İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL 5 YILDIR TAMAMLANMAYAN HEMŞİN DÖNÜŞÜMÜNÜ SORDU

DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal

Güncel Haberler 9.11.2023 10:02:00 0
İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL 5 YILDIR TAMAMLANMAYAN HEMŞİN DÖNÜŞÜMÜNÜ SORDU

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal 500 günde ta­mam­lan­ma­sı plan­la­nan Hem­şin Kent­sel Dö­nü­şüm ve Ge­li­şim Pro­je­si, ihale ta­ri­hi üze­rin­den 4 yıl 8 ay geç­me­si­ne rağ­men neden hala ta­mam­lan­ma­dı­ğı hak­kın­da Çevre Ba­kan­lı­ğı­na soru öner­ge­si verdi. DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Rize’nin Hem­şin il­çe­sin­de 5 yıla yakın ya­pı­mı devam eden Hem­şin Kent­sel Dö­nü­şüm ve Ge­li­şim Pro­je­si­ni Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­ka­nı Meh­met Öz­ha­se­ki’ye sordu. Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Bakan Öz­ha­se­ki’nin ce­vap­la­ma­sı is­te­ğiy­le Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı­na soru öner­ge­si verdi. Rize’nin Hem­şin il­çe­sin­de ilk ola­rak 2006’da Hem­şin Be­le­di­ye­si ve Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı bün­ye­sin­de bu­lu­nan Toplu Konut İda­re­si Baş­kan­lı­ğı (TOKİ) ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı plan­la­nan ‘Kent­sel Ye­ni­le­me Pro­je­si’ açı­lan dava so­nu­cu mah­ke­me­ce iptal edil­di­ği­ni ha­tır­la­tan Mil­let­ve­ki­li Karal, bunun üze­ri­ne Ba­kan­lar Ku­ru­lu’nun, 2012 yı­lın­da aynı böl­ge­nin ‘Hem­şin Kent­sel Dö­nü­şüm ve Ge­li­şim Proje Alanı’ ilan edil­me­si­ne karar ver­di­ği­ni söy­le­di.
“VA­TAN­DAŞ­LAR MAĞ­DUR EDİLDİ”
Yar­gı­ya ta­şı­nan bu ka­ra­rın Da­nış­tay 6. Da­ire­si’nce iptal edil­di­ği­ni, aka­bin­de alı­nan acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­na yö­ne­lik mah­ke­me­ler­ce iptal sü­reç­le­ri­nin ya­şan­dı­ğı­nı be­lir­ten Karal, “4 Şubat 2019’da ise TOKİ ta­ra­fın­dan Hem­şin İlçesi’nde inşa edi­lecek 106 konut ile kay­ma­kam­lık loj­ma­nı, kreş, 24 dük­kân, alt­ya­pı ve çevre dü­zen­le­me­si­ni içe­ren ‘Kent­sel Dö­nü­şüm ve Ge­li­şim Pro­je­si’ne iliş­kin ihale ya­pıl­mış­tı.
500 günde ta­mam­lan­ma­sı plan­la­nan proje kap­sa­mın­da 8 adet 1+1, 74 adet 2+1, 24 adet 3+1 pla­nın­da inşa edi­lecek ko­nut­la­rın afet­le­re karşı risk­li, yapı öm­rü­nü ta­mam­la­mış konut sto­ku­nu sağ­lık­lı ve ya­şa­nı­la­bi­lir bir çev­re­ye dö­nüş­tü­rül­me­si­nin amaç­lan­dı­ğı be­lir­til­miş­tir. Çar­pık ya­pı­laş­ma­nın ve afet ris­ki­nin bu­lun­du­ğu alan­da ger­çek­leş­ti­ri­lecek kent­sel dö­nü­şüm ve ge­li­şim pro­je­si ile ‘ye­rin­de dö­nü­şüm’ esas alı­na­rak, hak sa­hip­le­ri­ne dük­kân­la­rı, parkı, pey­za­jı ile çağ­daş stan­dart­lar­da ni­te­lik­li bir yaşam alanı oluş­tu­rul­ma­sı­nın he­def­len­di­ği ifade edil­miş­tir. Buna kar­şın kent­sel dö­nü­şüm ala­nın­da TOKİ ta­ra­fın­dan acele ka­mu­laş­tı­rı­lan bazı ta­şın­maz­la­ra iliş­kin va­tan­daş­lar ta­ra­fın­dan dava açıl­dı­ğı bi­lin­mek­te­dir” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
“PROJE NE ZAMAN TA­MAM­LA­NA­CAK?”
Karal, henüz ta­mam­lan­ma­yan pro­jey­le il­gi­li ver­di­ği öner­ge­de Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­ka­nı Öz­ha­se­ki’den şu so­ru­la­rı ya­nıt­la­ma­sı­nı is­te­di “2019 yı­lın­da iha­le­si ya­pı­lan Hem­şin Kent­sel Dö­nü­şüm ve Ge­li­şim Pro­je­si ne aşa­ma­da­dır? 500 günde ta­mam­lan­ma­sı plan­la­nan proje, ihale ta­ri­hi üze­rin­den 4 yıl 8 ay geç­me­si­ne rağ­men neden hala ta­mam­la­na­ma­mış­tır? Yıl­lar­dır ev ve iş­yer­le­ri­ne ta­şın­ma­yı bek­le­yen hak sa­hip­le­ri­nin mağ­du­ri­ye­ti nasıl gi­de­ri­le­cek­tir? Proje henüz ta­mam­lan­ma­dan bir­çok bi­na­nın çü­rü­me­ye terk edil­di­ği, bi­na­lar­da kay­ma­la­rın ol­du­ğu, aşırı nem ne­de­niy­le ko­roz­yon oluş­tu­ğu id­di­ala­rı doğru mudur? Bu­nun­la il­gi­li her­han­gi bir ça­lış­ma ya­pıl­mış mıdır? Pro­je­nin ta­mam­lan­ma­ma­sı do­la­yı­sıy­la halen ba­ra­ka­lar­da zor şart­lar al­tın­da hiz­met ver­mek zo­run­da kalan Hem­şin es­na­fı ne zaman yeni iş­yer­le­ri­ne ta­şı­na­cak­tır?
Bazı hak sa­hi­bi va­tan­daş­lar ta­ra­fın­dan acele ka­mu­laş­tır­ma ve iptal ka­rar­la­rı­na yö­ne­lik TOKİ aley­hi­ne açı­lan da­va­lar ne aşa­ma­da­dır? Pro­je­nin ne zaman ta­mam­lan­ma­sı plan­lan­mak­ta­dır?” de­nil­di.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °