İnsan Haklarının Korunmasında Yasama Organının Rolü Sempozyumu Gerçekleştirildi

Saygı du­ru­şun­da bu­lu­nul­ma­sı ve İstik­lal Marşı’nın söy­len­me­si ile baş­la­yan prog­ram RTEÜ ta­nı­tım fil­mi­nin gös­te­ri­mi ile devam etti.

Güncel Haberler 28.12.2022 10:38:00 0
İnsan Haklarının Korunmasında Yasama Organının Rolü Sempozyumu Gerçekleştirildi

 RTEÜ ile Tür­ki­ye İnsan Hak­la­rı ve Eşit­lik Ku­ru­mu (TİHEK) iş bir­li­ği ile dü­zen­le­nen “İnsan Hak­la­rı­nın Ko­run­ma­sın­da Ya­sa­ma Or­ga­nı­nın Rolü” ko­nu­lu ulus­la­ra­ra­sı sem­poz­yum RTEÜ Kong­re ve Kül­tür Mer­ke­zi Kon­fe­rans Sa­lo­nu’nda ger­çek­leş­ti­ril­di.
 Prog­ram­da, RTEÜ Rek­tö­rü Prof. Dr. Yusuf Yıl­maz ile TİHEK Baş­ka­nı Prof. Dr. Mu­har­rem Kılıç açı­lış ko­nuş­ma­sı yaptı.
RTEÜ Rek­tö­rü ko­nuş­ma­sın­da, insan hak­la­rı­nın, bi­re­yin sa­de­ce insan ol­ma­sın­dan kay­nak­la­nan; ırk, din, dil ve ben­ze­ri ni­te­lik­sel özel­lik­ler­den ba­ğım­sız bir şe­kil­de kul­la­nı­cı­sı ol­du­ğu hak­lar ol­du­ğu­nu ifade ede­rek, ta­rih­sel süreç içe­ri­sin­de ge­liş­ti­ri­len dü­şün­sel akım­la­rın bir ürünü ola­rak ku­ram­sal çer­çe­ve­si teş­kil edi­len insan hak­la­rı­nın, 19. yüz­yıl­dan iti­ba­ren ana­ya­sa­lar ve ana­ya­sal bel­ge­ler­de ta­nın­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı söy­le­di.
Ya­sa­ma or­ga­nı­nın insan hak­la­rı­nın ko­run­ma­sın­da­ki ro­lü­nün bütün düz­lem­ler­de cari ol­du­ğu­nu be­lir­ten RTEÜ Rek­tö­rü, “Şöyle ki; ulus­la­ra­ra­sı ve böl­ge­sel me­ka­niz­ma­la­rın in­şa­sın­da temel teş­kil eden söz­leş­me yahut ant­laş­ma­la­rın onay­lan­ma­sı­nın uygun bu­lun­ma­sın­da ya­sa­ma or­ga­nı etkin rol oy­na­mak­ta­dır. Ya­sa­ma or­ga­nı, ulu­sal me­ka­niz­ma­lar ba­kı­mın­dan ise hem yar­gı­sal hem de yar­gı­sal ol­ma­yan ko­ru­ma me­ka­niz­ma­la­rı­nı et­ki­le­ye­bil­mek­te­dir.” dedi.
TİHEK Baş­ka­nı Kılıç ise ko­nuş­ma­sın­da, İnsan Hak­la­rı­nın Ko­run­ma­sın­da Ya­sa­ma Or­ga­nı­nın Rolü, Ulu­sal İnsan Hak­la­rı Ku­rum­la­rı ile Ya­sa­ma Or­ga­nı­nın İş Bir­li­ği, İyi Uy­gu­la­ma Ör­nek­le­rin­den bah­se­de­rek TİHEK hak­kın­da bilgi verdi. İki gün süren sem­poz­yum­da, yurt için­den ve yurt dı­şın­dan aka­de­mis­yen­ler, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ve Ya­sa­ma Or­ga­nı İliş­ki­si, İnsan Hak­la­rı­nın Ya­sa­ma Dü­ze­yin­de Ko­run­ma­sı­nı Sağ­la­yan Me­ka­niz­ma­lar, Ya­sa­ma Fonk­si­yo­nu­nun İnsan Hak­la­rı­nın Pra­ti­ğin­de­ki Rolü, Türk Ana­ya­sa­sın­da İnsan Hak­la­rı ve Bazı Ülke Ör­nek­le­ri baş­lık­lı 4 ayrı otu­rum­da 12 bil­di­ri sundu. Be­şin­ci ve son otu­rum­da ise İnsan Hak­la­rı Te­me­lin­de Ya­sa­ma Fonk­si­yo­nu­nun İzlen­me­sin­de Ba­ro­la­rın Rolü tar­tı­şıl­dı.
    

Haber Mer­ke­zi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °