İlimizden Yılın İlk 6 Ayında 4,7 Milyon Dolarlık Çay İhraç Edildi

Doğu Ka­ra­de­niz İhra­cat­çı­lar Bir­li­ği (DKİB) ve­ri­le­rin­den ya­pı­lan der­le­me­ye göre, ül­ke­miz­den ocak-ha­zi­ran dö­ne­min­de 3 bin 652 ton­luk çay ih­ra­ca­tın­dan 12 mil­yon 234 bin 737 dolar gelir elde edil­di.

Güncel Haberler 4.08.2022 11:59:00 0
İlimizden Yılın İlk 6 Ayında 4,7 Milyon Dolarlık Çay İhraç Edildi

    Ül­ke­miz ge­ne­li çay ih­ra­ca­tı­nın mik­tar­da yak­la­şık yüzde 46, de­ğer­de ise yüzde 38 ili­miz mer­kez­li fir­ma­lar­ca ya­pıl­dı.
    İli­miz­den bu dönem 1685 ton çay ihraç edil­di. Söz ko­nu­su dış sa­tım­dan da 4 mil­yon 749 bin 567 dolar ka­zanç elde edil­di.
    Bel­çi­ka, Uk­ray­na ve ABD, ili­miz­den en fazla çay ihraç edi­len ül­ke­ler oldu.
    İli­miz­den yılın ilk ya­rı­sın­da Bel­çi­ka'ya 3 mil­yon 98 bin 203 do­lar­lık, Uk­ray­na'ya 334 mil­yon 380 bin do­lar­lık ve ABD'ye de 222 bin 59 do­lar­lık çay ihraç edil­di.
    Geç­ti­ği­miz yılın aynı dö­ne­min­den fark­lı Se­ne­gal, Ka­na­da, Öz­be­kis­tan, Bos­na-Her­sek, Mol­dov­ya, Ar­na­vut­luk ve Sır­bis­tan'a da bu dönem çay ihraç edil­di.
    - "Tür­ki­ye'den Bel­çi­ka'ya ya­pı­lan çay ih­ra­ca­tı­nın ta­ma­mı­na yakı ili­miz­den"
DKİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Hamdi Gür­do­ğan yap­tı­ğı açık­la­ma­da, Türk ça­yı­na yurt dışı pi­ya­sa­lar­dan gelen il­gi­nin gi­de­rek art­tı­ğı­nı be­lirt­ti.
    İli­mi­zin ülke çay ih­ra­ca­tın­da önem­li bir po­tan­si­ye­li oluş­tur­du­ğu­nu ifade eden Gür­do­ğan, "Çayın yurt dışı pi­ya­sa­lar­da ilgi gör­me­si ve be­ğe­ni ile tü­ke­til­me­si ih­ra­ca­tı­mı­za po­zi­tif ola­rak yan­sı­dı. Ger­çek­ten çay ül­ke­mi­ze ve böl­ge­mi­ze net döviz gir­di­ği sağ­la­yan önem­li ihraç ka­lem­le­ri­miz ara­sın­da yer alı­yor." ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
    Gür­do­ğan, Tür­ki­ye'den Bel­çi­ka'ya ya­pı­lan çay ih­ra­ca­tı­nın ne­re­dey­se ta­ma­mı­na ya­kı­nı­nın Rize'den ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
    "Tür­ki­ye'den de ilk ya­rı­da 3 mil­yon 204 bin 386 do­lar­la en fazla çay ihraç eden ülke Bel­çi­ka oldu. Bu ih­ra­ca­tın ne­re­dey­se ta­ma­mı­na ya­kı­nı ili­miz­den ger­çek­leş­ti­ril­di. Bu ger­çek­ten çok önem­li çünkü Türk ça­yı­nın Av­ru­pa Bir­li­ği ül­ke­le­ri­ne da­ğı­tı­mı Bel­çi­ka üze­rin­den ya­pı­lı­yor."
    Çay ih­ra­ca­tın­da yılın çok daha güzel ra­kam­lar­la ta­mam­la­na­ca­ğı­na inan­dı­ğı­nı işa­ret eden Gür­do­ğan, çayın ih­ra­ca­tı­nın daha da ileri nok­ta­la­ra ta­şı­na­bi­le­ce­ği­ni, bu doğ­rul­tu­da yeni ça­lış­ma­la­rın ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °