Kalp tümörü meme altı küçük kesi yöntemi ile alındı

Kalp tümörü meme altı küçük kesi yöntemi ile alındı

Rize'de ilk kez yapılan meme altı küçük kesi yöntemi ile hasta sağlığına kavuştu.

    İli­miz­de nefes dar­lı­ğı şi­kâ­ye­tiy­le baş­vur­du­ğu has­ta­ne­de kalp tü­mö­rü tes­pit edi­len Fatma Balcı, ya­pı­lan ba­şa­rı­lı ope­ras­yon­la sağ­lı­ğı­na ka­vuş­tu.
    Rize’de, nefes dar­lı­ğı, çar­pın­tı, hal­siz­lik ve yor­gun­luk gibi şi­kâ­yet­le­riy­le Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­si kalp ve damar cer­ra­hi­si po­lik­li­ni­ğe mü­ra­ca­at­ta bu­lu­nan 63 ya­şın­da­ki Fatma Balcı, ya­pı­lan tet­kik­le­rin­de kal­bin­de tümör tes­pit edil­di.
    Top­lum­da çok az rast­la­nı­lan ve mü­da­ha­le edil­me­di­ği tak­dir­de ha­ya­ti teh­li­ke arz edecek durum olu­şa­bi­lecek olan has­ta­ya göğüs ka­fe­si açı­la­rak açık kalp ame­li­ya­tı ger­çek­leş­tir­mek ye­ri­ne, böl­ge­de ve Rize de ilk kez ger­çek­leş­ti­ri­len yön­tem­le ka­bur­ga­la­rın ara­sın­dan küçük bir kesi ile gi­ri­le­rek ka­pa­lı yön­tem ile kalp­te­ki tü­mö­rün alın­ma­sı ka­ra­rı alın­dı.
    Meme al­tın­dan küçük kesi ile video ka­me­ra des­te­ği ile yak­la­şık 6 saat süren gi­ri­şi­min ar­dın­dan hasta ye­ni­den ha­ya­ta tu­tun­du.
    Ope­ras­yo­nu ger­çek­leş­ti­ren Kalp ve Damar Cer­ra­hi­si Kli­ni­ğin­de gö­rev­li dok­tor­lar, ta­bur­cu­luk aşa­ma­sı­na gelen has­ta­yı ser­vis­te zi­ya­ret etti.
    Rize Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Tıp Fa­kül­te­si Kalp Damar Cer­ra­hi­si Ana­bi­lim Dalı Baş­ka­nı Dr. Öğr. Üyesi Sedat Ozan Ka­ra­ki­şi, yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “Has­ta­mız, bize nefes dar­lı­ğı, çar­pın­tı, hal­siz­lik şi­kâ­yet­le­ri ile geldi.
    Biz has­ta­mı­za yap­tı­ğı­mız fizik mu­aye­ne­si ve tet­kik­le­rin­den, sağ ve sol ku­lak­çı­ğı ayı­ran zara ya­pış­mış yak­la­şık dört san­ti­met­re ge­niş­li­ğin­de kötü huylu kalp tü­mö­rü tes­pit ettik.” dedi.
    Ka­ra­ki­şi, “Nor­mal­de açık kalp ame­li­ya­tı­nı, göğüs ka­fe­si­ni halk ara­sın­da iman tah­ta­sı ola­rak bi­li­nen ka­bur­ga­la­rı önden tutan ana ke­mi­ği ke­se­rek yap­mak­ta­yız.
    Bu cer­rah­lar için büyük bir kon­for açıp geniş bir şe­kil­de ça­lış­mak.
    Fakat biz has­ta­mız için göğüs ke­mi­ği­ni açmak ye­ri­ne meme al­tın­dan ka­bur­ga­la­rın ara­sın­dan küçük bir kesi ile gi­re­rek kal­bin oda­cı­ğı­na ulaş­tık ve ora­da­ki tü­mö­rü te­miz­le­dik.
    Bu yön­tem­ler büyük mer­kez­ler­de ya­pı­lan yön­tem­ler.
    Böl­ge­miz­de de bunun ör­nek­le­ri pek yok ma­ale­sef.
    Bizde has­ta­mı­zın ha­ya­ta daha erken sü­re­de devam ede­bil­me­si için bu yön­te­mi ter­cih ettik.
    Hekim için zor ama hasta için ol­duk­ça kon­for­lu bir yön­tem.
    Sonuç ola­rak has­ta­mız iki ay bo­yun­ca göğüs ke­mi­ği kay­na­ma­sı gibi sı­kın­tı­la­rı ol­ma­ya­ca­ğı için iki ay sırt üstü yat­mak zo­run­da kal­ma­ya­cak, sağa sola dö­ne­rek ya­ta­bi­lecek ve gün­lük ha­ya­tı­na erken dö­nem­de devam ede­bi­lecek.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Bu kalp tü­mör­le­ri çoğu zaman yu­mu­şak ya­pı­da olup erken mü­da­ha­le edil­me­di­ği tak­tir­de ko­pa­rak beyin da­mar­la­rı­nı tı­ka­yıp felç ya­pa­bil­me teh­li­ke­si bu­lun­du­ğu­nu söy­le­yen Ka­ra­ki­şi, “O yüz­den de ge­rek­li tet­kik­le­ri yapıp has­ta­mı­za hızlı bir şe­kil­de mü­da­ha­le­de bu­lun­duk ve açık kalp ame­li­ya­tı­na gerek kal­ma­dan meme al­tın­da ka­bur­ga ara­sın­dan küçük kesi ile iz bı­rak­ma­dan ame­li­ya­tı­mı­zı ger­çek­leş­tir­dik.
    De­di­ğim gibi büyük mer­kez­ler­de hatta çoğu za­man­da özel mer­kez­ler­de ger­çek­leş­ti­ri­len ve ma­li­yet­le­ri ol­duk­ça yük­sek olan ame­li­yat­lar bun­lar.
    Fakat biz kendi im­kân­la­rı­mız­la, ili­miz­de ve has­ta­ne­miz­de ilk kez ol­ma­sı açı­sın­dan ba­şa­rı ile ger­çek­leş­tir­dik. Uma­rım has­ta­mız için de iyi olur, bun­dan sonra ha­ya­tı­na da iyi bir şe­kil­de devam eder.” diye be­lirt­ti.
    Dr. Öğr. Üyesi Şaban Er­ge­ne ise, “Bu ame­li­yat bölge ve has­ta­ne­miz­de ilk defa ya­pı­lı­yor. Gi­ri­len alan sı­nır­lı, ke­si­ler küçük ol­du­ğu için gö­rün­tü­ler­le de olsa nor­mal ame­li­yat­la­ra göre ne­re­den bak­sa­nız bir iki kat daha zaman farkı ol­mak­ta­dır. Bu has­ta­mı­zın ame­li­ya­tı da yak­la­şık 6 saat sürdü. Bizim için zor olsa da has­ta­mız için ol­duk­ça kon­for­lu oldu. So­nu­nun böyle güzel ol­ma­sı, has­ta­mı­zın şifa bul­ma­sı bizim için mut­lu­luk kay­na­ğı. Tabi ki bu sü­reç­ler­de sa­de­ce bize bağlı olan bir şey değil; anes­te­zi he­kim­le­ri­miz, yoğun bakım hem­şi­re­le­ri­miz, ser­vis hem­şi­re­le­ri­miz top­lu­ca ekip ru­huy­la bu ba­şa­rı­yı elde ettik. Mut­lu­yuz, böl­ge­miz­de de böyle in­şal­lah ilk­ler nasip ola­cak.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    Ger­çek­leş­ti­ri­len ba­şa­rı­lı ope­ras­yo­nun ar­dın­dan sağ­lı­ğı­na ka­vu­şan Fatma Balcı da, “Kalp çar­pın­tı­sı vardı bende. Nefes ala­ma­dım ve fe­na­lık ge­çir­dim. Aile he­ki­mi­ne çık­tım o gün de dok­to­ru­muz yoktu ve başka dok­to­ra mü­ra­ca­at ettik. Dok­tor ult­ra­son çekti ve onun so­nu­cun­da kötü huylu tümör var dedi, ben inan­ma­dım Rize Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si­ne gel­dim. Hoca beni hemen ame­li­ya­ta aldı beni bu dert­ten kur­tar­dı. On iki gün bana dok­tor­la­rı­mız hem­şi­re­le­ri­miz bebek gibi baktı. Allah on­lar­dan razı olsun şuan ken­di­mi çok iyi his­se­di­yo­rum, çok ra­hat­la­dım, ho­ca­la­rı­ma çok te­şek­kür edi­yo­rum.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
           

Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI