İlimizde Kuş Gözlemcileri Yırtıcı Kuşların Uzun Göç Yolculuğunu Gözlemliyor

İlimizde Kuş Gözlemcileri Yırtıcı Kuşların Uzun Göç Yolculuğunu Gözlemliyor

İli­miz­de, sa­ba­hın erken sa­at­le­rin­de Şahin Te­pe­si'ne çıkan kuş göz­lem­ci­le­ri, yır­tı­cı kuş­la­rı fo­toğ­raf­la­ya­rak göç yol­cu­luk­la­rı­na ta­nık­lık edi­yor­lar.

    Her yıl on bin­ler­ce kuş, üreme ve kış­la­ma alan­la­rı ara­sın­da uzun bir göç yol­cu­lu­ğu ger­çek­leş­ti­ri­yor. Bu göç ha­re­ke­ti, ilk­ba­har ve son­ba­har­da yoğun olmak üzere yılda iki kez ya­şa­nı­yor.

    Tür­ki­ye, kuş­lar için önem­li bir göç ro­ta­sı­nı oluş­tu­ru­yor. Yır­tı­cı kuş­la­rın bir kısmı bo­ğaz­lar üze­rin­den Av­ru­pa ül­ke­le­ri­ne gi­der­ken bir kısmı ise Doğu Ka­ra­de­niz'den Rusya ve ku­ze­yi­ne göç edi­yor.
    Kuş göz­lem­ci­le­ri, 4 yıl­dır Rize'nin Şahin Te­pe­si mev­ki­sin­de sa­bır­la yır­tı­cı kuş­la­rı bek­li­yor. Göz­lem­ci­ler, sabah erken sa­at­ler­den iti­ba­ren gör­sel şö­le­ne dö­nü­şen bu zorlu göç yol­cu­lu­ğu­nu fo­toğ­raf­la­rıy­la ölüm­süz­leş­ti­ri­yor.
    Kuş göz­lem­ci­le­ri, 4 yılda Tür­ki­ye'de göz­lem­le­nen 41 yır­tı­cı kuş tü­rün­den 38'ini göz­lem­le­me­yi ba­şar­dı. Bu kuş­lar­dan 26'sı dü­zen­li ola­rak ilk­ba­har gö­çün­de Rize'de gö­rü­lü­yor.
    Ve­te­ri­ner hekim ve kuş göz­lem­ci­si Birol Ha­ti­noğ­lu, mes­le­ği iti­ba­rıy­la yıl­lar­dır do­ğay­la iç içe kuş göz­lem­ci­li­ği yap­tı­ğı­nı an­lat­tı.
    Ka­ra­de­niz'de ilk­ba­har yır­tı­cı kuş gö­çü­nün Rize'de Şahin Te­pe­si'nden ra­hat­lık­la iz­len­di­ği­ni be­lir­ten Ha­ti­noğ­lu, son­ba­har gö­çü­nün ise Çoruh Va­di­si'nden iz­le­ne­bil­di­ği­ni söy­le­di.
    Ha­ti­noğ­lu, kışı Af­ri­ka'da ge­çi­ren kuş­la­rın Hatay üze­rin­den Tür­ki­ye'ye giriş yap­tı­ğı­nı ifade ede­rek, "Ana­do­lu'dan gelip Ka­ra­de­niz üze­rin­den üre­mek için Rusya'ya doğru gi­di­yor­lar. Büyük bö­lü­mü Ka­ra­de­niz sa­hi­lin­den de­ni­zi iz­le­ye­rek Kaf­kas­la­rın önün­den Rusya'nın step­le­ri­ne iler­li­yor­lar. Her ilk­ba­har­da Rize'nin sırt­la­rın­da bin­ler­ce­si­ni iz­le­ye­bi­li­yo­ruz." dedi.
    Gür­cis­tan'ın Batum şeh­rin­de her yıl kuş sa­yı­mı ya­pıl­dı­ğı­nı kay­de­den Ha­ti­noğ­lu, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
    "Geçen yıl Batum'da 1 mil­yon 400 bin kuş sa­yıl­mış. Bu­ra­da ciddi bir araş­tır­ma ve sayım ya­pıl­ma­mış. Eğer bir sayım ya­pıl­sa 600 bin ci­va­rın­da kuş bir aylık dönem içe­ri­sin­de ge­çi­yor. Göç yeni baş­la­dı ve bir haf­ta­dır devam edi­yor. Ara­la­rın­da boz­kır kar­ta­lı, orman kar­ta­lı, kara çay­lak, at­ma­ca, bir­çok kar­tal türü gibi yır­tı­cı kuş­la­rın çoğu bu­ra­dan ge­çi­yor. Göz­lem için de­ğer­li bir nokta. De­ğer­li ol­du­ğu kadar araş­tır­ma ya­pıl­ma­mış bir nokta. İler­le­yen za­man­lar­da bilim in­san­la­rı­nın il­gi­si­ni çe­ke­rek ciddi bir sayım ça­lış­ma­sıy­la bu­ra­nın önemi de açığa çı­ka­cak­tır."
     Ha­ti­noğ­lu, Tür­ki­ye'de kuş göz­lem­ci­li­ği­nin ge­liş­mek­te ol­du­ğu­na işa­ret ede­rek, "Tür­ki­ye'de kuş göz­lem­ci­li­ği daha çok ama­tör­ce ya­pı­lı­yor. Sa­yım­la­rı yap­mak, göçün çe­şit­li­li­ği­ni tes­pit etmek, bunun de­ğe­ri­ni açığa çı­kar­mak için daha üst bir göz­lem eki­bi­nin ol­ma­sı ge­rek­ti­ri­yor. Or­ni­to­log ve araş­tır­ma­cı­la­rın gelip böl­ge­de sayım ve göz­lem yap­ma­sı sağ­lık­lı so­nuç­lar or­ta­ya çı­ka­rır." diye ko­nuş­tu.
    Böl­ge­den nadir tür­le­rin de geç­ti­ği­ni dile ge­ti­ren Ha­ti­noğ­lu, her yıl yurt dı­şın­dan göz­lem­ci­le­rin böl­ge­ye gelip fo­toğ­raf çek­mek için ken­di­le­rin­den yar­dım is­te­di­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di.
- "Böl­ge­miz­de göz­lem­ci­lik yapan çok fazla kişi yok"
    Göz­lem için Trab­zon'dan gelen Hakan Kah­ra­man ise bir­kaç yıl yap­tı­ğı av­cı­lı­ğın yan­lış ol­du­ğu­na karar ve­re­rek 2008'den iti­ba­ren kuş göz­lem­ci­li­ği­ne ve fo­toğ­raf­çı­lı­ğı­na baş­la­dı­ğı­nı an­lat­tı.
    Fo­toğ­raf ile bir­lik­te tür göz­le­mi ve in­ce­le­me­si me­ra­kı­nın art­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Kah­ra­man, "Böl­ge­miz­de göz­lem­ci­lik yapan çok fazla kişi yok. Bir­kaç kişi bu işi iyi şe­kil­de yü­rü­tü­yor. 2008 yı­lın­dan iti­ba­ren böl­ge­de fo­toğ­raf çe­ki­yor, bir an­lam­da en­van­te­ri­ni çı­kar­mış olu­yo­ruz." dedi.
    Kah­ra­man, genç­lik dö­ne­min­de yap­tı­ğı av­cı­lı­ğın ken­di­si­ni çok üz­dü­ğü­nü dile ge­ti­re­rek, şun­la­rı söy­le­di: "Orada te­ti­ğe do­ku­na­rak kuş­la­rı öl­dü­rü­yor­duk, bu­ra­da dek­lan­şö­re do­ku­na­rak on­la­rı ölüm­süz­leş­ti­ri­yo­ruz. Bu ara­da­ki fark çok büyük. Şimdi çok daha mutlu olu­yo­ruz. Do­ğa­da kuş­lar­la olmak, on­la­rın yaşam yer­le­ri­ni gör­mek, do­ğa­da da­ğı­lım­la­rı­nı gör­mek... Bu­lun­du­ğu­muz böl­ge­de bir ay sonra bir tane kuş göz­lem­le­ye­me­yiz. Mil­yon­lar­ca kuşun akı­şı­nı göz­lem­li­yo­ruz. Çok büyük keyif. Göz­lem­ci­li­ğin art­ma­sı ve öne­mi­nin or­ta­ya çık­ma­sı ge­re­ki­yor."


           Haber Merkezi