­li­kop­ter pi­lo­tu Rolen Bro­ner "Kaç­kar dağ­la­rı çok çe­ki­ci. Bir çok dağa git­tim. İsviç­re'de dağ­lar daha yük­sek, ka­ya­lık alan çok fazla ama bu­ra­sı He­lis­ki için çok daha güzel. Ko­şul­lar He­lis­ki için daha güzel. Karın ka­li­te­si çok daha iyi" dedi.
        

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: İlimizde heliski heyecanı başladı
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °