İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL, “GÜRCİSTAN PAARSI BİZİM PARANIN 10 KATINDAN FAZLA, EKONOMİ İÇİN DAHA NE KONUŞALIM”

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL, “GÜRCİSTAN PAARSI BİZİM PARANIN 10 KATINDAN FAZLA, EKONOMİ İÇİN DAHA NE KONUŞALIM”

DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Karal ‘’gü­nü­müz­de yıl­lar­dır ko­nu­şu­lan olası bir İstan­bul dep­re­min­de can­la­rı­mı­zı kay­bet­me­mi­zin ya­nın­da milli gü­ven­li­ği­miz de teh­li­ke­ye dü­şe­bi­lir’’ dedi.

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal olası bir İstan­bul dep­re­mi için ik­ti­da­rın hiç­bir ha­zır­lık için­de ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek “Hü­kü­me­tin işi gücü bı­ra­kıp olası İstan­bul dep­re­mi­ne ha­zır­lık yap­ma­sı lazım.
Dep­rem, bi­na­lar­la bir­lik­te bütün sa­na­yi­nin, ül­ke­nin önem­li ti­ca­ret mer­kez­le­ri­nin yerle bir ol­ma­sı demek.
Bu ne­den­le olası bir İstan­bul dep­re­min­de can­la­rı­mı­zı kay­bet­me­mi­zin ya­nın­da milli gü­ven­li­ği­miz de teh­li­ke­ye dü­şe­bi­lir” dedi.
İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal mem­le­ke­ti Rize’de basın men­sup­la­rıy­la bir araya geldi. Ga­ze­te­ci­ler­le soh­bet eden Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal gün­de­me iliş­kin de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lun­du.
Tür­ki­ye’nin çok zor bir eko­no­mik dö­nem­den geç­ti­ği­ni söy­le­yen Karal ’’ada­le­tin ve hu­ku­kun ol­ma­dı­ğı bir yerde eko­no­mi­nin iyi ol­ma­sı müm­kün de­ğil­dir.
Ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın, ül­ke­de hu­ku­kun ve ada­le­tin ol­ma­dı­ğı­nı gö­rün­ce ‘Ben bu ül­ke­ye gelip nasıl ya­tı­rım ya­pa­yım, ken­di­mi nasıl gü­ven­ce al­tı­na ala­yım’ diye dü­şü­nüp ya­tı­rım yap­mak­tan vaz­ge­çi­yor. Ya­ban­cı ya­tı­rım­cı gel­me­yin­ce ça­re­yi fa­iz­le­ri ar­tır­mak­ta bul­du­lar, dün­ya­nın en zen­gin faiz cen­ne­ti olduk. Dev­le­tin resmi faizi yüzde 40, özel ban­ka­lar yüzde 60’a kadar faiz ve­ri­yor.
Pa­ra­sı olan ban­ka­ya pa­ra­sı­nı ya­tı­rı­yor.
Bu or­tam­da va­tan­daş neden ya­tı­rım yap­sın, neden gidip üre­tim yap­sın, ti­ca­ret yap­sın.
Böyle bir ülke bü­yü­mez ki, üre­ti­me geç­mez ki.
Böyle bir ül­ke­nin pa­ra­sı­nın de­ğe­ri de düşer, enf­las­yon da fır­lar.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“GÜRCİSTAN’IN PA­RA­SI, BİZİM PA­RA­MIZ­DAN 10 KAT DE­ĞERLİ. BAŞKA BİR ŞEY KO­NUŞ­MA­YA GEREK VAR MI?”
İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal ‘’Ka­ra­de­niz’e komşu Gür­cis­tan’ın para bi­ri­mi Gür­cis­tan La­ri­si’nin Türk Li­ra­sı’ndan 10 kat­tan daha de­ğer­li ol­du­ğu­nu, bun­dan 4-5 yıl önce Türk Li­ra­sı Gür­cis­tan La­ri­si’nden 2,5 kat daha de­ğer­liy­di. Gür­cis­tan pa­ra­sı­nın de­ğer­len­me­di­ği­ni Türk Pa­ra­sı­nın değer kay­bet­ti­ği­ni ‘’söy­le­di.
Her geçen gün fa­kir­le­şi­yo­ruz
Karal “Gür­cis­tan, va­tan­daş­la­rı gelip bizim ül­ke­miz­de Ka­ra­de­niz’de, Rize’de ça­lı­şan, gün­lük yev­mi­ye ile ge­çim­le­ri­ni sağ­la­yan va­tan­daş­la­ra sahip fakir bir ülke.
Böyle bir ül­ke­nin pa­ra­sı, bizim pa­ra­mız­dan 10 kat daha de­ğer­li olmuş.
Başka bir şey ko­nuş­ma­ya gerek var mı?
Ne yazık ki Gür­cis­tan La­ri­si de­ğer­len­me­di, bizim pa­ra­mız değer kay­bet­ti.
Dolar de­ğer­len­mi­yor, do­la­rın dün­ya­nın her ta­ra­fın­da de­ğe­ri aynı, ama bizim pa­ra­mız do­la­rın kar­şı­sın­da de­vam­lı değer kay­be­di­yor. 12 bin 600 do­la­ra çıkan milli ge­li­ri­miz, 9 bin do­la­rın al­tı­na düştü. Gün geç­tik­te fa­kir­le­şi­yo­ruz.
Dün­ya­da milli ge­li­ri düşen tek ül­ke­yiz.
Her­kes bunu ara­ba­sı­na ben­zin alır­ken, mazot alır­ken, bak­kal­dan ekmek alır­ken, mar­ket­ten alış­ve­riş ya­par­ken ya­şı­yor.”
“TUİK’İN GÜVENİRLİĞİ KAL­MA­DI’’
Mil­let­ve­ki­li Karal, dev­le­tin ku­rum­la­rı­nın ve gü­ve­ni­lir­li­ği­nin kal­ma­dı­ğı­nı ifade etti.
Her ay enf­las­yon ve­ri­le­ri­ni açık­la­yan Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu’nun (TÜİK) doğ­ru­la­rı açık­la­ma­dı­ğı­nı bil­di­ren DEVA Par­ti­li Karal “Ba­ğım­sız bir ku­ru­luş olan Enf­las­yon Araş­tır­ma Grubu (ENAG) enf­las­yo­nu yüzde 120 diyor, TÜİK yüzde 60 ola­rak açık­lı­yor.
Arada yüzde 100 fark var. Bu du­ru­ma ‘Sen nasıl yalan yan­lış bilgi ya­yar­sın’ diye dev­le­tin mah­ke­me­le­ri hesap so­ra­maz mı as­lın­da? So­ra­mı­yor, çünkü ger­çek ENAG’ın açık­la­dı­ğı ra­kam­lar. Ka­fa­sın­dan onu yaz­mı­yor.
Gi­di­yor, ob­jek­tif bir şe­kil­de mar­ket­ten se­pe­ti dol­du­ru­yor, enf­las­yon budur diyor.
Ama TÜİK ra­kam­la­rı ya­nıl­ta­rak ve­ri­yor.
TÜİK doğru rakam ver­me­se ne olur.
İnsan­lar mar­ke­te, pa­za­ra gi­din­ce gelen zam­la­rı gö­rü­yor, ilik­le­ri­ne kadar his­se­di­yor.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“HÜ­KÜ­MET DEP­REM İÇİN TEDBİR ALMAK YERİNE İSTAN­BUL’UN NÜ­FU­SU­NU AR­TIR­MA GAY­RETİNDE”
Karal, olası İstan­bul dep­re­mi ile il­gi­li de açık­la­ma­da bu­lun­du.
Dep­rem uz­man­la­rı­nın her gün hü­kü­me­ti uyar­dı­ğı­nı ve önlem alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di­ği­ni ak­ta­ran Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal“Son bir­kaç ay içe­ri­sin­de Mar­ma­ra Böl­ge­sin­de 5-6 dep­rem oldu.
Uz­man­lar uya­rı­yor, dep­rem bi­lim­ci­ler uya­rı­yor.
Büyük fe­la­ke­tin gel­di­ği­ni her fır­sat­ta söy­lü­yor.
Ama gö­rü­yo­ruz ki hü­kü­met ted­bir almak ye­ri­ne İstan­bul’un nü­fu­su­nu ar­tır­ma­ya yö­ne­lik ça­lış­ma­lar ya­pı­yor.
Kanal İstan­bul, fi­nans mer­ke­zi­ni İstan­bul’a ta­şı­mak, büyük bi­na­lar yap­mak gibi.
İstan­bul’un nü­fu­su­nu yük­selt­me gay­re­ti pe­şin­de­ler. Hü­kü­me­tin işi gücü bı­ra­kıp İstan­bul dep­re­mi­ne ha­zır­lık yap­ma­sı lazım.
Dep­rem, bi­na­lar­la bir­lik­te bütün sa­na­yi­nin, ül­ke­nin önem­li ti­ca­ret mer­kez­le­ri­nin yerle bir ol­ma­sı demek.
Bu ne­den­le olası bir İstan­bul dep­re­min­de can­la­rı­mı­zı kay­bet­me­mi­zin ya­nın­da milli gü­ven­li­ği­miz de teh­li­ke­ye dü­şe­bi­lir.
Aci­len ted­bir alın­ma­lı.”

        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU