Tarih: 02.08.2022 09:42

"KADIN GİRİŞİMCİLERİN DESTEKLENMESİ VE KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Facebook Twitter Linked-in

    Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­ka­nı Derya Yanık, ka­dın­la­ra eği­tim, sağ­lık, si­ya­set, gi­ri­şim­ci­lik gibi tüm fa­ali­yet­ler­de bir far­kın­da­lık oluş­tu­rul­ma­sı, ha­ya­ta ve sü­reç­le­re aktif ka­tı­lım­la­rı­na des­tek ve­ril­me­sin­de tüm ül­ke­le­re so­rum­lu­luk düş­tü­ğü­nü be­lir­te­rek, “MIKTA ül­ke­le­ri ola­rak, ka­dın­la­rın bi­rey­sel ve top­lum­sal güç­len­me­le­ri­ne ivme ka­zan­dır­mak üzere bu so­rum­lu­luk­la ha­re­ket etmek zo­run­da­yız. Gerek eği­tim ge­rek­se gi­ri­şim­ci­lik nok­ta­sın­da tüm ta­raf­la­rın des­te­ği­ni ala­rak ka­dın­la­rın gi­ri­şim­ci­lik po­tan­si­yel­le­ri­ni or­ta­ya çı­kar­mak üzere po­li­ti­ka­lar ge­liş­tir­me­li­yiz” dedi.
 

    Bakan Derya Yanık, Tür­ki­ye MIKTA (Mek­si­ka, En­do­nez­ya, Kore, Tür­ki­ye, Avust­ral­ya) dönem baş­kan­lı­ğı kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len “Kadın Gi­ri­şim­ci­le­rin Des­tek­len­me­si ve Kız Ço­cuk­la­rı­nın Eği­ti­mi” te­ma­lı çev­ri­mi­çi dü­zen­le­nen top­lan­tı­ya ka­tıl­dı.
    Açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Bakan Derya Yanık, MIKTA ül­ke­le­ri ola­rak böl­ge­sel ve kü­re­sel so­run­la­ra ya­pı­cı çö­züm­le­rin üre­til­me­si için iş bir­li­ği­nin çok an­lam­lı ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ka­dın­la­rın ça­lış­ma ha­ya­tın­da hak et­ti­ği yeri al­ma­sı, iş gü­cü­ne aktif bir bi­çim­de ka­tıl­ma­sı ve üre­tim­de söz sa­hi­bi ol­ma­sı­nın ül­ke­le­rin kal­kın­ma­sın­da anah­tar bir role sahip ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Yanık, “ Bugün artık ka­dın­la­rın eko­no­mi­nin için­de aktif yer al­ma­sıy­la üre­ti­len refah ara­sın­da doğ­ru­dan iliş­ki bu­lun­mak­ta­dır. Güçlü, sür­dü­rü­le­bi­lir, den­ge­li ve kap­sa­yı­cı kal­kın­ma için ka­dın­la­rın eği­tim ve eko­no­mik teş­vik­ler ile des­tek­len­me­si ka­çı­nıl­maz­dır. Bu yönde atı­lan adım­lar umut ve­ri­ci­dir, ancak ye­ter­li de­ğil­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Bakan Derya Yanık, sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma­yı ger­çek­leş­ti­re­bil­mek için eko­no­mik değer ya­ra­tan kadın gi­ri­şim­ci sa­yı­sı­nı ar­tır­ma­nın, var olan kadın gi­ri­şim­ci­le­ri güç­len­dir­me­nin büyük önem arz et­ti­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, şun­la­rı söy­le­di:
    “Kadın gi­ri­şim­ci­ler gerek iş­let­me­le­ri­ni ku­rar­ken ge­rek­se iş­let­me­le­ri­nin fa­ali­yet­le­ri sı­ra­sın­da bir­çok so­run­la karşı kar­şı­ya kal­mak­ta­dır. Tüm dün­ya­da ol­du­ğu gibi ül­ke­miz­de de kadın gi­ri­şim­ci­le­rin kar­şı­laş­tı­ğı so­run­la­rın ba­şın­da fi­nan­sal kay­nak bul­mak­ta ya­şa­nan güç­lük­ler ile ser­ma­ye ye­ter­siz­li­ği gel­mek­te­dir. Öte yan­dan iş de­ne­yi­mi ve öz­gü­ven ek­sik­li­ği, pa­za­ra eri­şim­de ya­şa­nan sı­kın­tı­lar, koç­luk ve da­nış­man­lık ih­ti­ya­cı, teş­vik me­ka­niz­ma­la­rı­na eri­şe­me­me ve tek­no­lo­ji­ye sı­nır­lı eri­şim kadın gi­ri­şim­ci­le­rin bu sü­reç­te karşı kar­şı­ya kal­dı­ğı diğer so­run­lar­dır. Bu durum ka­dın­la­rın işe baş­la­ma ve iler­le­yen sü­reç­te işin sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği ko­nu­sun­da prob­lem­ler ya­şa­ma­la­rı­na neden ol­mak­ta­dır. Ka­dın­la­rın başta eği­tim olmak üzere sağ­lık, si­ya­set, gi­ri­şim­ci­lik ve yer al­dı­ğı tüm diğer fa­ali­yet­ler­de bir far­kın­da­lık oluş­tu­rul­ma­sı, ha­ya­ta ve sü­reç­le­re aktif ka­tı­lım­la­rı­na des­tek ve­ril­me­si ve bu sü­reç­le­rin et­ki­li ve şef­faf bir şe­kil­de yö­ne­til­me­sin­de tüm ül­ke­le­re so­rum­lu­luk düş­mek­te­dir.” “MIKTA ül­ke­le­ri ola­rak, ka­dın­la­rın bi­rey­sel ve top­lum­sal güç­len­me­le­ri­ne ivme ka­zan­dır­mak üzere bu so­rum­lu­luk­la ha­re­ket etmek zo­run­da­yız” diye Bakan Derya Yanık, “Gerek eği­tim ge­rek­se gi­ri­şim­ci­lik nok­ta­sın­da tüm ta­raf­la­rın des­te­ği­ni ala­rak ka­dın­la­rın gi­ri­şim­ci­lik po­tan­si­yel­le­ri­ni or­ta­ya çı­kar­mak üzere po­li­ti­ka­lar ge­liş­tir­me­li­yiz” diye ko­nuş­tu.

“Tüm eği­tim ka­de­me­le­rin­de kız ço­cuk­la­rı­nın net okul­laş­ma oran­la­rı arttı”
    Ka­dın­la­rın fi­nan­sal kay­nak­la­ra eri­şi­mi­ni ar­tı­ra­cak, on­la­rın ih­ti­yaç du­ya­cak­la­rı be­ce­ri­ler­le do­na­tıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak ve top­lum­sal sta­tü­le­ri­ni yük­sel­tecek en önem­li ara­cın örgün ve yay­gın eği­tim ol­du­ğu­nu işa­ret eden Bakan Yanık, “Bu se­bep­le ül­ke­miz­de ka­dı­na yö­ne­lik ha­zır­lan­mış önem­li po­li­ti­ka bel­ge­le­rin­den biri olan Ka­dı­nın Güç­len­me­si St­ra­te­ji Bel­ge­si ve Eylem Pla­nı­nın 5 ana ek­se­nin­den bi­ri­ni de eği­tim oluş­tur­mak­ta­dır. Hü­kû­me­ti­miz, ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın eği­tim dü­zey­le­ri­ni yük­selt­mek için ön­ce­lik­li he­def­ler be­nim­se­miş­tir.
    Ça­ba­la­rı­mı­zın bir so­nu­cu ola­rak da tüm eği­tim ka­de­me­le­rin­de kız ço­cuk­la­rı­nın net okul­laş­ma oran­la­rı önem­li öl­çü­de art­mış­tır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Bakan Derya Yanık, 11. Kal­kın­ma Planı'nda kadın gi­ri­şim­ci­le­re iş ge­liş­tir­me sü­reç­le­rin­de da­nış­man­lık ve reh­ber­lik hiz­me­ti su­nul­ma­sı he­de­fi­nin yer al­dı­ğı­nı kay­de­de­rek, “Bu çer­çe­ve­de biz­ler, kadın gi­ri­şim­ci­le­rin e-ti­ca­ret­te güç­len­me­le­ri­ni sağ­la­ma­ya yö­ne­lik eği­tim prog­ram­la­rı ve se­mi­ner­ler dü­zen­li­yo­ruz.
    Ka­dın­la­rın in­ter­net si­te­si, por­tal, ap­li­kas­yon gibi di­ji­tal or­tam­lar­da­ki eko­no­mik fa­ali­yet­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si­ni he­def­le­yen me­ka­niz­ma­lar oluş­tur­mak üzere ça­lı­şı­yo­ruz. Ka­dın­lar ta­ra­fın­dan ku­ru­lan ko­ope­ra­tif­le­re yö­ne­lik, eği­tim, gi­ri­şim­ci­lik ve da­nış­man­lık gibi alan­lar­da su­nu­lan des­tek­le­ri yay­gın­laş­tı­rı­yor, ka­dın­la­rın ko­ope­ra­tif kur­ma­la­rı için ge­rek­li hu­ku­ki dü­zen­le­me­le­ri ko­lay­laş­tı­rı­yo­ruz” dedi.

Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
Kay­nak: Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı Basın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —