Tarih: 25.05.2022 09:14

Kalp tümörü meme altı küçük kesi yöntemi ile alındı

Facebook Twitter Linked-in

    İli­miz­de nefes dar­lı­ğı şi­kâ­ye­tiy­le baş­vur­du­ğu has­ta­ne­de kalp tü­mö­rü tes­pit edi­len Fatma Balcı, ya­pı­lan ba­şa­rı­lı ope­ras­yon­la sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu.
    Rize’de, nefes dar­lı­ğı, çar­pın­tı, hal­siz­lik ve yor­gun­luk gibi şi­kâ­yet­le­riy­le Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­si kalp ve damar cer­ra­hi­si po­lik­li­ni­ğe mü­ra­ca­at­ta bu­lu­nan 63 ya­şın­da­ki Fatma Balcı, ya­pı­lan tet­kik­le­rin­de kal­bin­de tümör tes­pit edil­di.
    Top­lum­da çok az rast­la­nı­lan ve mü­da­ha­le edil­me­di­ği tak­dir­de ha­ya­ti teh­li­ke arz edecek durum olu­şa­bi­lecek olan has­ta­ya göğüs ka­fe­si açı­la­rak açık kalp ame­li­ya­tı ger­çek­leş­tir­mek ye­ri­ne, böl­ge­de ve Rize de ilk kez ger­çek­leş­ti­ri­len yön­tem­le ka­bur­ga­la­rın ara­sın­dan küçük bir kesi ile gi­ri­le­rek ka­pa­lı yön­tem ile kalp­te­ki tü­mö­rün alın­ma­sı ka­ra­rı alın­dı.
    Meme al­tın­dan küçük kesi ile video ka­me­ra des­te­ği ile yak­la­şık 6 saat süren gi­ri­şi­min ar­dın­dan hasta ye­ni­den ha­ya­ta tu­tun­du.
    Ope­ras­yo­nu ger­çek­leş­ti­ren Kalp ve Damar Cer­ra­hi­si Kli­ni­ğin­de gö­rev­li dok­tor­lar, ta­bur­cu­luk aşa­ma­sı­na gelen has­ta­yı ser­vis­te zi­ya­ret etti.
    Rize Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Tıp Fa­kül­te­si Kalp Damar Cer­ra­hi­si Ana­bi­lim Dalı Baş­ka­nı Dr. Öğr. Üyesi Sedat Ozan Ka­ra­ki­şi, yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Has­ta­mız, bize nefes dar­lı­ğı, çar­pın­tı, hal­siz­lik şi­kâ­yet­le­ri ile geldi.
    Biz has­ta­mı­za yap­tı­ğı­mız fizik mu­aye­ne­si ve tet­kik­le­rin­den, sağ ve sol ku­lak­çı­ğı ayı­ran zara ya­pış­mış yak­la­şık dört san­ti­met­re ge­niş­li­ğin­de kötü huylu kalp tü­mö­rü tes­pit ettik.” dedi.
    Ka­ra­ki­şi, “Nor­mal­de açık kalp ame­li­ya­tı­nı, göğüs ka­fe­si­ni halk ara­sın­da iman tah­ta­sı ola­rak bi­li­nen ka­bur­ga­la­rı önden tutan ana ke­mi­ği ke­se­rek yap­mak­ta­yız.
    Bu cer­rah­lar için büyük bir kon­for açıp geniş bir şe­kil­de ça­lış­mak.
    Fakat biz has­ta­mız için göğüs ke­mi­ği­ni açmak ye­ri­ne meme al­tın­dan ka­bur­ga­la­rın ara­sın­dan küçük bir kesi ile gi­re­rek kal­bin oda­cı­ğı­na ulaş­tık ve ora­da­ki tü­mö­rü te­miz­le­dik.
    Bu yön­tem­ler büyük mer­kez­ler­de ya­pı­lan yön­tem­ler.
    Böl­ge­miz­de de bunun ör­nek­le­ri pek yok ma­ale­sef.
    Bizde has­ta­mı­zın ha­ya­ta daha erken sü­re­de devam ede­bil­me­si için bu yön­te­mi ter­cih ettik.
    Hekim için zor ama hasta için ol­duk­ça kon­for­lu bir yön­tem.
    Sonuç ola­rak has­ta­mız iki ay bo­yun­ca göğüs ke­mi­ği kay­na­ma­sı gibi sı­kın­tı­la­rı ol­ma­ya­ca­ğı için iki ay sırt üstü yat­mak zo­run­da kal­ma­ya­cak, sağa sola dö­ne­rek ya­ta­bi­lecek ve gün­lük ha­ya­tı­na erken dö­nem­de devam ede­bi­lecek.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Bu kalp tü­mör­le­ri çoğu zaman yu­mu­şak ya­pı­da olup erken mü­da­ha­le edil­me­di­ği tak­tir­de ko­pa­rak beyin da­mar­la­rı­nı tı­ka­yıp felç ya­pa­bil­me teh­li­ke­si bu­lun­du­ğu­nu söy­le­yen Ka­ra­ki­şi, “O yüz­den de ge­rek­li tet­kik­le­ri yapıp has­ta­mı­za hızlı bir şe­kil­de mü­da­ha­le­de bu­lun­duk ve açık kalp ame­li­ya­tı­na gerek kal­ma­dan meme al­tın­da ka­bur­ga ara­sın­dan küçük kesi ile iz bı­rak­ma­dan ame­li­ya­tı­mı­zı ger­çek­leş­tir­dik.
    De­di­ğim gibi büyük mer­kez­ler­de hatta çoğu za­man­da özel mer­kez­ler­de ger­çek­leş­ti­ri­len ve ma­li­yet­le­ri ol­duk­ça yük­sek olan ame­li­yat­lar bun­lar.
    Fakat biz kendi im­kân­la­rı­mız­la, ili­miz­de ve has­ta­ne­miz­de ilk kez ol­ma­sı açı­sın­dan ba­şa­rı ile ger­çek­leş­tir­dik. Uma­rım has­ta­mız için de iyi olur, bun­dan sonra ha­ya­tı­na da iyi bir şe­kil­de devam eder.” diye be­lirt­ti.
    Dr. Öğr. Üyesi Şaban Er­ge­ne ise, “Bu ame­li­yat bölge ve has­ta­ne­miz­de ilk defa ya­pı­lı­yor. Gi­ri­len alan sı­nır­lı, ke­si­ler küçük ol­du­ğu için gö­rün­tü­ler­le de olsa nor­mal ame­li­yat­la­ra göre ne­re­den bak­sa­nız bir iki kat daha zaman farkı ol­mak­ta­dır. Bu has­ta­mı­zın ame­li­ya­tı da yak­la­şık 6 saat sürdü. Bizim için zor olsa da has­ta­mız için ol­duk­ça kon­for­lu oldu. So­nu­nun böyle güzel ol­ma­sı, has­ta­mı­zın şifa bul­ma­sı bizim için mut­lu­luk kay­na­ğı. Tabi ki bu sü­reç­ler­de sa­de­ce bize bağlı olan bir şey değil; anes­te­zi he­kim­le­ri­miz, yoğun bakım hem­şi­re­le­ri­miz, ser­vis hem­şi­re­le­ri­miz top­lu­ca ekip ru­huy­la bu ba­şa­rı­yı elde ettik. Mut­lu­yuz, böl­ge­miz­de de böyle in­şal­lah ilk­ler nasip ola­cak.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    Ger­çek­leş­ti­ri­len ba­şa­rı­lı ope­ras­yo­nun ar­dın­dan sağ­lı­ğı­na ka­vu­şan Fatma Balcı da, “Kalp çar­pın­tı­sı vardı bende. Nefes ala­ma­dım ve fe­na­lık ge­çir­dim. Aile he­ki­mi­ne çık­tım o gün de dok­to­ru­muz yoktu ve başka dok­to­ra mü­ra­ca­at ettik. Dok­tor ult­ra­son çekti ve onun so­nu­cun­da kötü huylu tümör var dedi, ben inan­ma­dım Rize Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si­ne gel­dim. Hoca beni hemen ame­li­ya­ta aldı beni bu dert­ten kur­tar­dı. On iki gün bana dok­tor­la­rı­mız hem­şi­re­le­ri­miz bebek gibi baktı. Allah on­lar­dan razı olsun şuan ken­di­mi çok iyi his­se­di­yo­rum, çok ra­hat­la­dım, ho­ca­la­rı­ma çok te­şek­kür edi­yo­rum.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
           

Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —