Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, ülkemizden ocak-haziran döneminde 3 bin 652 tonluk çay ihracatından 12 milyon 234 bin 737 dolar gelir elde edildi.
Ülkemiz geneli çay ihracatının miktarda yaklaşık yüzde 46, değerde ise yüzde 38 ilimiz merkezli firmalarca yapıldı.
İlimizden bu dönem 1685 ton çay ihraç edildi. Söz konusu dış satımdan da 4 milyon 749 bin 567 dolar kazanç elde edildi.
Belçika, Ukrayna ve ABD, ilimizden en fazla çay ihraç edilen ülkeler oldu.
İlimizden yılın ilk yarısında Belçika'ya 3 milyon 98 bin 203 dolarlık, Ukrayna'ya 334 milyon 380 bin dolarlık ve ABD'ye de 222 bin 59 dolarlık çay ihraç edildi.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı Senegal, Kanada, Özbekistan, Bosna-Hersek, Moldovya, Arnavutluk ve Sırbistan'a da bu dönem çay ihraç edildi.
- "Türkiye'den Belçika'ya yapılan çay ihracatının tamamına yakı ilimizden"
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptığı açıklamada, Türk çayına yurt dışı piyasalardan gelen ilginin giderek arttığını belirtti.
İlimizin ülke çay ihracatında önemli bir potansiyeli oluşturduğunu ifade eden Gürdoğan, "Çayın yurt dışı piyasalarda ilgi görmesi ve beğeni ile tüketilmesi ihracatımıza pozitif olarak yansıdı. Gerçekten çay ülkemize ve bölgemize net döviz girdiği sağlayan önemli ihraç kalemlerimiz arasında yer alıyor." ifadelerine yer verdi.
Gürdoğan, Türkiye'den Belçika'ya yapılan çay ihracatının neredeyse tamamına yakınının Rize'den gerçekleştirildiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye'den de ilk yarıda 3 milyon 204 bin 386 dolarla en fazla çay ihraç eden ülke Belçika oldu. Bu ihracatın neredeyse tamamına yakını ilimizden gerçekleştirildi. Bu gerçekten çok önemli çünkü Türk çayının Avrupa Birliği ülkelerine dağıtımı Belçika üzerinden yapılıyor."
Çay ihracatında yılın çok daha güzel rakamlarla tamamlanacağına inandığını işaret eden Gürdoğan, çayın ihracatının daha da ileri noktalara taşınabileceğini, bu doğrultuda yeni çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.