Karadeniz gazında halkımıza dört formüllü indirim müjdesi

Nisan ayın­da doğal gaz fa­tu­ra­la­rın­dan ücret alın­ma­ma­sı ya da 1216 li­ra­lık in­di­ri­min ya­pıl­ma­sı dü­şü­nü­lü­yor.

Güncel Haberler 10.04.2023 10:38:00 0
Karadeniz gazında halkımıza dört formüllü indirim müjdesi

 20 Nisan’da ka­ra­ya ula­şa­cak olan Ka­ra­de­niz gazı için Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın hal­kı­mı­za dört for­mül­lü in­di­rim müj­de­si ve­re­ce­ği öğ­re­nil­di. Bu kap­sam­da Nisan ayın­da doğal gaz fa­tu­ra­la­rın­dan ücret alın­ma­ma­sı ya da 1216 li­ra­lık in­di­ri­min ya­pıl­ma­sı dü­şü­nü­lü­yor.
 Dün­ya­da yankı uyan­dı­ran ve re­zerv bü­yük­lü­ğü 710 mil­yar met­re­küp, eko­no­mik de­ğe­ri ise 1 tril­yon do­la­rı aşan Ka­ra­de­niz gazı 20 Nisan Per­şem­be günü Zon­gul­dak Fil­yos'ta ku­ru­lan Do­ğal­gaz İşleme Te­si­si ile ka­ra­ya ulaş­tı­rı­la­ca­ğı bil­di­ril­di.
20 Nisan’da ka­ra­ya ula­şa­cak olan Ka­ra­de­niz gazı için geri sayım devam eder­ken Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın o ta­rih­te ve­re­ce­ği müj­de­ye iliş­kin de­tay­lar da net­leş­me­ye baş­la­dı. Yerli doğal gazın sis­te­me ve­ril­me­si ile bir­lik­te va­tan­da­şa doğal gazda in­di­rim için 4 for­mül üze­rin­de ça­lış­ma ya­pıl­dı­ğı öğ­re­nil­di.
BOTAŞ te­sis­le­ri tamam
Tür­ki­ye Pet­rol­le­ri Anonim Or­tak­lı­ğı (TPAO) ekip­le­ri­nin ça­lış­ma­la­rı­nı ara­lık­sız sür­dür­dü­ğü proje kap­sa­mın­da ka­ra­da ve de­niz­de yak­la­şık 10 bin ki­şi­lik ekip ça­lış­tı.De­ni­zin 3 bin metre al­tın­dan ge­lecek gazı ulu­sal gaz şe­be­ke­si­ne ak­ta­ra­cak BOTAŞ te­sis­le­ri ta­mam­lan­dı.
Fil­yos Doğal Gaz İşleme Te­si­si'ne bo­ru­lar­la Ka­ra­de­niz'in 170 ki­lo­met­re açı­ğın­dan ak­ta­rı­lan doğal gaz, Fil­yos'ta iş­len­dik­ten sonra 36 ki­lo­met­re­lik BOTAŞ hat­tı­na ak­ta­rı­la­cak. Boru hat­la­rı ara­sı­na ku­ru­lan Gaz Ba­sın­cı Dü­zen­le­me ve Ölçüm İstas­yo­nu da ta­mam­lan­dı. Bu tesis, orta ba­sınç­ta gelen gazı ih­ti­yaç du­yu­lan ba­sın­ca dü­şür­me, ısıt­ma ve fa­tu­ra­la­ma öl­çü­mü­nü ya­pa­cak. İstas­yon­da is­te­nen ba­sın­ca ayar­la­nan gaz, ar­dın­dan şe­be­ke­ye ak­ta­rı­la­cak.
Yerli gaz için dört for­mül
Yerli doğal gaz 20 Nisan'da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan’ın va­tan­daş­la­rı­mı­za yeni müj­de­le­ri du­yu­ra­cak.
Er­do­ğan'ın, üze­rin­de ça­lı­şan 4 for­mül­den va­tan­da­şın işine en ya­ra­ya­cak olan­la­rı ka­mu­oyu­na açık­la­ma­sı bek­le­ni­yor. Ya­pı­lan ilk ça­lış­ma­da tüm abo­ne­le­re bir de­fa­ya mah­sus olmak üzere 100'er met­re­küp doğal gaz (607 TL) he­di­ye edil­me­si dü­şü­nü­lür­ken, ikin­ci for­mül­de ise ko­nut­lar­da doğal gaza yüzde 15 gibi bir in­di­rim üze­rin­de ça­lı­şıl­dı­ğı bil­di­ril­di.
Bir diğer for­mül ise yıl so­nu­na kadar 8 ay bo­yun­ca her ay mut­fak ve banyo kul­la­nım ih­ti­ya­cı olan 25 met­re­kü­pün (152 TL) va­tan­da­şa üc­ret­siz ve­ril­me­si.
Bu for­mül­de va­tan­da­şa des­tek 1.216 TL ola­cak. Bir diğer for­mül ise Nisan ayın­da ne ge­lir­se gel­sin doğal gaz fa­tu­ra­sın­dan ücret alın­ma­ma­sı yö­nün­de ol­ma­sı dü­şü­nü­lü­yor.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °