KARADENİZ'İN İÇ ANADOLU'YA AÇILAN KAPISI KIRKDİLİM GEÇİŞİNDE SON TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜLDÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU:

Güncel Haberler 27.12.2022 09:34:00 0
KARADENİZ

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ka­ra­de­niz Böl­ge­si’nin İç Ana­do­lu Böl­ge­si’ne açı­lan ka­pı­sı Kırk­di­lim Ge­çi­şin­de T1 Tü­ne­li’nde de ışık gö­rül­dü­ğü­nü vur­gu­la­dı ve “Proje ta­mam­lan­dı­ğın­da Ka­ra­de­niz'i İç Ana­do­lu'ya bağ­la­yan gü­zer­gah­ta mev­cut yolun bö­lün­müş yol ve tünel kon­fo­ruy­la yük­sek stan­dart­lı ge­çil­me­si sağ­la­na­cak. Sarp ka­ya­lık­lar ile uçu­rum ara­sın­da geçen se­ya­hat­ler artık ma­zi­de ka­la­cak” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Kırk­di­lim Tü­nel­li Ge­çi­şi T1 ışık görme tö­re­nin­de açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın li­der­li­ğin­de Tür­ki­ye Yüz­yı­lı Viz­yo­nu’nu reh­ber edi­ne­rek, ya­rı­nın ih­ti­yaç­la­rı­nı en doğru şe­kil­de kar­şı­la­ya­cak adım­la­rı, Tür­ki­ye’nin 81 ilin­de at­ma­ya devam et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Mas­ter Pla­nı­mız doğ­rul­tu­sun­da, ka­rar­lı­lık­la ye­ri­ne ge­tir­dik­le­ri­miz ve ye­ni­le­ri­ni plan­la­dı­ğı­mız pro­je­le­ri­miz­le, Tür­ki­ye’yi kü­re­sel lo­jis­tik bir süper güce dö­nüş­tür­mek için emin adım­lar­la iler­li­yo­ruz. Bunun için de Tür­ki­ye’nin dört bir kö­şe­sin­de hiz­met ve eser fır­tı­na­sı es­ti­ri­yo­ruz. 5 bine yakın şan­ti­ye­miz ve hiz­met nok­ta­mız­da, 700 bine yakın ça­lış­ma ar­ka­da­şı­mız­la ya­rı­nın ih­ti­yaç­la­rı­nı en doğru şe­kil­de kar­şı­la­ya­cak ya­tı­rım­la­rı bir bir inşa edi­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.
ÜLKEMİZİ ULUS­LA­RA­RA­SI BİR KORİDORA ÇEVİRDİK
2003 yı­lın­da baş­la­tı­lan ka­ra­yo­lu ham­le­si ile özel­lik­le ka­ra­yo­lu ula­şım ağı­nın gü­cü­ne güç kat­tık­la­rı­nı vur­gu­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ba­kan­lı­ğın Tür­ki­ye’nin ulaş­tır­ma ve ha­ber­leş­me ya­tı­rım­la­rı için yap­tı­ğı 1 tril­yon 653 mil­yar li­ra­nın üze­rin­de­ki har­ca­ma­nın yüzde 60’ının ka­ra­yol­la­rı­na ait ol­du­ğu­nu kay­det­ti.
Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 2003-2022 yıl­la­rı ara­sın­da ka­ra­yol­la­rı için 995 mil­yar 900 mil­yon lira tu­ta­rın­da ya­tı­rım ya­pıl­dı­ğı­nı ak­ta­ra­rak, açık­la­ma­sın­da şun­la­rı kay­det­ti:
“100 yılda ya­pı­la­bi­lecek iş­le­ri 20 yıl gibi bir sü­re­de ta­mam­la­dık; Av­ras­ya Tü­ne­li ile Yavuz Sul­tan Selim, Os­man­ga­zi ve 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­le­ri ile İstan­bul-İzmir, An­ka­ra-Niğ­de ve Kuzey Mar­ma­ra Oto­yol­la­rı gibi özel­lik­le ileri tek­no­lo­ji ge­rek­ti­ren büyük öl­çek­li ula­şım pro­je­le­rin­de gös­ter­di­ği­miz ba­şa­rı­lar ile ül­ke­mi­zi ulus­la­ra­ra­sı bir ko­ri­do­ra çe­vir­dik. Dün­ya­yı Tür­ki­ye’ye bağ­la­dık. Ül­ke­mi­zi bö­lün­müş yol­lar, oto­yol­lar, mega pro­je­ler ve akıl­lı ula­şım sis­tem­le­riy­le çağın ile­ri­si­ne ta­şı­dık. Bu sa­ye­de edin­di­ği­miz bilgi be­ce­ri ve tec­rü­be­le­ri­miz­le, mü­hen­dis­lik ka­bi­li­yet­le­ri­mi­zi ve iyi uy­gu­la­ma mo­de­li ör­nek­le­ri­mi­zi dün­ya­ya ihraç et­me­ye baş­la­dık. Ulaş­tır­ma­da Tür­ki­ye’nin ta­ri­hi­ni, ül­ke­mi­zin ba­şa­rı hi­ka­ye­le­ri­ni hep bir­lik­te yaz­dık. 2003 yılı ön­ce­si mev­cut 6 bin 100 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki bö­lün­müş yol ağı­mı­zı 29 bin ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık. Artan taşıt sa­yı­sı­na, artan taşıt ha­re­ket­li­li­ği­ne rağ­men yol­lar­da kaza ora­nı­nı yüzde 82 azalt­tık. Her yıl 13 bini aşkın va­tan­da­şı­mı­zın ca­nı­nı gü­ven­li yol­lar sa­ye­sin­de kur­tar­dık. Yap­tı­ğı­mız ya­tı­rım­lar sa­ye­sin­de; sa­de­ce 2021 yı­lın­da; ya­kıt­tan, za­man­dan, araç bakım ve iş­let­me ma­li­yet­le­rin­den top­lam 28 mil­yar dolar ta­sar­ruf elde ettik.”
DEV ESER­LER TÜRKİYE YÜZ­YI­LI’NIN İŞARET FİŞEĞİ OLA­CAK
“2023 yılı Cum­hu­ri­yet’imi­zin 100. ku­ru­luş yıl dö­nü­mü ol­ma­sı­nın yanı sıra, 20 se­ne­dir inşa et­ti­ği­miz dev eser­ler Tür­ki­ye’mizin ge­le­ce­ği­nin, Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın işa­ret fi­şe­ği ola­cak” diyen Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bunun için Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın li­der­li­ğin­de eser ve hiz­met si­ya­se­ti­ne tüm güç­le­riy­le devam et­tik­le­ri­ni söy­le­di. 3 bin 665 ki­lo­met­re bö­lün­müş yol ya­pı­mı­nın devam et­ti­ği­nin al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 458 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da 127 ka­ra­yo­lu tü­ne­li, 80 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da 488 köprü ve vi­ya­dük inşa et­tik­le­ri­ni kay­det­ti. 4 bin 262 ki­lo­met­re hızlı tren hat­tı­nın yapım ça­lış­ma­la­rı­nın sür­dü­ğü­nün al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 50 bin ki­lo­met­re­lik fiber alt­ya­pı ça­lış­ma­sı­nın da devam et­ti­ği­ni ifade etti. Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “2022’de nasıl ki her sö­zü­mü­zü tut­tuy­sak; nasıl ki vaat et­ti­ği­miz­den daha faz­la­sı­nı yap­tıy­sak, 2023’te de dur­mak yok, yola devam” dedi.
PRO­JE­DE 4 BİN 185 METRE UZUN­LU­ĞUN­DA 3 TÜNEL BU­LU­NU­YOR
İç Ana­do­lu’yu Ka­ra­de­niz’e, Doğu Ana­do­lu’yu Batı’ya bağ­la­yan yol­la­rın kav­şak nok­ta­sın­da bu­lu­nan Çorum’da, ku­zey-gü­ney yö­nün­de uza­nan Laçin İl Yolu’nun Kırk­di­lim Ge­çi­şi gü­zer­ga­hı­nın dağ­lık ke­si­mi­ni oluş­tur­du­ğu­na işa­ret eden Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, proje hak­kın­da şu bil­gi­le­ri verdi:
“Sıkça he­ye­lan­la­rın ya­şan­dı­ğı ke­sim­de, ön­ce­ki yıl­lar­da ser­vis yolu ola­rak inşa edi­len yola, zaman içe­ri­sin­de tır­man­ma şe­ri­di ilave edil­miş ve ula­şı­mın de­vam­lı­lı­ğı sağ­lan­mış­tır. Ancak adını gü­zer­gah üze­rin­de­ki 40 vi­raj­dan alan Kırk­di­lim'de büyük bö­lü­mü sarp ka­ya­lık­lar ile uçu­rum ara­sın­da geçen se­ya­hat­ler sü­rü­cü­le­ri­mi­zi her daim te­dir­gin et­mek­te­dir. Bu olum­suz du­ru­mu or­ta­dan kal­dır­mak ve in­sa­nı­mı­zın mal ve can gü­ven­li­ği­ni sağ­la­mak adına La­çin-Kırk­di­lim ara­sın­da 8,6 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da bö­lün­müş yol ve tünel pro­je­le­ri­mi­zi ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Pro­je­miz­de; her biri çift tüp ola­rak inşa edi­len 1409 met­re­lik T-1, 1198 met­re­lik T-2 ve 1578 met­re­lik T-3 Tü­ne­li olmak üzere top­lam 4 bin 185 metre uzun­lu­ğun­da tü­nel­le­ri­miz bu­lun­mak­ta­dır. Pro­je­de ay­rı­ca, 3 adet hem­ze­min kav­şak ve 2 adet alt­ge­çit yer al­mak­ta­dır. T-2 ve T-3 tü­nel­le­ri­nin kazı ça­lış­ma­la­rı­nı daha ön­ce­ki dö­nem­ler­de ta­mam­la­mış­tık. Bu­gün­de T-1 Tü­ne­lin­de kazı ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­ma­nın gu­ru­ru­nu ya­şı­yo­ruz. Kırk­di­lim Tü­nel­li Ge­çi­şi, Çorum'u, Os­man­cık, Do­dur­ga, La­çin­ve Kargı il­çe­le­ri­ne kolay eri­şi­mi sağ­la­yan, aynı za­man­da Sinop'tan baş­la­yıp, Çorum, Yoz­gat, Kay­se­ri, Niğde üze­rin­den Ak­de­niz'e ula­şan ku­zey-gü­ney ak­sı­nın önem­li bir par­ça­sı­nı oluş­tur­mak­ta­dır. Proje ta­mam­lan­dı­ğın­da Ka­ra­de­niz'i İç Ana­do­lu'ya bağ­la­yan gü­zer­gah­ta mev­cut yolun bö­lün­müş yol ve tünel kon­fo­ruy­la yük­sek stan­dart­lı ge­çil­me­si sağ­la­na­cak. Gü­zer­gah­ta can ve mal em­ni­ye­ti tesis edi­le­cek­tir. Sarp ka­ya­lık­lar ile uçu­rum ara­sın­da geçen se­ya­hat­ler artık ma­zi­de ka­la­cak­tır. Mev­cut 10,2 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki yol; eski gü­zer­ga­ha göre 1,6 ki­lo­met­re kı­sa­la­rak, 8,6 ki­lo­met­re­ye inecek ve yolda se­ya­hat sü­re­si aza­la­cak­tır.”
ÇORUM’UN ULA­ŞIM VE İLETİŞİM YA­TI­RIM­LA­RI İÇİN YAK­LA­ŞIK 9 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE HAR­CA­MA YAP­TIK
Çorum da ula­şım ağını güç­len­di­recek her pro­je­ye ayrı bir önem ver­dik­le­ri­ni ve tüm pro­je­le­ri ya­ki­nen takip et­tik­le­ri­ni dile ge­ti­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, son 20 yılda, Çorum’un ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı için 9 mil­yar li­ra­nın üze­rin­de har­ca­ma yap­tık­la­rı­nı bil­dir­di. Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “2003’te sa­de­ce 59 ki­lo­met­re bö­lün­müş yol var iken, 308 ki­lo­met­re daha yol ya­pa­rak, bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu 5 kat ar­tı­rıp, 367 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık. İldeki bi­tüm­lü sıcak kap­la­ma yol uzun­lu­ğu­nu 59 ki­lo­met­re­den 422 ki­lo­met­re­ye yük­selt­tik. 2003-2022 yıl­la­rı ara­sın­da; Sam­sun-An­ka­ra Yolu, Kuzey Tetek Aksı, Ço­rum-Sun­gur­lu ay­rı­mı Alaca Ço­rum-Yoz­gat yolu, Alaca gi­ri­şi, İski­lip şehir ge­çi­şi, İski­lip-Çan­kı­rı yolu ile bir­lik­te Sa­ray­dü­zü-Kar­gı Yolu gibi önem­li pro­je­le­ri bi­tir­dik. Şu anda Çorum ge­ne­lin­de devam eden 12 ka­ra­yo­lu pro­je­mi­zin top­lam be­de­li de 11 mil­yar li­ra­dır” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
YOLU MEDENİYETİN SİMGE­LERİNDEN BİRİ OLA­RAK GÖ­RÜ­YO­RUZ
‘ Yolu’ me­de­ni­ye­tin sim­ge­le­rin­den biri ola­rak gör­dük­le­ri­ni vur­gu­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Yol­lar akar­su gi­bi­dir di­yo­ruz. Nasıl ki akar­su­lar geç­tik­le­ri yere hayat ka­tı­yor, ya­pı­lan her yeni yol da akar­su­lar gibi, geç­tik­le­ri yer­le­rin is­tih­da­mı­na, üre­ti­mi­ne, ti­ca­ret, kül­tür, tu­rizm ve sa­na­tı­na can kat­mak­ta­dır. Ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz ve ya­pı­mı devam eden tüm pro­je­le­ri­miz­le; eski ve zen­gin bir uy­gar­lık olan Hi­tit­le­rin kül­tü­rel mi­ra­sı­nı bağ­rın­da ta­şı­yan Çorum’un ge­li­şen ula­şım ağıy­la zi­ya­ret­çi sa­yı­sı kat­be­kat ar­ta­cak­tır. Şeh­rin tu­rizm, ti­ca­ret ve üre­tim fa­ali­yet­le­ri daha da üst se­vi­ye­le­re çı­ka­cak­tır” dedi.


           Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
           Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °