İnternet haber siteleri ince elenip sık dokunacak

“Yeni dö­nem­de oyu­nun ku­ral­la­rı­nı baş­tan ko­yu­yo­ruz. Mer­di­ven altı si­te­le­ri en­gel­le­me­nin yolu ince ele­yip sık do­ku­mak­tan ge­çi­yor”

Güncel Haberler 9.11.2022 09:19:00 0
İnternet haber siteleri ince elenip sık dokunacak

    Genel Müdür Cavit Er­kı­lınç, in­ter­net haber si­te­le­ri­nin tabi ola­cak­la­rı kural ve şart­la­rı, ba­şa­rıy­la ye­ri­ne ge­tir­me­le­ri ha­lin­de resmi ilan ve rek­lam ala­bi­le­ce­ği­ni be­lir­te­rek, “Yeni dö­nem­de oyu­nun ku­ral­la­rı­nı baş­tan ko­yu­yo­ruz. Mer­di­ven altı si­te­le­ri en­gel­le­me­nin yolu ince ele­yip sık do­ku­mak­tan ge­çi­yor” dedi.
    Basın İlan Ku­ru­mu (BİK) ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve Av­ru­pa Bir­li­ği Eras­mus + prog­ra­mı KA 1 Genç­lik Ka­tı­lım Fa­ali­yet­le­ri kap­sa­mın­da fi­nan­se edi­len Di­ji­tal Çağda Sos­yal Ağlar Hu­ku­ku Ça­lış­ta­yı İzmir’de ya­pıl­dı.
    Ça­lış­ta­ya ka­tı­lan BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, basın ve in­ter­net ha­ber­ci­li­ği ile de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le­yi içine alan dü­zen­le­me­nin yü­rür­lü­ğe gir­me­si­nin Türk basın ta­ri­hi açı­sın­dan bir dönüm nok­ta­sı ol­du­ğu­nu söy­le­di.
    İnter­net haber si­te­le­ri­nin sü­re­li yayın kap­sa­mı­na alın­ma­sı­nın di­ji­tal çağın ger­çek­le­ri ile ör­tüş­me­si ve re­ka­bet­çi pi­ya­sa ko­şul­la­rı açı­sın­dan ta­şı­dı­ğı öneme işa­ret eden Er­kı­lınç, “Me­se­le sa­de­ce bu­nun­la da sı­nır­lı kal­mı­yor­du.
    İnsani ve vic­da­ni de­ğer­ler ba­kı­mın­dan ciddi bir so­run­la karşı kar­şı­yay­dık.
    İnter­net haber si­te­le­rin­de haber mü­dü­rü, edi­tör, mu­ha­bir, foto mu­ha­bi­ri, gra­fi­ker gibi ça­lı­şan ar­ka­daş­la­rı­mı­zın bir­ço­ğu­nun özlük hak­la­rı ne­re­dey­se hiç yoktu, ve­ril­mi­yor­du.
    Yine mes­le­ki kim­lik an­la­mın­da basın kartı ala­bil­me­le­ri müm­kün de­ğil­di.
    Şimdi tüm bu so­run­la­rı or­ta­dan kal­dı­ra­cak yeni bir dö­ne­me geçiş yap­mış bu­lu­nu­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
İftira ve iti­bar su­ikast­la­rı ön­le­necek
    İnter­net med­ya­sı­na yö­ne­lik yasal dü­zen­le­me­nin bir diğer önem­li bo­yu­tu­nun ise ha­be­rin kay­na­ğı, öz­ne­si ile hedef kit­le­si­ne yö­ne­lik ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, kim­lik­siz ve sa­hip­siz in­ter­net si­te­le­ri üze­rin­den ya­pı­lan ope­ras­yon ha­ber­le­ri­nin de son bu­la­ca­ğı­nı kay­det­ti.
    Di­ji­tal Çağda Sos­yal Ağlar Hu­ku­ku Ça­lış­tay­la­rı­nı bu an­lam­da çok kıy­met­li bul­du­ğu­na de­ği­nen Er­kı­lınç, şöyle devam etti:
    “Ge­ri­de bı­rak­tı­ğı­mız 20 yılda yüz­ler­ce bü­rok­rat, si­ya­set­çi, yerel ida­re­ci veya sı­ra­dan va­tan­da­şı­mız ya­la­nın, if­ti­ra­nın he­de­fi oldu, iti­bar su­ikas­tı­na uğ­ra­dı.
    Tek­zip gön­de­re­cek­sin mu­ha­tap tüzel ki­şi­lik yok.
    Dava teb­li­ga­tı ya­pa­cak­sın adres yok.
    Zi­ya­ret edip açık­la­ma ya­pa­yım is­ti­yor­sun ha­be­ri yazan veya yap­tı­ran yok.
    Adeta mayın tar­la­sı­na dönen, han­gi­si­nin kime zarar ve­re­ce­ği ön­gö­rü­le­me­yen di­ji­tal mec­ra­da, ya­say­la bir­lik­te ciddi bir te­miz­lik ya­şa­na­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum.
    Ni­ye­ti ga­ze­te­ci­lik ol­ma­yan­la­rın sek­tör­de tu­tun­ma­sı artık im­kan­sız hale gel­miş olu­yor.
    Diğer ta­raf­tan ger­çek­ten ga­ze­te­ci­lik yapan, emek veren, üre­tim yapan haber si­te­le­ri­mi­zin hak et­tik­le­ri de­ğe­re ka­vuş­ma­la­rı sağ­la­nı­yor, kötü ör­nek­ler ne­de­niy­le olum­suz ge­nel­le­me­le­rin mu­ha­tap­lı­ğın­dan çı­ka­rıl­mış olu­yor­lar.”
50 mil­yon Türk Li­ra­sı Ya­tı­rım Ya­pı­la­cak
    İnter­net haber si­te­le­ri­nin sü­re­li yayın sa­yıl­ma­sıy­la bir­lik­te ön­le­rin­de 5 aydan daha az bir ha­zır­lık sü­re­ci bu­lun­du­ğu­nu an­la­tan Er­kı­lınç, 1 Nisan 2023’ten iti­ba­ren ga­ze­te­le­re ait di­ji­tal mec­ra­lar­dan baş­la­ya­cak şe­kil­de, in­ter­net haber si­te­le­ri­nin resmi ilan ve rek­lam ala­bil­me­le­ri için hem mev­zu­at hem de tek­nik alt­ya­pı ha­zır­lık­la­rı­nın tüm hı­zıy­la sür­dü­ğü­nü söy­le­di.
    Resmi ilan ve rek­lam­la­rın ga­ze­te­le­re da­ğı­tı­mı­nı çift şe­rit­li yolda tra­fik akı­şı­na ben­ze­ten ve yeni sü­re­ci dör­der şe­rit­li oto­ban ola­rak ta­nım­la­yan Er­kı­lınç, “İlgili tüm bi­rim­le­ri­miz mesai kav­ra­mı gö­zet­mek­si­zin işin mut­fak ta­ra­fın­da ça­lı­şı­yor.
    Resmi ilan da­ğı­tı­mı­na iliş­kin se­nar­yo­yu ne­re­dey­se bi­tir­dik sa­yı­lır.
    İlan­la­rın in­ter­net si­te­le­rin­de ne şe­kil­de ya­yın­la­na­ca­ğı, si­te­le­rin nasıl takip edi­le­ce­ği­ne dair ya­zı­lım sü­reç­le­ri de eş za­man­lı iler­li­yor. İnsan kay­na­ğı ya­tı­rım­la­rı ile bir­lik­te sağ­lık­lı yü­rü­yecek bir sis­te­mi inşa etme gay­re­tin­de­yiz.
    Bu dö­nü­şü­mün ma­li­ye­ti­nin 50 mil­yon TL’yi bul­ma­sı­nı ön­gö­rü­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
Mer­di­ven altı si­te­ler­le mü­ca­de­le
    Sü­re­cin baş­la­ma­sıy­la bir­lik­te bütün in­ter­net si­te­le­ri­nin resmi ilan ala­ca­ğı gibi ör­güt­lü de­zen­for­mas­yon ya­yıl­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, ga­ze­te sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­ri­nin ka­tı­lı­mıy­la 11 ilde dü­zen­le­nen bölge top­lan­tı­la­rın­da ve­ri­len her sözün ar­ka­sın­da ol­duk­la­rı­nı vur­gu­la­dı.
    Genel Müdür Er­kı­lınç, “Yasa geçti diye dün söy­le­dik­le­ri­mi­zi bugün unu­ta­cak de­ği­liz.
    Ha­li­ha­zır­da resmi ilan ya­yın­la­ma hakkı bu­lu­nan ga­ze­te­le­ri­mi­zin ka­za­nıl­mış hak­la­rı ko­ru­na­cak. Bu ga­ze­te­le­ri­mi­zin in­ter­net si­te­le­ri, di­ğer­le­ri­ne göre ay­rı­ca­lık­lı tu­tu­la­cak. Her in­ter­net si­te­si resmi ilan almak için mü­ra­ca­at ede­me­yecek; haber si­te­si ol­ma­sı ge­re­kecek. Mev­zu­at­la be­lir­le­ye­ce­ği­miz as­ga­ri sa­yı­da kad­ro­su ola­cak. Kul­la­nı­cı ve gö­rün­tü­le­me sa­yı­sı, ge­zin­me sü­re­si, içe­rik türü şek­lin­de öl­çü­le­bi­lir kıs­tas­la­rı ta­şı­ya­cak. İşyeri ika­met­ga­hı, yerel idare izin­le­ri, vergi lev­ha­sı gibi yü­küm­lü­lük­le­ri ola­cak. Cum­hu­ri­yet Sav­cı­lı­ğı­na be­yan­na­me­si­ni ve­recek. Tüm bun­la­rı ye­ri­ne ge­ti­recek, bu da yet­me­yecek; sa­yı­lan gö­rev­le­ri sü­rek­li­lik arz edecek şe­kil­de devam et­ti­recek ve de­ne­tim­ler­de bu tes­pit edi­lecek. Tüm öl­çüt­ler sağ­lan­dı­ğın­da, kural ve şart­lar ba­şa­rıy­la ye­ri­ne ge­ti­ril­di­ğin­de o in­ter­net haber si­te­si­ni resmi ilan ve­ri­le­bi­lir kabul ede­ce­ğiz. Kı­sa­ca­sı yeni dö­nem­de işi sıkı tu­tu­yor ve oyu­nun ku­ral­la­rı­nı baş­tan ko­yu­yo­ruz. Mer­di­ven altı si­te­le­ri en­gel­le­me­nin yolu ince ele­yip sık do­ku­mak­tan ge­çi­yor. Başka türlü de işin üs­te­sin­den ge­lin­me­si müm­kün gö­zük­mü­yor” dedi.
    Ka­nu­ni dü­zen­le­mey­le bir­lik­te kamu ida­re­le­rin­ce in­ter­net haber si­te­le­rin­de ya­yın­la­tı­la­cak rek­lam­la­rın, tıpkı ga­ze­te­ler­de ol­du­ğu gibi BİK ara­cı­lı­ğıy­la ya­yın­la­tıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, sü­re­li yayın sa­yıl­ma­nın öne­mi­nin resmi rek­lam­lar he­sa­ba ka­tıl­dı­ğın­da çok daha iyi an­la­şı­la­ca­ğı­nı söz­le­ri­ne ek­le­di.
Er­kı­lınç’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan toplu fo­toğ­raf çe­ki­mi ger­çek­leş­ti­ril­di.
    Doç. Dr. Tur­gay Yer­li­ka­ya ve Avu­kat Necip Asım Ars­lan’ın ko­nuş­ma­cı ola­rak yer al­dı­ğı ça­lış­ta­ya, BİK Ku­rum­sal İle­ti­şim Mü­dü­rü Oğuz Ak­ça­ko­ca, İzmir Şube Mü­dü­rü Meh­met Fe­ra­muz Ayan, İzmir Müdür Yar­dım­cı­sı Ömer Ser­dar Çimen, Eği­tim Şefi Cenk Koray Doğan, Kurum ça­lı­şan­la­rı ile basın men­sup­la­rı ka­tıl­dı.
                

Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.


Anahtar Kelimeler: İnternet haber siteleri elenip dokunacak
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °