İlimizde kenevir fabrikası yapılacak

Rize Va­li­si Kemal Çeber, ili­miz­de ya­pıl­ma­sı plan­la­nan ke­ne­vir fab­ri­ka­sı­na iliş­kin ha­zır­lık ça­lış­ma­la­rı hak­kın­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

11.08.2022 12:23:00 0
İlimizde kenevir fabrikası yapılacak

    Ül­ke­miz­de son za­man­lar­da ta­rı­ma yö­ne­lik ye­ni­lik­ler ha­ya­ta ge­çi­ri­le­rek verim ar­tı­rıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor.
    İlk sı­ra­da tıp olmak üzere bir­çok alan­da geniş kul­la­nım alanı olan ke­ne­vir de bu kap­sam­da üre­ti­mi artan ürün­ler ara­sın­da.
    90’lı yıl­lar­da ulus­la­ra­ra­sı an­laş­ma­lar ge­re­ği yasak olan ke­ne­vir ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği 2016'da Resmi Ga­ze­te'de ya­yın­la­nan teb­liğ­le İzmir, Uşak, Kü­tah­ya, Bur­dur, An­tal­ya, Zon­gul­dak, Bar­tın, Ka­ra­bük, Kas­ta­mo­nu, Sinop, Sam­sun, Çorum, Amas­ya, Ordu, Tokat, Yoz­gat, Kay­se­ri, Ma­lat­ya ve Rize'de izin­le kont­rol­lü ser­best hale ge­ti­ril­miş­ti.
İlimiz ve­ri­min en yük­sek ol­du­ğu iller ara­sın­da yer alı­yor
    St­ra­te­jik bir ürün olan ke­ne­vir üre­ti­min­de Sam­sun öne çıksa da iklim şart­la­rı ge­re­ği ili­miz­de ve­ri­min en yük­sek ol­du­ğu iller ara­sın­da yer alı­yor.
    İli­miz­de sı­nır­lı sa­yı­da di­ki­me izin ve­ri­len ke­ne­vir, uzun yıl­lar­dır arı­cı­lık­ta ilaç ama­cıy­la kul­la­nı­lı­yor.
Ça­lış­ma­lar baş­la­tıl­dı
    Bu kı­sıt­lı kul­la­nım­dan çıkış için Rize yerel yö­ne­ti­mi ça­lış­ma baş­lat­tı.
    Be­le­di­ye ko­or­di­nas­yo­nun­da ya­pıl­ma­sı plan­la­nan fab­ri­ka için ha­zır­lık ve saha ça­lış­ma­la­rı sür­dü­rü­lü­yor.
    Konu hak­kın­da bilgi veren Rize Va­li­si Kemal Çeber, böl­ge­de özel sek­tör ve diğer pay­daş­lar­la di­ya­log ha­lin­de ol­duk­la­rı­nı söy­le­di.
Sam­sun'a kı­yas­la daha hızlı ve 7 kat ve­rim­li
    İklim şart­la­rı sa­ye­sin­de Sam­sun’a kı­yas­la daha hızlı ve 7 kat ve­rim­li üre­ti­me ula­şa­bi­le­cek­le­ri­ni söy­le­yen Çeber, plan­la­nan fab­ri­ka için ise Pazar il­çe­si­nin lo­kas­yon ola­rak uygun gö­rül­dü­ğü­nü be­lirt­ti.
    "Özel sek­tör­den de bu işe ilgi du­yan­lar­la te­ma­sı­mız devam edi­yor"
    Çeber ko­nuy­la il­gi­li şu açık­la­ma­la­rı yaptı.
    "Ke­ne­vir bizim üze­rin­de en çok ça­lış­tı­ğı­mız ko­nu­lar­dan bi­ri­si. Bu­ra­da is­te­di­ği­miz ekim mik­ta­rı­na ulaş­ma­mı­zı bir fab­ri­kay­la be­ra­ber bü­tün­leş­tir­me­miz lazım ki ama­cı­mız tam olsun. Kamu sek­tö­rü ola­rak kendi içi­miz­de ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Özel sek­tör­den bu işe ilgi duyan ar­ka­daş­lar­la te­ma­sı­mız devam edi­yor.
    Eli­miz­de 2-3 tane pro­je­miz var bir ar­ka­da­şı­mız var. En ciddi yol ka­te­den. Çok ciddi bir ser­ma­ye ayır­dı bu­ra­ya. Bi­zim­le sü­rek­li temas ha­lin­de.
"Fab­ri­ka­nın et­ra­fı eğ­len­ce park­la­rı"
    Hint ke­ne­vi­ri­nin kul­la­nım alan­la­rı­na vurgu yap Çeber, "Bizim yö­re­mi­ze uygun, onun da ti­ca­ri ve ye­tiş­tir­me amaç­la­rı­na uygun ola­rak sapı ola­bil­di­ğin­ce ka­lın­laş­tı­rıl­mış bir tür Hint ke­ne­vi­ri var. Bunu üret­ti­ği­miz zaman sı­kıl­dı­ğın­da su­yun­dan ilaç sek­tö­rü­ne kul­lan­mak­tan tutun sa­pı­nın lif­le­rin­den teks­til ve ya­lı­tım mal­ze­me­si, en son içe­ri­ğin­den kalan atık­la­rın­dan tuğla ya­pı­mı, do­ğa­ya bir gram bile atık ver­me­yen bir ke­ne­vir türü.
    Bizim fab­ri­ka­nın ya­nın­da her taraf, her bir met­re­ka­re­miz tu­rizm alanı ol­du­ğu için Av­ru­pa’da, Ame­ri­ka’da ör­nek­le­rin­de ol­du­ğu gibi eğ­len­ce park­la­rı. Gelen in­san­lar hem o fab­ri­ka­yı , üre­ti­mi gö­recek hem de ya­nın­da­ki eğ­len­ce park­la­rın­da ra­hat­ça za­ma­nı­nı ge­çi­re­bi­lecek.
"Sam­sun'dan sonra tek il Rize"
    Ke­ne­vir ekimi için böl­ge­de en uygun ala­nın Pazar böl­ge­si ol­du­ğu­nu be­lir­ten Çeber, "Ça­lış­tı­ğı­mız fab­ri­ka ku­ru­lu­muy­la il­gi­le­nen ar­ka­daş­la­rı­mı­zın yoğun su ih­ti­ya­cın­dan da do­la­yı şu an üze­rin­de dur­duk­la­rı alan Pazar böl­ge­sin­de bir alan var.
    Ke­ne­vir fab­ri­ka­sı­nı Rize’ye ka­zan­dı­ra­ca­ğız diye dü­şü­nü­yo­rum. Çünkü Tür­ki­ye’de 1960-70’lere kadar ke­ne­vi­rin en yoğun üre­til­di­ği yer­ler­den bi­ri­si Rize. Ke­ne­vir böl­ge­miz bizim Sam­sun’da bi­ti­yor. Sam­sun’dan sonra tek il Rize.
Bu­ra­da bü­yük­le­ri­mi­zin tey­ze­le­ri­mi­zin, am­ca­la­rı­mı­zın çeyiz san­dı­ğı­nı aç­tı­ğı­nız­da için­de ke­ne­vir gö­rü­lür. Ya­ban­cı ha­şe­rat gel­mez. Arı ko­van­la­rı­nın ya­nın­da ke­ne­vir ko­yar­lar.
"Bu yıl 15-20'lerde ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz"
    Böl­ge­de ke­ne­vir eki­mi­nin her geçen yıl art­tı­ğı­nı be­lir­ten Çeber, "Ben Rize’ye gel­di­ğim­de 3,5 yıl önce, 250 met­re­ka­re idi top­lam ekimi Çam­lı­şem­rin’de. 2021 yı­lın­da 10 dönüm ekil­di. Bu yıl 15-20’lerde ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz.
    En büyük ve­li­ni­me­ti­miz çay. Belli ko­nu­lar­da zor­lu­yor. Al­ter­na­ti­fi­ne in­san­lar yö­nel­mek­te te­red­düt edi­yor. Böl­ge­nin iyi bir ürünü iyi de bir ge­ti­ri­si olu­yor. Bir şey öne­re­ce­ği­miz zaman çay­dan daha çok bir şey­ler elde ede­ce­ği­ni is­pat­la­ma­mız lazım va­tan­da­şa. Biz de şimdi onun gay­re­tin­de­yiz.
"Ben ala­ca­ğım ata­ca­ğım"
    Va­tan­da­şa ke­ne­vir ekimi için güven ver­dik­le­ri­ni ve emek­le­ri­ni boşa git­me­ye­ce­ği­ni an­la­tan Vali Çeber, "Her­ke­se şu ga­ran­ti­yi ve­ri­yo­ruz. Sen ek, hiç mi bir şey ol­ma­dı ben ala­ca­ğım ata­ca­ğım. Öyle bir şey ol­mu­yor da. Yeter ki ek. Bir fab­ri­ka­yı dön­dü­re­bil­me­miz için fab­ri­ka­nın ku­rul­du­ğu alan­da da belli bir mik­ta­rı üret­me­niz lazım.
"Sam­sun'da 3 ayda 1 metre bü­yü­yen, Rize'de 3 metre bü­yü­yor"
    Ke­ne­vir eki­mi­nin ili­miz için öne­mi­ne de­ği­nen Çeber, ça­lı­şan­la­rın va­tan­daş­la­rı tek tek zi­ya­ret et­ti­ği­ni söy­le­di. Çeber, "Biz niye Rize di­yo­ruz. Belli tür Hint ke­ne­vi­ri de çok ho­mo­jen bir şey değil. Sa­de­ce bu böl­ge­de üre­ti­le­bi­li­yor. Çok yoğun su is­ti­yor. Sam­sun böl­ge­sin­de 3 ayda 1 metre bü­yü­yen, Rize’de 3 ayda 3 metre bü­yü­yor.
"Yüzde 90'ın üze­rin­de do­lu­luk­la gi­di­yo­ruz"
    Ya­pı­lan hiç­bir işin risk­siz ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Çeber, Rize Ha­va­li­ma­nı için inşa edil­me­den önce risk ta­şı­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "Ar­ka­daş­la­rı­mız bu­ra­da iyi olur de­dik­le­ri böl­ge­ler­de­ki in­san­la­rı tek tek zi­ya­ret edi­yor­lar. Son nok­ta­da dün­ya­da­ki hiç­bir iş, hiç­bir ya­tı­rım ve­ya­hut­ta hiç­bir dü­şün­ce gibi sıfır risk­li bir şey yok. Ha­va­li­ma­nın­da bile aca­ba­lar vardı. Şimdi yüzde 90’ın üze­rin­de do­lu­luk­la gi­di­yo­ruz.
    Bizim ön­gö­rü­müz, bu­ra­nın geç­mi­şi­ni bi­le­rek söy­lü­yo­ruz bu iş bu­ra­da olur ve ol­ma­lı." şek­lin­de ko­nuş­tu.        

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: İlimizde kenevir fabrikası yapılacak
Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °