Tarih: 23.11.2023 09:15

İYİLİK NOTLARI GAZZE İÇİN DEVAM EDİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

Gazze’de Can Pa­za­rı!
Neden Gazze'de ya­rı­sı çocuk olmak üzere 10.000'den fazla in­sa­nı öl­dü­rü­yor­lar?
Sal­dı­rı­la­rın ba­şın­dan beri ko­nu­şu­lan bazı se­bep­ler bu se­ri­de dile ge­ti­ril­miş­ti.
Ne­tan­ya­hu hü­kü­me­ti­nin si­ya­si ola­rak zor du­rum­da ol­ma­sı, Gaz­ze­li­le­rin Mısır ve Ürdün’e sü­rü­le­rek bu­ra­da Ya­hu­di iş­gal­ci­le­re yer açıl­ma­sı ve en son Ne­tan­ya­hu’nun da dile ge­tir­di­ği dini alt­ya­pı ile oluş­tur­duk­la­rı se­bep­ler…
Peki tüm bun­la­rın ne ka­da­rı pa­ray­la il­gi­li?
Ulus­la­ra­ra­sı ca­mi­ada Çin’in Kuşak ve Yol Pro­je­si ile tüm ti­ca­ret yol­la­rı­na hâkim ola­ca­ğı en­di­şe­si uzun sü­re­dir ko­nu­şu­lu­yor­du.
Av­ru­pa için ha­ya­ti de­re­ce­de önemi olan do­ğal­ga­zın kay­nak­la­rı­nın ço­ğu­nun Rusya’da ol­ma­sı, Çin-Rus­ya gibi po­tan­si­yel it­ti­fak­la­rın Av­ru­pa’yı gaz­sın bı­ra­ka­bi­le­ce­ği ve Kuşak ve Yol ile tüm ha­ki­mi­ye­tin Çin’e ge­çe­ce­ği bi­li­nen kay­gı­lar.
Tüm bu se­bep­ler­le özel­lik­le Ak­de­niz’deki son­daj ça­lış­ma­la­rı be­ra­ber okun­du­ğun­da, as­lın­da Gazze’nin başka açı­lar­dan da önem­li ol­du­ğu fark edil­di.Gazze'de İsra­il­li­ler ta­ra­fın­dan Le­vi­at­han ola­rak ad­lan­dı­rı­lan de­va­sa bir gaz sa­ha­sı keş­fe­dil­di.
Gazze ha­ri­ta­sın­da İsrail işgal sal­dı­rı­sı­nın ro­ta­sı­na ba­kar­sak, Le­vi­at­han'ın bu­lun­du­ğu kı­yı­ya doğru düz bir çizgi ol­du­ğu­nu gö­rü­rüz; İsrail ka­rar­gâ­hı için bu, ba­tak­lık­tan çık­mak, zaten ha­va­ya uçu­rul­muş olan Lüb­nan li­man­la­rı­nı or­ta­dan kal­dır­mak, Su­ri­ye'nin pet­rol sa­ha­la­rın­da­ki çı­kar­la­rı­nı ka­zan­mak (şu an bu­ra­da aktif değil) ve Ak­de­niz'de Laz­ki­ye şeh­rin­de bu­lu­nan Su­ri­ye'nin ana li­ma­nı Laz­ki­ye'yi kaos için­de tut­mak için büyük bir fır­sat ola­rak gö­zü­kü­yor.
Tüm bun­la­rın ele ge­çi­ril­me­si Le­vi­at­han’ın, Hayfa li­ma­nı ile bir­lik­te İsrail'in ti­ca­ri sa­ha­sı­nı ge­niş­let­me­si ve ona bir can da­ma­rı ol­ma­sı­nı sağ­la­ya­bi­lir.
Peki Le­vi­at­han nedir? Tev­rat’ta Le­vi­at­han güçlü bir düş­ma­nı,özel­lik­le de Babil'i (Ye­şa­ya:27:1), tarif etmek için me­ta­for ola­rak kul­la­nıl­mış­tır.
Bazı 19. yüz­yıl aka­de­mis­yen­le­ri ca­na­va­rı tim­sah gibi büyük su can­lı­la­rı­na atıf­ta bu­lun­du­ğu şek­lin­de yo­rum­la­mış­tır.
1. Söz­cük daha son­ra­la­rı genel ola­rak deniz ca­na­var­la­rı­nın yanı sıra "büyük ba­li­na" an­la­mı­na gelen bir terim ola­rak da kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­mış­tır.
Hı­ris­ti­yan­lık­ta, Le­vi­at­han aynı za­man­da şey­ta­nın bir gö­rün­tü­sü ola­rak kul­la­nı­lır ve Tanrı'nın ya­rat­tık­la­rı­nı yemek ama­cın­da­dır.
Bu şe­kil­de kaosu ve kar­ga­şa­yı hâkim kılar.
2. Ni­te­kim Ya­hu­di­le­rin Mısır'dan çı­kı­şı­na atıf­ta bu­lu­nan Tev­rat'ın Tes­ni­ye ki­ta­bın­da­ki "Siz Mısır'dan çık­tık­tan sonra Ama­lek­li­le­rin yolda size neler yap­tı­ğı­nı anım­sa­yın." bö­lü­mün­den alın­tı yapan Ne­tan­ya­hu, "Bu savaş, ay­dın­lı­ğın ço­cuk­la­rı ile ka­ran­lı­ğın ço­cuk­la­rı ara­sın­da­dır.
Ay­dın­lık ka­ran­lı­ğa galip ge­le­ne kadar gö­re­vi­miz­den vaz­geç­me­ye­ce­ğiz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­mış­tı.
3. Ne­tah­ya­hu’nun düş­ma­nı ta­nım­la­dı­ğı terim, İncil’de “Şimdi git, Ama­lek­li­ler’e sal­dır.
On­la­ra ait her şeyi tü­müy­le yok et, hiç­bir şeyi esir­ge­me. Kadın erkek, çoluk çocuk, öküz, koyun, deve, eşek hep­si­ni öldür.” ola­rak geç­mek­te­dir.
4. Bütün bu gö­rün­tü, bize Gazze sal­dı­rı­sı­nın batıl bir ma­ne­vi arka planı kadar maddi yön­den de plan­lan­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor.
                   Ha­ber-Fo­to: Fevzi Yal­çın




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —