İSPİR TUĞRULŞAH CAMİİNDE İSİM KARMAŞASI

İSPİR TUĞRULŞAH CAMİİNDE İSİM KARMAŞASI

İspir­li­ler bu ha­ta­dır ha­ta­dan dö­nül­me­si­ni is­ti­yo­ruz de­di­ler.

 İspir mer­kez­de bu­lu­nan ta­ri­hi ca­mi­nin ismi pay­la­şı­la­mı­yor. İlçe halkı ta­ra­fın­dan Tuğ­rul Şah Ca­mi­si ola­rak bi­li­nen ta­ri­hi ca­mi­nin ismi Di­ya­net İşleri Baş­kan­lı­ğın­da Sul­tan Sü­ley­man Camii ola­rak gös­te­ri­li­yor ol­ma­sı­na tepki gös­te­ren İspir­li­ler bu ha­ta­dır ha­ta­dan dö­nül­me­si­ni is­ti­yo­ruz de­di­ler.
 Yet­ki­li­ler­den ismin dü­zel­til­me­si­ni is­ti­yo­ruz diyen ilçe halkı’’ asır­lar­dır Tuğ­rul Şah Camii is­mi­ni ta­şı­yan mer­kez ca­mi­inin is­mi­nin de­ğiş­ti­ril­me­si kabul et­mi­yo­ruz. Böyle bir de­ği­şik­li­ğe niye baş­vu­rul­muş bil­mi­yo­ruz ama isim Tuğ­rul Şah’tır. İlçe mer­ke­zin­de ol­ma­sı ne­de­niy­le, halk ta­ra­fın­dan Çarşı Camii ola­rak isim­len­di­ri­len Tuğ­rul Şah Camii’nin üze­rin­de bu­lu­nan ki­ta­be 1965 yı­lın­da ya­pı­lan ona­rım­da dik­kat­siz­lik so­nu­cu kı­rıl­mış ve ko­ru­na­ma­mış.
Cami 1200-1225 yıl­la­rın­da ya­pıl­mış
Tuğ­rul Şah Ca­mi­si­nin ta­rih­çe­si; İlçe­nin çarşı mer­ke­zin­de bu­lu­nan ca­mi­yi Emir Ata­bey Erdem Şahın Tuğ­rul Şah adına 1202-1225 yıl­la­rı ara­sın­da yap­tır­mış ol­du­ğu bi­lin­mek­te­dir. İbra­him Hakkı Kon­ya­lı’nın Abi­de­le­ri ve Ki­ta­be­le­riy­le Er­zu­rum Ta­ri­hi adlı ki­ta­bın­da (İstan­bul, 1960) ilk kez oku­na­rak ya­yım­lan­mış olan ki­ta­be­ye göre Camii, 1202-1225 yıl­la­rı ara­sın­da Sal­tuk oğul­la­rı­nın, Konya mer­kez­li Ana­do­lu Sel­çuk­lu­la­rı­na bağ­lan­dı­ğı ta­rih­ler­de, aynı za­man­da Er­zu­rum Sel­çuk­lu ko­lu­nun ku­ru­cu­su Mu­gi­sid­din Tuğ­rul Şah adına, Ata­bey Erdem Şah ta­ra­fın­dan yap­tı­rıl­mış­tır. Tuğ­rul Şah’ın yö­re­de Bay­burt Ka­le­si’nde de ona­rım­lar yap­tır­dı­ğı ve adına ki­ta­be­ler koy­dur­du­ğu bi­li­nir. Bu ta­rih­ten yak­la­şık 340 yıl sonra ya­şa­yan Ka­nu­ni Sul­tan Sü­ley­man ismi bu ca­mi­de niye kul­la­nı­lı­yor an­la­mış de­ği­liz. Tuğ­rul Şah Ca­mi­si tah­mi­ni 1210 yıl­la­rı­na ta­rih­le­nir­ken, Ka­nu­ni Sul­tan Sü­ley­man'ın doğum ta­ri­hi 1494, ölümü ise 1566 dır. Ca­mi­nin ya­pı­lı­şı ile son yıl­lar­da ve­ril­me­ye ça­lı­şı­lan isim ara­sın­da en iyi ih­ti­mal­le 340 sene söz ko­nu­su­dur Di­ya­net böyle bir şeye neden gerek duyar bil­mi­yo­ruz ve yan­lış­lık dü­zel­til­me­li­dir’’ de­di­ler.  

 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU