Rize Devlet Hastanesinde özellikle lenf ödemi bulunan hastaların “Lenfatik drenaj cihazı” ile yatarak tedavi edilmeye başlandı.
Lenf drenajı hiç bir ürünün kullanılmadan yapılması, diğer masajlardan ayırt edici özelliğidir. Ayrıca lenf drenajı, diğer masajlara oranla çok hafif, monoton ve sürekli tekrar eden hareketlerden oluşur. Lenf drenajı, vücudun uç noktalarından kalbe doğru, lenf akışını takip ederek, tek yönlü yapılır.
Rize Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Şaban Ergene, yaptığı açıklamada, “Bu cihazımız aslında yeni bir cihaz değil, uygulanan bir cihazdı ama ilimizde yatarak tedavi noktasında lenf ödem hastaları maalesef yatarak değil daha çok poliklinik düzeyinde ayaktan tedavi alıyordu. Lenf ödemi, dokular arasında lenf sıvısının birikmesi gibi sebepten oluşuyor ve hastalarımız polikliniğe kontrole geliyor. Bizim amacımız hem ilimiz hem bölgemiz nazarında bu hastalarımız yatarak tedavilerini gerçekleştirmek.” dedi.
Ergene, “Ayrıca hedefimiz hastanın ayaklı tedavisinin yanında dışardan kompresyon tedavileri ile ödemi doku aralarında tekrardan lenf kanallarına ya da dolaşım kanallarına geçirerek ayaktaki ödemleri atmak, hastanın yürüme sorununu düzeltmektir. İnşallah bu cihaz sayesinde tedavilerde faydalı olacağımızı düşünüyoruz. Bölgemizde çok iyi biliyoruz polikliniklerde çok hasta var çaresizlikle gelip de tedavi görmek isteyen. Bu noktada da inşallah çok faydalı olacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu tür tedavilerin klinikler aralarında koordinasyonla iş birliği yapılmasını öngören Ergene, “Bu klinikler kendi aralarında konsey halinde olurlarsa çok daha fazla hastaya faydamız olacağını düşünüyoruz. İlimizde yatarak tedavi uygulaması devlet hastanemizin bünyesinde yapılması bizleri daha çok mutlu ediyor. İnşallah hastanemizde sonraki süreçlerde birçok böylesine güzel yeniliklerle karşı karşıya kalacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.
Lenfatik drenaj cihazı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Kaan Uslu ise, “Günün belli saatlerinde belirli basınçlarla ve sürelerle kullanılır. Özellikle hem kol hem bacak aparatları bulunmaktadır. Şuan bu hastada bacak aparatı kullanılıyor. Cihazla kollarda ve ayaklarda biriken özellikle dokuları sızan sıvıyı sıvazlama ve pompalama yaparak ödemi almayı sağlıyoruz.” dedi.
Uslu, “Lenf ödemlerden en çok münharif olan hastalarımız karın içinden operasyon geçiren ya da özellikle meme cerrahisi sonrası kolda lenf nodlarının çıkarıldığı hemen ameliyattan sonra genellikle uzun yıllar sonra gördüğümüz şişlikler, ödemler grubunda olan lenf ödem olan hastalarımız bizim tedavi grubumuzu oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Tedavi uygulandıktan sonra şişliklerde gözle görülür bir şekilde azalma görüldüğüne vurgu yapan Uslu, “Hem hareketlerimizde artışlarda oldu. Egzersizlerimize daha uyumlu hale geldi. Hastamız kendisini daha iyi hissediyor ve yürümesi daha kolaylaştı.” diye belirtti. Haber-Foto: Esra Nur KİNES