İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL'DAN ENGELLİLER İÇİN SORU ÖNERGESİ

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL

DEVA Par­ti­si İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, en­gel­li va­tan­daş­lar için Sos­yal Hiz­met­ler Ba­ka­nı Ma­hi­nur Öz­de­mir Gök­taş’ın ce­vap­la­ma­sı için Mec­lis­te soru öner­ge­si verdi.

 DEVA Par­ti­si İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Bakan Gök­taş’ın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si (TBMM) Baş­kan­lı­ğı­na ver­di­ği soru öner­ge­sin­de’’ eri­şi­le­bi­lir­li­ğin, sos­yal ha­ya­ta ka­tı­la­bil­me açı­sın­dan en­gel­li­ler için son de­re­ce önem­li ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Top­lum­sal ya­şa­mın her ala­nın­da en­gel­li­le­rin de yer al­ma­sı, te­da­vi eği­tim ve re­ha­bi­li­tas­yon hiz­met­le­rin­den fay­da­lan­ma­la­rı, üre­ti­me ka­tıl­ma­la­rı, sos­yal kül­tü­rel ve spor­tif fa­ali­yet­ler­de bu­lun­ma­la­rı ve kamu hiz­met­le­rin­den ya­rar­lan­ma kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rın mekan ve ula­şım sis­tem­le­ri­nin eri­şi­le­bi­lir, kul­la­nış­lı ola­rak dü­zen­len­me­si ile doğ­ru­dan il­gi­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Karal, “Bu ne­den­le fi­zik­sel çevre ve ula­şım sis­tem­le­ri, plan­la­ma ve ta­sa­rım aşa­ma­sın­dan iti­ba­ren, en­gel­li­le­rin kul­la­nım ve eri­şi­le­bi­lir­lik ge­rek­si­nim­le­ri­ni kar­şı­la­ya­bi­lecek bi­çim­de dü­zen­len­me­li­dir. Dev­let de en­gel­li­le­rin yaşam ka­li­te­si­ni ar­tır­mak, top­lum­sal ka­tı­lım­la­rı­nı sağ­la­mak ve hak­la­rı­nı ko­ru­mak ama­cıy­la en­gel­siz bir çevre sağ­la­mak­la yü­küm­lü; dü­zen­le­me­le­rin etkin bir şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı­nı sağ­la­mak­la gö­rev­li­dir” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
“OKUL­LAR­DA MİMARİ ERİŞİLEBİLİRLİK SO­RUN­LA­RI İÇİN HANGİ ÖN­LEM­LER ALIN­MAK­TA­DIR?”
Mil­let­ve­ki­li Karal, Bakan Ma­hi­nur Öz­de­mir Gök­taş’ın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ver­di­ği soru öner­ge­sin­de şu so­ru­la­rın ya­nıt­lan­ma­sı­nı is­te­di: “Ül­ke­miz­de­ki kamu bi­na­la­rı ve ka­mu­sal alan­lar, en­gel­li­ler için ne oran­da en­gel­siz mi­ma­ri­ye sa­hip­tir? Bu alan­lar­da­ki eri­şi­le­bi­lir­lik stan­dart­la­rı­na uy­gun­lu­ğun de­ğer­len­di­ril­me­si ve de­ne­ti­mi için hangi kurum veya ku­ru­luş­lar yet­ki­li­dir? En­gel­li­le­rin eri­şi­le­bi­lir­lik so­run­la­rı­nı çöz­mek için hangi ça­lış­ma­lar yü­rü­tül­mek­te­dir? En­gel­li­le­rin ka­mu­sal alan­la­ra, kamu bi­na­la­rı­na ve toplu ula­şım hiz­met­le­ri­ne eri­şim­le­ri­ni ko­lay­laş­tır­mak için ne tür dü­zen­le­me­ler ya­pıl­mak­ta­dır? Okul­lar­da mi­ma­ri eri­şi­le­bi­lir­lik so­run­la­rı için hangi ön­lem­ler alın­mak­ta­dır? Bu so­run­la­rın çö­zü­mü için yaz ta­ti­li dö­nem­le­rin­de özel bir ça­lış­ma plan­lan­mak­ta mıdır? Toplu ula­şım hiz­met­le­rin­de devam eden eri­şi­le­bi­lir­lik so­run­la­rı­na yö­ne­lik ola­rak yerel yö­ne­tim­le­rin de­ne­ti­mi sağ­lan­mak­ta mıdır? Bu so­run­la­rın çö­zü­mü için hangi adım­lar atıl­mak­ta­dır? En­gel­li­le­rin eri­şi­le­bi­lir­lik so­run­la­rı­nın çö­zü­mü­ne yö­ne­lik sivil top­lum ku­ru­luş­la­rıy­la ne tür iş bir­lik­le­ri ya­pıl­mak­ta­dır? Bu iş bir­lik­le­ri hangi alan­lar­da yo­ğun­laş­mak­ta­dır ve hangi so­nuç­la­ra ula­şıl­mış­tır?” diye devam etti.


        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU