İLKOKULLARDA ETİK EĞİTİMİ DÖNEMİ Mİ BAŞLIYOR?

Adı­gü­zel Eği­tim Ku­rum­la­rı ile iş­bir­li­ği için­de olan Prof. Dr. Sevgi Şa­hin­türk önem­li bil­gi­ler ak­tar­dı.

Güncel Haberler 22.01.2024 10:04:00 0
İLKOKULLARDA ETİK EĞİTİMİ DÖNEMİ Mİ BAŞLIYOR?

 Ço­cuk­luk­ta ve­ri­len eği­ti­min ni­te­li­ği, top­lu­mun bu­gü­nü­nü ve ya­rı­nı­nı şe­kil­len­dir­me­si açı­sın­dan büyük öneme sahip. Ken­di­ni ta­nı­yan, bil­gi­yi sor­gu­la­yan, sen­tez­le­yen, doğru kul­la­na­bi­len bi­rey­le­rin kendi po­tan­si­yel­le­ri­ni ger­çek­leş­ti­re­bil­me­si için ise eği­tim­de fel­se­fe­nin yeri ol­duk­ça önem­li. Özel­lik­le il­ko­kul ça­ğın­da­ki ço­cuk­la­rın eği­ti­min­de çok fark­lı yak­la­şım ve uy­gu­la­ma­la­rın gün­de­me gel­di­ği gü­nü­müz­de, “fel­se­fi eği­tim ve etik”in rolü ile il­gi­li ola­rak, uzun yıl­lar­dır fel­se­fe ala­nın­da ça­lış­ma­lar yapan ve Adı­gü­zel Eği­tim Ku­rum­la­rı ile iş­bir­li­ği için­de olan Prof. Dr. Sevgi Şa­hin­türk önem­li bil­gi­ler ak­tar­dı. İnsa­nın temel hak­la­rın­dan biri olan eği­ti­min ço­cuk­lar üze­rin­de­ki et­ki­si, on­la­rın dü­şün­me, karar verme, ken­di­ni ger­çek­leş­ti­re­bil­miş ve top­lu­ma fay­da­lı bi­rey­ler ola­bil­me sü­reç­le­rin­de­ki yeri ve özel­lik­le il­ko­kul­la­rı­mız­da ve­ri­len eği­ti­min ni­te­li­ği­nin önemi ile il­gi­li ola­rak gö­rüş­le­ri­ni al­dı­ğı­mız, uzun yıl­lar­dır fel­se­fe ala­nın­da Prof. Dr. İoanna Ku­çu­ra­di ile ça­lış­ma­lar yapan Aka­de­mis­yen Prof. Dr. Sevgi Şa­hin­türk, amacı ba­kı­mın­dan, in­sa­nın var ol­ma­sı ve in­san­laş­ma­sı­nı sağ­la­yan bir et­kin­lik ola­rak eği­ti­min bu amaca uygun şe­kil­de ya­pıl­ma­sı­nın hem ki­şi­le­rin eği­tim hak­kı­nın ko­run­ma­sı hem de kamu ya­şa­mın­da ve top­lum­da is­te­nen yaşam ka­li­te­si­nin, yani in­san­ca ya­şa­ma or­ta­mı­nın sağ­la­na­bil­me­si için çok önem­li ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi. “Eği­tim­de bunu ya­pa­bil­me­nin ana ko­şul­la­rın­dan biri de fel­se­fe ve fel­se­fi bir eği­ti­min ve­ri­le­bil­me­si­dir. Do­la­yı­sıy­la eği­tim ku­rum­la­rın­da, örgün ve yay­gın ya­pı­lan her türlü eği­tim et­kin­li­ğin­de fel­se­fe­ye ve fel­se­fi bir eği­ti­me ön­ce­lik­le ve özen­le yer ve­ril­me­li­dir,” diyen Prof. Dr. Şa­hin­türk, fel­se­fe eği­ti­mi gör­me­nin in­sa­nın temel hak­la­rın­dan ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.
“Etik ve Öz De­ğer­ler Bil­gi­si­ni Ka­zan­dır­ma­yı Amaç­la­yan Bir Eği­tim”
“Fel­se­fe eği­ti­mi ve fel­se­fi bir eği­tim ço­cuk­la­rın diğer ders­le­rin­de­ki ba­şa­rı­la­rı­na da önem­li kat­kı­lar yapar. On­la­ra, doğru dü­şün­me, bağ­lan­tı­lı dü­şün­me ve iş­le­nen ko­nu­la­rı bü­tü­nün­de görme ve kav­ra­ma im­kâ­nı­nı verir,” diyen Şa­hin­türk, erken yaş­lar­dan baş­la­ya­rak ve­ri­len fel­se­fe eği­ti­mi­nin en önem­li kat­kı­sı­nın ise ço­cuk­la­rın “insan olma” ve “in­san­laş­ma” ba­kı­mın­dan eği­til­me­si­ni sağ­la­ma­ya yar­dım et­me­si ol­du­ğu­nu vur­gu­la­ya­rak, “Özel­lik­le fel­se­fe­ye yer aça­rak etik ve de­ğer­ler bil­gi­si­ni ka­zan­dır­ma­yı amaç­la­yan bir eği­tim, he­pi­miz­ce arzu edi­len ve öz­le­nen “iyi” dün­ya­nın olu­şu­mu­nun, en başta güven, sevgi ve in­sa­na, insan onu­ru­na saygı olmak üzere etik de­ğer­le­rin ger­çek­le­şe­bil­di­ği insan iliş­ki­le­ri­nin ku­rul­ma­sı­nın ve sür­dü­rül­me­si­nin yo­lu­nu açar,” diye ko­nuş­tu.
