KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2023 YILI FAALİYET PLANI HAZIRLANDI

Tüm eği­tim ka­de­me­le­rin­de şid­de­tin ön­len­me­si­ne yö­ne­lik far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı yay­gın­laş­tı­rı­la­cak ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le veri ban­ka­sı oluş­tu­ru­la­cak.

Güncel Haberler 2.01.2023 17:12:00 0
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2023 YILI FAALİYET PLANI HAZIRLANDI

 Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det­le Mü­ca­de­le 4. Ulu­sal Eylem Pla­nı­nın etkin uy­gu­lan­ma­sı kap­sa­mın­da 2023 Yılı Fa­ali­yet Planı ha­zır­lan­dı. Bu kap­sam­da tüm eği­tim ka­de­me­le­rin­de şid­de­tin ön­len­me­si­ne yö­ne­lik far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­lecek, KADES uy­gu­la­ma­sı yay­gın­laş­tı­rı­la­cak. Ay­rı­ca, ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le veri ban­ka­sı oluş­tu­ru­la­cak.
Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det­le Mü­ca­de­le 4. Ulu­sal Eylem Pla­nın­da yer alan “po­li­ti­ka ön­ce­lik­le­ri­nin be­lir­le­ne­bil­me­si için yıl­lık ola­rak fa­ali­yet plan­la­rı­nın oluş­tu­ru­la­ca­ğı” mad­de­si kap­sa­mın­da Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı ko­or­di­nas­yo­nun­da Ada­let, İçiş­le­ri, Milli Eği­tim ve Sağ­lık Ba­kan­lık­la­rı ile Di­ya­net İşleri Baş­kan­lı­ğı iş bir­li­ğin­de 2023 yılı Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det­le Mü­ca­de­le Fa­ali­yet Planı ha­zır­lan­dı.
4. Ulu­sal Eylem Pla­nı­nın “Ada­le­te eri­şim ve mev­zu­at”, “Po­li­ti­ka ve ko­or­di­nas­yon”, “Ko­ru­yu­cu ve ön­le­yi­ci hiz­met­ler”, “Top­lum­sal far­kın­da­lık” ile “Veri ve is­ta­tis­tik” olmak üzere 5 ana he­de­fi kap­sa­mın­da olu­şan 49 alt hedef ve 198 fa­ali­yet adı­mın­dan ba­zı­la­rı şöyle:
KADES yay­gın­laş­tı­rı­la­cak.
Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan tüm kadın öğ­ret­men­ler ile or­ta­öğ­re­tim ku­ru­mun­da öğ­re­nim gören öğ­ren­ci­le­re, Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Kredi Yurt­lar Ku­ru­mu’na bağlı kız öğ­ren­ci yurt­la­rın­da kalan kız öğ­ren­ci­le­re, Di­ya­net İşleri Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan kurs ve et­kin­lik­le­re ka­tı­lım sağ­la­yan ka­dın­la­ra, YÖK’e bağlı üni­ver­si­te­ler­de­ki kadın öğ­re­tim gö­rev­li­le­ri ile öğ­re­nim gören öğ­ren­ci­le­re, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan tüm kadın sağ­lık ça­lı­şan­la­rı­na KADES uy­gu­la­ma­sı­nın ta­nı­tıl­ma­sı ve 2023 yılı so­nu­na kadar yak­la­şık 6 mil­yon ka­dı­nın akıl­lı te­le­fon­la­rı­na yük­len­me­si sağ­la­na­cak.
Va­li­lik ve Kay­ma­kam­lık­la­rın ko­or­di­nas­yo­nun­da il­gi­li ku­rum­la­rın tem­sil­ci­le­rin­den oluş­tu­ru­la­cak ekip­ler­ce va­tan­daş­la­rın yo­ğun­luk­la bu­lun­du­ğu yer­ler­de aile içi ve ka­dı­na yö­ne­lik şid­det ko­nu­sun­da far­kın­da­lık oluş­tur­mak için yüz yüze eği­tim­ler ve­ri­lecek. Bu kap­sam­da 10 mil­yon er­ke­ğe ula­şıl­ma­sı plan­la­nı­yor..
Şid­det uy­gu­la­yan­la­ra yö­ne­lik ça­lış­ma­lar devam edecek
Şid­det uy­gu­la­yan­la­ra yö­ne­lik de ça­lış­ma­lar sür­dü­rü­lecek. “Şid­det Uy­gu­la­yan­la­ra Yö­ne­lik Çok Yönlü Sos­yal Hiz­met Mo­de­li Oluş­tu­rul­ma­sı” pro­je­si ha­ya­ta ge­çi­ri­lecek. Proje kap­sa­mın­da şid­det uy­gu­la­yan­la­ra yö­ne­lik fark­lı ül­ke­ler­de­ki iyi uy­gu­la­ma ör­nek­le­ri­ne iliş­kin rapor ha­zır­la­na­cak. Şid­det uy­gu­la­yan­lar için ni­te­lik­li mü­da­ha­le prog­ram­la­rı oluş­tu­ru­la­cak.
Şid­det uy­gu­la­yan­la­ra yö­ne­lik öfke kont­ro­lü, st­res­le başa çıkma gibi ko­nu­la­rı içe­ren “Aile İçi Şid­det­le Mü­ca­de­le Far­kın­da­lık Se­mi­ner­le­ri” 81 ilde etkin uy­gu­la­na­cak. De­ne­tim­li ser­best­lik al­tın­da bu­lu­nan yü­küm­lü­le­rin öfke kont­ro­lü içe­rik­li prog­ram­la­ra ka­tı­lım­la­rı sağ­la­na­cak.
Kol­luk per­so­ne­li­nin uz­man­laş­ma­sı­na yö­ne­lik eği­tim fa­ali­yet­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lecek
İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı iş bir­li­ğin­de şid­det­le mü­ca­de­le­de gö­rev­li kol­luk per­so­ne­li­nin uz­man­laş­ma­sı­na yö­ne­lik eği­tim fa­ali­yet­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lecek. Bu kap­sam­da Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de 40 bin per­so­ne­le, Jan­dar­ma Genel Ko­mu­tan­lı­ğı bün­ye­sin­de 25 bin per­so­ne­le, KAAN (Genel Kol­luk-Özel Gü­ven­lik İş Bir­li­ği ve En­teg­ras­yo­nu) uy­gu­la­ma­sı kap­sa­mın­da 10 bin özel gü­ven­lik gö­rev­li­si­ne ve kay­ma­kam aday­la­rı­na ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le eği­ti­mi ve­ri­lecek.
Şid­det­le mü­ca­de­le veri ban­ka­sı oluş­tu­ru­la­cak
Ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le veri ban­ka­sı oluş­tu­ru­la­cak. İlgili kurum ve ku­ru­luş tem­sil­ci­le­ri­nin yer al­dı­ğı bir ça­lış­ma grubu ku­ru­la­cak. Veri ban­ka­sın­da yer ala­cak araş­tır­ma­lar be­lir­le­necek. Kurum ve ku­ru­luş­la­rın veri ban­ka­sın­da ya­yım­la­na­cak ve­ri­ler ışı­ğın­da ha­ri­ta­lan­dır­ma ve tak­vim­len­dir­me ya­pı­la­cak. Daha son­ra­sın­da bu veri ban­ka­sı ka­mu­oyu­nun eri­şi­mi­ne açı­la­cak.
Ka­dın­la­ra yö­ne­lik bil­gi­len­dir­me ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­lecek
Ada­let Ba­kan­lı­ğı iş bir­li­ğin­de, adli yar­dım ve ceza mah­ke­me­si uy­gu­la­ma­la­rın­dan etkin ya­rar­la­nıl­ma­sı ama­cıy­la ka­dın­la­ra yö­ne­lik bil­gi­len­dir­me ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­lecek. Bu kap­sam­da 6284 sa­yı­lı ka­nu­nun uy­gu­lan­ma­sın­da gö­rev­li ha­kim­ler ile Aile İçi ve Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­det Suç­la­rı So­ruş­tur­ma Bü­ro­la­rın­da gö­rev­li Cum­hu­ri­yet sav­cı­la­rı­na yö­ne­lik far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­na devam edi­lecek. Ay­rı­ca, Adli Des­tek ve Mağ­dur Hiz­met­le­ri Mü­dür­lük­le­rin­de gö­rev­li per­so­ne­le yö­ne­lik de eği­tim ve se­mi­ner ça­lış­ma­la­rı yü­rü­tü­lecek.
Tüm Eği­tim Ka­de­me­le­rin­de Şid­de­tin Ön­len­me­si­ne Yö­ne­lik Far­kın­da­lık Ça­lış­ma­la­rı
Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı iş bir­li­ğin­de tüm eği­tim ka­de­me­le­rin­de, şid­de­tin ön­len­me­si­ne yö­ne­lik far­kın­da­lık ve bil­gi­len­dir­me ça­lış­ma­la­rı yay­gın­laş­tı­rı­la­cak. Okul ön­ce­si ve il­ko­kul öğ­ren­ci­le­ri­ne bi­rey­sel fark­lı­lık­la­ra saygı, ile­ti­şim be­ce­ri­le­ri, olum­lu dav­ra­nış ka­zan­dır­ma gibi ko­nu­lar­da far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­nın yanı sıra or­ta­öğ­re­tim öğ­ren­ci­le­ri­ne yö­ne­lik siber şid­det, bi­linç­li in­ter­net kul­la­nı­mı, akran zor­ba­lı­ğı ko­nu­la­rın­da eği­tim­ler yay­gın­laş­tı­rı­la­cak. Ay­rı­ca, ile­ti­şim fa­kül­te­si öğ­ren­ci­le­ri­ne yö­ne­lik medya atöl­ye­si de ger­çek­leş­ti­ri­lecek.
Memur, işçi ve iş­ve­ren sen­di­ka­la­rı üye­le­ri­ne ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le eği­tim se­mi­ner­le­ri dü­zen­le­necek.


Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
Kay­nak: Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­kan­lı­ğı Basın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °