İlimizde Lise Öğrencileri Okullarında Kendi Ekmeğini Kendisi Yapacak

İlimizde Lise Öğrencileri Okullarında Kendi Ekmeğini Kendisi Yapacak

öğ­ren­ci­le­rin kendi ek­mek­le­ri­ni ken­di­le­ri üre­te­rek ih­ti­yaç sa­hi­bi aile­le­re da­ğıt­mak ama­cıy­la ku­ru­lan fı­rı­nın açı­lı­şı ya­pıl­dı.

    İli­miz­de ‘Mes­lek Li­se­le­ri Aile­ler­le Bu­lu­şu­yor’ pro­je­si kap­sa­mın­da Ekrem Orhan Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­sin­de (RE­OM­TAL) öğ­ren­ci­le­rin kendi ek­mek­le­ri­ni ken­di­le­ri üre­te­rek ih­ti­yaç sa­hi­bi aile­le­re da­ğıt­mak ama­cıy­la ku­ru­lan fı­rı­nın açı­lı­şı ya­pıl­dı.
    Okul­da öğ­ren­ci­le­rin hamur iş­le­ri­ni öğ­re­ne­bil­me­si için fırın ku­rul­du. Ha­yal­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­mek için mes­lek oku­lu­na gelen öğ­ren­ci­ler bu­ra­da mut­fak­lar­da ve ko­nak­la­ma ala­nın­da ken­di­le­ri­ni ge­liş­ti­ri­yor­lar.
    Oku­lun yeni pro­je­si ola­rak ku­ru­lan fı­rı­nın açı­lı­şı Rize Va­li­si Kemal Çeber'in ka­tı­lım­la­rıy­la ger­çek­leş­ti­ril­di.
    "Mes­lek Li­se­le­ri Aile­ler­le Bu­lu­şu­yor" pro­je­si kap­sa­mın­da ku­ru­lan fırın ile ya­pı­la­cak ek­mek­le­rin ih­ti­yaç sa­hi­bi aile­le­re ulaş­tı­rı­la­ca­ğı­nın al­tı­nı çizen Rize Va­li­si Kemal Çeber “Her bir mes­lek li­se­miz kendi ilgi alanı ve eği­tim ver­di­ği alan­da, başta kendi bu­lun­du­ğu ma­hal­le olmak üzere git­gi­de ge­niş­le­yen bir çev­rey­le bu­lun­du­ğu il­çe­ye veya ile hiz­met ve­recek.
    Mes­lek li­se­sin­de ayak­ka­bı üze­ri­ne bir eği­tim öğ­re­tim ve­ri­li­yor­sa orada ih­ti­yaç sa­hi­bi in­san­la­rın ayak­ka­bı­sı­nı tamir edi­yor. Mes­lek li­se­sin­de ma­ran­goz­luk­la il­gi­li bölüm varsa o yerde bu­lu­nan ih­ti­yaç sa­hi­bi in­san­la­rın o tip ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­lı­yor. Bazen de böyle kur­du­ğu­muz fı­rın­lar­la ya­pı­yo­ruz.
    Biz bu­ra­da bu ek­mek­le­ri üre­te­ce­ğiz hem ih­ti­ya­cı olan yurt­la­rı­mı­za, pan­si­yon­la­rı­mı­za ve­re­ce­ğiz hem de ih­ti­yaç sa­hi­bi in­san­la­ra da bu­ra­dan ek­mek­le­ri ulaş­tır­mış ola­ca­ğız. Bu­ra­da amaç eği­tim öğ­re­tim veren ku­rum­la­rı­mı­zın mes­lek li­se­li­le­ri­mi­zin bu­lun­duk­la­rı mu­hit­te aynı za­man­da hiz­met ku­ru­mu­na dö­nüş­me­si.
    Orada ih­ti­yaç­la­rı gi­de­ren bir me­ka­niz­ma­lar­dan biri ha­li­ne dö­nüş­me­si ve ve­re­bil­di­ği kadar hiz­me­ti ve­re­bil­me­si. Hem bu sa­ye­de mes­lek li­se­le­ri­miz çok fay­da­lı bir iş ya­pı­yor. Hem öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin al­dı­ğı eği­ti­min somut kar­şı­lı­ğı­nı ver­miş olu­yor.
    Hem de başta ih­ti­yaç sa­hip­le­ri mağ­dur aile­ler olmak üzere her­kes bu hiz­met­ten fay­da­lan­mış olu­yor.
    Rize'mizde bu­gü­ne kadar bine yakın ha­ne­de 2 bine yakın in­sa­nın fay­da­lan­dı­ğı şe­kil­de ve bin 500'e yakın öğ­ren­ci­nin ka­tıl­dı­ğı şe­kil­de biz bu hiz­met­le­ri ver­dik.
    Bu fı­rın­la be­ra­ber artık bu hiz­met­le­ri çok daha hız­lan­dır­mış ola­ca­ğız” dedi.
Gö­nül­lü eğit­men oldu
    Okula fı­rı­nın ku­rul­ma­sıy­la 13 ya­şın­dan bu­gü­ne fı­rın­cı­lık yapan 49 ya­şın­da­ki Fikri Yıl­maz, ba­ba­dan kalan mes­le­ği­nin sür­dü­rü­le­bil­me­si için gö­nül­lü ola­rak eği­tim­ci oldu.
    Gö­nül­lü ola­rak öğ­ren­ci­le­re ekmek, pide gibi hamur iş­le­rin­den ya­pı­la­cak ürün­le­ri gös­te­ren Yıl­maz, öğ­ret­men­ler ve öğ­ren­ci­le­re ek­me­ğin nasıl ya­pı­la­ca­ğı­nı öğ­ret­ti­ği­ni be­lir­te­rek “13 ya­şım­dan beri bu mes­le­ği ya­pı­yo­rum.
    Bu mes­lek bize de­de­den gelen bir mes­lek. Am­ca­la­rım ve ba­bam­da fı­rın­cı ol­du­ğun­dan do­la­yı küçük yaş­tan beri mu mes­le­ği devam et­ti­ri­yo­ruz.
    Bize ri­ca­da bu­lun­du­lar bu­ra­da yar­dım etmek için bende gö­nül­lü ola­rak gel­dim. Hem bu­ra­da­ki ho­ca­la­rı­mı­za hem de bu­ra­da­ki öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze eli­miz­de ki bil­gi­le­ri öğ­ret­mek.
    Bu işi ken­di­le­ri ya­pa­bi­le­ce­ği za­ma­na kadar eli­miz­den gel­di­ğin­ce yar­dım ede­ce­ğiz.
    İlerde aynı bizim gibi bu işi tek ba­şı­na ya­pa­bi­le­cek­ler. Ama­cı­mız bu­ra­da ka­li­te­li, düz­gün işi­nin ehli ki­şi­ler ye­tiş­tir­mek is­ti­yo­ruz. Ek­me­ğin baş­tan sona kadar ne ge­re­ki­yor­sa on­la­rı gös­te­ri­yo­ruz. Fı­rın­da ne kadar süre pi­şe­ce­ğiy­le be­ra­ber kı­sa­ca­sı biz ima­la­tı öğ­ren­ci­le­re öğ­re­ti­yo­ruz" şek­lin­de ko­nuş­tu.
Dede mes­le­ği­ni okul­da öğ­re­ni­yor
    Oku­lun eği­tim gören 9. sınıf öğ­ren­ci­si Halil Ulu­bay de­de­den kalma mes­le­ği­ni ya­pa­bil­mek için bu okula gel­di­ği­ni söy­le­ye­rek, "Bu okul­da ha­yal­le­ri­mi­zi ger­çek­leş­tir­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz.
    Bu okul­da ko­nak­la­ma ders­le­ri, temel yi­yecek, mut­fak ders­le­ri­miz, sunum ders­le­ri­miz ve müş­te­ri­ye nasıl hitap et­me­miz ge­rek­ti­ğin dair bir mes­le­ği­miz var.
    Bu­ra­da ek­me­ği­mi­zin ve ye­mek­le­ri­mi­zin aşa­ma­la­rı­nı ve tek­nik­le­ri­ni öğ­re­ni­yo­ruz. Bütün ho­ca­la­rı­mız bize bir şey öğ­ret­mek için çaba gös­te­ri­yor.
    Bizi üni­ver­si­te­ye gön­der­me­ye ça­lı­şı­yor­lar. Üni­ver­si­te­den sonra büyük aşçı veya büyük res­to­ran­la­rın pat­ron­la­rı ola­bi­le­ce­ğiz. Bende de­de­den gelme bir mes­lek ola­rak bu işi yap­ma­yı dü­şü­nü­yo­rum" diye ko­nuş­tu.
    Lise bi­rin­ci sınıf öğ­ren­ci­si olan Nur­se­na Aksu da oku­du­ğu okula ço­cuk­luk ha­ya­li olan şef olmak için gel­di­ği­ni be­lir­te­rek, "Bu okula ço­cuk­luk ha­ya­li­mi ger­çek­leş­tir­mek için gel­dim. Ger­çek­ten sev­di­ğim bir okul.
    Ya­ban­cı dil ağır­lık­lı ça­lı­şı­yo­ruz ge­nel­de. Bu za­ma­na kadar çor­ba­lar­dan hamur iş­le­ri­ne kadar ger­çek­te çok şey öğ­ren­dik. Türk mut­fa­ğı­nı dün­ya­ya ta­nıt­mak is­ti­yo­rum. Ön­ce­lik­le Os­man­lı mut­fa­ğı­nı tat­bi­kî­de. He­de­fim büyük bir res­to­ran­da veya büyük bir otel­de şef olmak. Biz bu­ra­da hamur iş­le­ri­nin püf nok­ta­la­rı­nı öğ­re­ni­yo­ruz. Diğer ürün­le­rin ta­bak­la­ma ve su­nu­mu­nu öğ­re­ni­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Mezun ol­du­ğu okul­da aş­çı­lık öğ­re­ti­yor
    Mezun ol­du­ğu okul­da aş­çı­lık yapan Hay­ri­ye Baki Köse ise amaç­la­rı­nın mezun ol­du­ğu okul­da öğ­ren­ci­le­re bir şey­ler ka­zan­dır­mak ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek, "16 yıl­dır Tu­rizm Otel­ci­lik Mes­lek Li­se­si aş­çı­sı­yım. Aynı za­man­da 1997 şu anda aşçı ola­rak ça­lış­tı­ğım okul­dan mezun oldum.
    Mezun ol­duk­tan sonra Üni­ver­si­te­de Gast­ro­no­mi oku­dum. Okulu bi­tir­dik­ten sonra Allah bu­ra­da bir iş ka­pı­sı açtı bana. Bu­ra­da öğ­ren­ci­ler­le be­ra­ber öğ­ret­men­ler­le be­ra­ber bu işi yü­rü­tü­yo­ruz. Ben nor­mal­de öğ­ren­ci mut­fa­ğın­da ça­lı­şı­yo­rum.
    Bu fırın yeni bir proje he­ye­can ve­ri­ci bir proje. Benim için­de ilk ola­cak. Öğ­ren­ci­ler­le be­ra­ber, öğ­ret­men­le­ri­mi­zin eş­li­ğin­de ek­mek­le­ri çı­ka­ra­ca­ğız.
    Hamur çok zevk­li bir şey. Ko­ku­su çok güzel, tu­tu­mu çok güzel ama tec­rü­be­ye te­ka­bül bir olay.
    Şuan ha­yal­le­ri­min mes­le­ğin­de­yim ve mezun ol­du­ğum okul­da mezun ola­cak öğ­ren­ci­ler­le be­ra­ber ça­lış­ma fır­sa­tı bul­dum" dedi.
          

Haber Merkezi