Okul­la­rın­da il­ko­kul­dan iti­ba­ren fel­se­fe, etik ve öz de­ğer­ler eği­ti­mi­ni ön plan­da tutan ve Tür­ki­ye’de bu alan­da önem­li adım­lar atan Adı­gü­zel Eği­tim Ku­rum­la­rı’nın Ku­ru­cu Tem­sil­ci­si Ebru Adı­gü­zel Tu­na­boy­lu da uy­gu­la­dık­la­rı eği­tim mo­de­li ile il­gi­li ola­rak, “İlko­kul­da ama­cı­mız öğ­ret­mek değil eğit­mek. Yani ço­cu­ğun ken­di­ni ta­nı­ma­sı. Ar­tı­sı ve ek­si­si ile ken­di­ni ta­nı­yan birey ha­ya­ta daha sağ­lam tu­tu­nur ve ken­di­si için doğru bir yol planı be­lir­ler. Te­me­li sağ­lam olan ço­cu­ğu­muz or­ta­okul­da aka­de­mik bil­gi­ye ek ola­rak sos­yal de­ğer­le­ri de öğ­re­nir ve top­lum için­de ken­di­si­ne sağ­lık­lı bir yer edi­nir,” diye ko­nuş­tu. Ken­di­ni ta­nı­yan bi­re­yin ha­ya­tı için doğru yolu çiz­di­ği­ni vur­gu­la­yan Ebru Adı­gü­zel Tu­na­boy­lu, “Kurum ola­rak her­kes dok­tor, avu­kat vb. ol­ma­lı gibi bir bakış açı­mız yok. Bi­rey­le­rin ken­di­ni iyi his­se­de­ce­ği, yat­kın ol­du­ğu alanı seç­tik­le­ri zaman top­lum­da saygı ve sev­gi­nin ar­ta­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz,” dedi.
“Etik, 7’den 70’e Her Bi­re­ye Lazım”
“Tür­ki­ye’de yıl­lar­dır de­ğer­ler eği­ti­mi ve­ril­mek­te ama so­kak­la­rın hali ma­ale­sef or­ta­da. He­pi­miz insan gibi ya­şa­ma­yı hak edi­yo­ruz ve bu ancak kişi önce ken­di­ni ta­nı­yıp çev­re­si­ne say­gıy­la dav­ra­nır­sa ger­çek­le­şe­bi­lir,” diyen Ebru Adı­gü­zel Tu­na­boy­lu, “Bu kap­sam­da oku­lu­muz­da, öz de­ğer­ler, sos­yal de­ğer­ler, görgü ku­ral­la­rı ve so­rum­lu­luk pro­je­le­ri­ne önem­li yer ve­ril­mek­te; çünkü etik, 7’den 70’e her bi­re­ye lazım. Tek­no­lo­ji­nin hızlı ge­li­şi­miy­le bir­lik­te hemen hemen her sek­tör­de ciddi de­ği­şim­ler ya­şan­dı, eği­tim sek­tö­rü hariç. Artık eği­tim­de de fark­lı bir bakış açısı lazım ve Adı­gü­zel Eği­tim Ku­rum­la­rı ola­rak biz de ‘Yeni Nesle Yeni Nesil Eği­tim Verme’ fikri ile yo­lu­mu­za devam edi­yo­ruz,” diye ko­nuş­tu. Fel­se­fe ala­nın­da önde gelen isim­ler­den Prof. Dr. Sevgi Şa­hin­türk ta­ra­fın­dan ön­ce­lik­le okul­la­rın­da­ki öğ­ret­men­le­re hiz­met içi eği­tim ve­ril­di­ği­ni ifade eden Ebru Adı­gü­zel Tu­na­boy­lu, öğ­ren­ci­le­rin ve öğ­ret­men­le­rin aynı pen­ce­re­den bak­ma­sı­nın daha iyi bir top­lu­ma ulaş­ma he­def­le­ri­ne büyük katkı sağ­la­ya­ca­ğı­na inanç­la­rı­nın tam ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi.          Ha­ber-Fo­to: Neşe Bakan


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °