İlimizde yüzde 300 gübre zammı ve çay politikası protesto edildi

Rize Mer­kez 15 Tem­muz Cum­hu­ri­yet Mey­da­nın­da CHP Rize İl Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan yüz de 300 gübre zammı ve çay po­li­ti­ka­sı pro­tes­to edil­di.

Güncel Haberler 13.05.2022 12:17:00 0
İlimizde yüzde 300 gübre zammı ve çay politikası protesto edildi

    Deniz yap­tı­ğı açık­la­ma­da: De­ğer­li Va­tan­daş­la­rı­mız, Çay üre­ti­ci­le­ri­miz,
    Bugün sü­rek­li ola­rak ses­len­dir­di­ği­miz ta­lep­le­ri­mi­zi bir kez daha yük­sek sesle dile ge­tir­mek için bir araya gel­dik.
    Son bir yılda ya­şa­nan ve devam eden ve de devam edecek olan Yük­sek enf­las­yon ne­de­niy­le , üst üste gelen yük­sek zam­lar ne­de­niy­le va­tan­daş­la­rı­mız ve Çay üre­ti­ci­le­ri­miz büyük sı­kın­tı için­de­dir.
    Çay üre­ti­ci­le­ri­miz ay­rı­ca Yüzde 300 ‘den fazla artan gübre fi­yat­la­rı ne­de­niy­le çay bah­çe­le­ri­ne gübre ata­ma­mak­ta­dır. Buda çay ve­ri­mi­ni azal­ta­cak­tır. Ula­şım üc­ret­le­ri­ne ya­pı­lan yük­sek zam­lar ne­de­niy­le Çay Üre­ti­ci­le­ri çay top­la­mak için mem­le­ket­le­ri­ne ge­le­me­me du­ru­mu ile da karşı kar­şı­ya­dır­lar.
    Çay Ulu­sal bir ürün­dür. Çay yoğun talep içe­ren bir ürün­dür. Çay ya­şa­mın her ala­nın­da sü­rek­li ola­rak tü­ke­ti­len bir ürün­dür.
    Dün­ya­da en çok çay tü­ke­ten ül­ke­yiz. Bu ne­den­le Çay aynı zaman ulu­sal gü­ven­lik­le il­gi­li bir ürün­dür. Uk­ran­ya da ya­şa­nan olay­la­rın ta­rım­sal et­ki­le­ri­ni gö­rü­yo­ruz. Bu ne­den­le Çay sek­tö­rü aci­len des­tek­len­me­si ge­re­ken bir sek­tör­dür. Aynı zaman da tüm tarım sek­tör­le­ri ön­ce­lik­le des­tek­len­me­li­dir.
    Asıl olan yaşam pa­ha­lı­lı­ğı­nın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı hal­kı­mı­zın yük­sek en­fas­yo­na mah­kum edil­me­me­si­dir.
    Çay üre­ti­ci­si ta­ri­hi­nin hiç­bir dö­ne­min­de ol­ma­dı­ğı kadar zor du­rum­da­dır. Bu ne­den­le ta­lep­le­ri­mi­zi bir kez daha ses­len­di­ri­yo­ruz.
• Yaş Çay alım fi­ya­tı des­tek­le­me­ler­le bir­lik­te ki­log­ra­mı en az 10 TL olsun.
• 2016 yı­lın­dan beri ar­tı­rıl­ma­yan Des­tek­le­me Fi­ya­tı ar­tı­rıl­sın.
• Gübre des­tek­le­me be­del­le­ri dönüm ba­şı­na en az 250 TL olsun
• Üre­ti­ci­yi ko­ru­ya­cak Çay Ka­nu­nu tüm ta­raf­la­rın ka­tı­lı­mıy­la aci­len çı­kar­tıl­ma­lı­dır.
• Taban Fiyat uy­gu­la­ma­sı­na ge­çil­sin ve Açık­la­nan Yaş Çay alım be­de­li­nin al­tın­da alım ya­pıl­ma­sı ya­sak­lan­sın,
• Çay üre­ti­ci­le­ri­ne enf­las­yon farkı öden­sin.
• Kuru çay fi­yat­la­rı­nı be­lir­len­me­sin­de Çay­kur’un ve Özel sek­tö­rün olu­şa­cak Ma­li­yet­le­ri üze­rin­den gün­cel­le­me­ler ya­pıl­ma­lı­dır.
• Çay­kur Var­lık Fonu’ndan çı­ka­rıl­sın
• Mev­sim­lik ça­lı­şan iş­çi­le­rin so­run­la­rı kadro, ça­lış­ma ko­şul­la­rı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si, iş­siz­lik öde­nek­le­ri­nin ve­ril­me­si gibi so­run­la­rı çö­zül­me­li­dir.
• Çay ta­rı­mı­mı böl­ge­si dı­şın­da ya­şa­yan ve Çay top­la­mak için gel­mek is­te­yen ama maddi du­rum­la­rı bozuk olan Çay üre­ti­ci­le­ri­ne Ula­şım des­te­ği ve­ril­me­li­dir.
• Kota ve kon­tan­jan kal­dı­rıl­ma­lı­dır. Top­rak sağ­lı­ğı ve ve­rim­li­li­ği ça­lış­ma­sı ya­pı­la­rak, or­ga­nik çay üre­ti­ci­le­ri­nin çay ser­ti­fi­ka­la­rı çı­ka­rıl­ma­lı­dır.
    Çay üre­ti­ci­le­ri­nin , Çay mec­li­si­nin 12 Mayıs 2022 ta­ri­hin­de Çay­kur önün­de ya­pa­ca­ğı basın açık­la­ma­sı­nın ve 5 Gün sü­rey­le Rize’de her türlü basın açık­la­ma­sı­nın ya­pıl­ma­sı­nın ya­sak­lan­ma­sı­nı şid­det­le kı­nı­yo­ruz. Bu ya­sak­la­ma­yı kabul et­mi­yo­ruz.
    Bu ne­den­le daha önce ka­tıl­ma­yı dü­şün­dü­ğü­müz Rize Art­vin Ha­va­ala­nı­nın açı­lı­şı­na ka­tıl­ma­ya­ca­ğı­mı­zı ilan edi­yo­ruz.
    Bizim he­de­fi­miz Çay’ın Baş­ken­ti olan Rize’yi aynı za­man­da de­mok­ra­si­nin de baş­ken­ti ol­ma­sı­nı sağ­la­mak­tır.
    Bu­nun­la bir­lik­te Ri­ze-Art­vin Ha­va­ala­nı­nın mil­le­ti­mi­ze ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­ruz dedi.
          

Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °