Tarih: 27.12.2023 09:42

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL, “GÜRCİSTAN PAARSI BİZİM PARANIN 10 KATINDAN FAZLA, EKONOMİ İÇİN DAHA NE KONUŞALIM”

Facebook Twitter Linked-in

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal olası bir İstan­bul dep­re­mi için ik­ti­da­rın hiç­bir ha­zır­lık için­de ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek “Hü­kü­me­tin işi gücü bı­ra­kıp olası İstan­bul dep­re­mi­ne ha­zır­lık yap­ma­sı lazım.
Dep­rem, bi­na­lar­la bir­lik­te bütün sa­na­yi­nin, ül­ke­nin önem­li ti­ca­ret mer­kez­le­ri­nin yerle bir ol­ma­sı demek.
Bu ne­den­le olası bir İstan­bul dep­re­min­de can­la­rı­mı­zı kay­bet­me­mi­zin ya­nın­da milli gü­ven­li­ği­miz de teh­li­ke­ye dü­şe­bi­lir” dedi.
İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal mem­le­ke­ti Rize’de basın men­sup­la­rıy­la bir araya geldi. Ga­ze­te­ci­ler­le soh­bet eden Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal gün­de­me iliş­kin de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du.
Tür­ki­ye’nin çok zor bir eko­no­mik dö­nem­den geç­ti­ği­ni söy­le­yen Karal ’’ada­le­tin ve hu­ku­kun ol­ma­dı­ğı bir yerde eko­no­mi­nin iyi ol­ma­sı müm­kün de­ğil­dir.
Ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın, ül­ke­de hu­ku­kun ve ada­le­tin ol­ma­dı­ğı­nı gö­rün­ce ‘Ben bu ül­ke­ye gelip nasıl ya­tı­rım ya­pa­yım, ken­di­mi nasıl gü­ven­ce al­tı­na ala­yım’ diye dü­şü­nüp ya­tı­rım yap­mak­tan vaz­ge­çi­yor. Ya­ban­cı ya­tı­rım­cı gel­me­yin­ce ça­re­yi fa­iz­le­ri ar­tır­mak­ta bul­du­lar, dün­ya­nın en zen­gin faiz cen­ne­ti olduk. Dev­le­tin resmi faizi yüzde 40, özel ban­ka­lar yüzde 60’a kadar faiz ve­ri­yor.
Pa­ra­sı olan ban­ka­ya pa­ra­sı­nı ya­tı­rı­yor.
Bu or­tam­da va­tan­daş neden ya­tı­rım yap­sın, neden gidip üre­tim yap­sın, ti­ca­ret yap­sın.
Böyle bir ülke bü­yü­mez ki, üre­ti­me geç­mez ki.
Böyle bir ül­ke­nin pa­ra­sı­nın de­ğe­ri de düşer, enf­las­yon da fır­lar.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“GÜRCİSTAN’IN PA­RA­SI, BİZİM PA­RA­MIZ­DAN 10 KAT DE­ĞERLİ. BAŞKA BİR ŞEY KO­NUŞ­MA­YA GEREK VAR MI?”
İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal ‘’Ka­ra­de­niz’e komşu Gür­cis­tan’ın para bi­ri­mi Gür­cis­tan La­ri­si’nin Türk Li­ra­sı’ndan 10 kat­tan daha de­ğer­li ol­du­ğu­nu, bun­dan 4-5 yıl önce Türk Li­ra­sı Gür­cis­tan La­ri­si’nden 2,5 kat daha de­ğer­liy­di. Gür­cis­tan pa­ra­sı­nın de­ğer­len­me­di­ği­ni Türk Pa­ra­sı­nın değer kay­bet­ti­ği­ni ‘’söy­le­di.
Her geçen gün fa­kir­le­şi­yo­ruz
Karal “Gür­cis­tan, va­tan­daş­la­rı gelip bizim ül­ke­miz­de Ka­ra­de­niz’de, Rize’de ça­lı­şan, gün­lük yev­mi­ye ile ge­çim­le­ri­ni sağ­la­yan va­tan­daş­la­ra sahip fakir bir ülke.
Böyle bir ül­ke­nin pa­ra­sı, bizim pa­ra­mız­dan 10 kat daha de­ğer­li olmuş.
Başka bir şey ko­nuş­ma­ya gerek var mı?
Ne yazık ki Gür­cis­tan La­ri­si de­ğer­len­me­di, bizim pa­ra­mız değer kay­bet­ti.
Dolar de­ğer­len­mi­yor, do­la­rın dün­ya­nın her ta­ra­fın­da de­ğe­ri aynı, ama bizim pa­ra­mız do­la­rın kar­şı­sın­da de­vam­lı değer kay­be­di­yor. 12 bin 600 do­la­ra çıkan milli ge­li­ri­miz, 9 bin do­la­rın al­tı­na düştü. Gün geç­tik­te fa­kir­le­şi­yo­ruz.
Dün­ya­da milli ge­li­ri düşen tek ül­ke­yiz.
Her­kes bunu ara­ba­sı­na ben­zin alır­ken, mazot alır­ken, bak­kal­dan ekmek alır­ken, mar­ket­ten alış­ve­riş ya­par­ken ya­şı­yor.”
“TUİK’İN GÜVENİRLİĞİ KAL­MA­DI’’
Mil­let­ve­ki­li Karal, dev­le­tin ku­rum­la­rı­nın ve gü­ve­ni­lir­li­ği­nin kal­ma­dı­ğı­nı ifade etti.
Her ay enf­las­yon ve­ri­le­ri­ni açık­la­yan Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu’nun (TÜİK) doğ­ru­la­rı açık­la­ma­dı­ğı­nı bil­di­ren DEVA Par­ti­li Karal “Ba­ğım­sız bir ku­ru­luş olan Enf­las­yon Araş­tır­ma Grubu (ENAG) enf­las­yo­nu yüzde 120 diyor, TÜİK yüzde 60 ola­rak açık­lı­yor.
Arada yüzde 100 fark var. Bu du­ru­ma ‘Sen nasıl yalan yan­lış bilgi ya­yar­sın’ diye dev­le­tin mah­ke­me­le­ri hesap so­ra­maz mı as­lın­da? So­ra­mı­yor, çünkü ger­çek ENAG’ın açık­la­dı­ğı ra­kam­lar. Ka­fa­sın­dan onu yaz­mı­yor.
Gi­di­yor, ob­jek­tif bir şe­kil­de mar­ket­ten se­pe­ti dol­du­ru­yor, enf­las­yon budur diyor.
Ama TÜİK ra­kam­la­rı ya­nıl­ta­rak ve­ri­yor.
TÜİK doğru rakam ver­me­se ne olur.
İnsan­lar mar­ke­te, pa­za­ra gi­din­ce gelen zam­la­rı gö­rü­yor, ilik­le­ri­ne kadar his­se­di­yor.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“HÜ­KÜ­MET DEP­REM İÇİN TEDBİR ALMAK YERİNE İSTAN­BUL’UN NÜ­FU­SU­NU AR­TIR­MA GAY­RETİNDE”
Karal, olası İstan­bul dep­re­mi ile il­gi­li de açık­la­ma­da bu­lun­du.
Dep­rem uz­man­la­rı­nın her gün hü­kü­me­ti uyar­dı­ğı­nı ve önlem alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di­ği­ni ak­ta­ran Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal“Son bir­kaç ay içe­ri­sin­de Mar­ma­ra Böl­ge­sin­de 5-6 dep­rem oldu.
Uz­man­lar uya­rı­yor, dep­rem bi­lim­ci­ler uya­rı­yor.
Büyük fe­la­ke­tin gel­di­ği­ni her fır­sat­ta söy­lü­yor.
Ama gö­rü­yo­ruz ki hü­kü­met ted­bir almak ye­ri­ne İstan­bul’un nü­fu­su­nu ar­tır­ma­ya yö­ne­lik ça­lış­ma­lar ya­pı­yor.
Kanal İstan­bul, fi­nans mer­ke­zi­ni İstan­bul’a ta­şı­mak, büyük bi­na­lar yap­mak gibi.
İstan­bul’un nü­fu­su­nu yük­selt­me gay­re­ti pe­şin­de­ler. Hü­kü­me­tin işi gücü bı­ra­kıp İstan­bul dep­re­mi­ne ha­zır­lık yap­ma­sı lazım.
Dep­rem, bi­na­lar­la bir­lik­te bütün sa­na­yi­nin, ül­ke­nin önem­li ti­ca­ret mer­kez­le­ri­nin yerle bir ol­ma­sı demek.
Bu ne­den­le olası bir İstan­bul dep­re­min­de can­la­rı­mı­zı kay­bet­me­mi­zin ya­nın­da milli gü­ven­li­ği­miz de teh­li­ke­ye dü­şe­bi­lir.
Aci­len ted­bir alın­ma­lı.”

        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —