Tarih: 21.10.2023 09:18

KARAL'DAN TARIM BAKANINA SORULAR

Facebook Twitter Linked-in

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜİK) ve­ri­le­ri­ne göre bu yılın ilk 6 ayın­da tarım, gıda ve içecek sek­tö­rü 230 mil­yon dolar dış ti­ca­ret açığı ol­du­ğu­nu anım­sa­ta­rak, “Bir za­man­lar ta­rım­da kendi ken­di­ne yeten ülke ko­nu­mun­da olan Tür­ki­ye, uy­gu­la­nan hangi po­li­ti­ka­lar so­nu­cun­da ta­rım­da dış ti­ca­ret açığı veren bir ülke ha­li­ne gel­miş­tir?” diye sordu.
 DEVA Par­ti­si İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, Tarım ve Orman Ba­ka­nı İbra­him Yu­mak­lı ta­ra­fın­dan ce­vap­la­ma­sı is­te­ğiy­le Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si (TBMM) Baş­kan­lı­ğı­na soru öner­ge­si verdi.
TÜİK ve­ri­le­ri­ne göre 2023 yı­lı­nın ilk 6 ayın­da tarım, gıda ve içecek sek­tö­rün­de geçen yılın aynı dö­ne­mi­ne kı­yas­la yüzde 1,04 ar­tış­la 12,23 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat, yüzde 19,71 ar­tış­la 12,46 mil­yar do­lar­lık it­ha­lat ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni be­lir­ten Hasan Karal, söz ko­nu­su ve­ri­le­re göre bu yılın ilk 6 ayın­da tarım, gıda ve içecek sek­tö­rün­de 230 mil­yon dolar dış ti­ca­ret açığı ve­ril­di­ği­ni anım­sat­tı.
Buğ­da­yın it­ha­lat­ta ilk sı­ra­yı al­dı­ğı­nı, savaş ha­lin­de olan Rusya ve Uk­ray­na’nın en fazla it­ha­la­tın ya­pıl­dı­ğı ilk iki ülke ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Karal, “Yılın ilk 6 ayın­da Rusya’dan 1 mil­yar 654 mil­yon dolar, Uk­ray­na’dan ise 607,8 mil­yon dolar tu­ta­rın­da buğ­day it­ha­la­tı ya­pıl­mış.
Aynı dö­nem­de ülke ba­zın­da it­ha­lat en fazla 3 mil­yar 338 mil­yon dolar ile Rusya’dan ya­pıl­mış.
Bu ül­ke­yi, 2 mil­yar 79 mil­yon dolar ile Uk­ray­na, 961 mil­yon dolar ile Bre­zil­ya, 542 mil­yon dolar ile ABD ve 527 mil­yon dolar ile Ma­lez­ya iz­le­miş­tir.” dedi.
“DOĞAL YA­PI­SIY­LA HER TÜRLÜ TA­RI­MA ELVERİŞLİ OLAN TÜRKİYE NEDEN İTHA­LA­TA MAH­KÛM EDİLMİŞTİR?”
İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Karal, Tarım ve Orman Ba­ka­nı Yu­mak­lı’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le ver­di­ği soru öner­ge­sin­de şu so­ru­la­ra yanıt aradı “Bir za­man­lar ta­rım­da kendi ken­di­ne yeten ülke ko­nu­mun­da olan Tür­ki­ye, uy­gu­la­nan hangi po­li­ti­ka­lar so­nu­cun­da ta­rım­da dış ti­ca­ret açığı veren bir ülke ha­li­ne gel­miş­tir?
Tür­ki­ye’nin ta­rım­da ye­ni­den ‘kendi ken­di­ne ye­te­bi­len’ ül­ke­ler ara­sın­da ol­ma­sı için ve tarım üre­ti­mi­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik her­han­gi bir plan­la­ma var mıdır? Tür­ki­ye ta­rı­mı, hâ­li­ha­zır­da savaş ha­lin­de bu­lu­nan Rusya ve Uk­ray­na’dan daha kötü du­rum­da mıdır ki söz ko­nu­su ül­ke­ler­den mil­yar­lar­ca do­lar­lık it­ha­lat ya­pıl­mak­ta­dır?
Akar­ya­kıt, iş­çi­lik, ilaç, gübre, ça­pa­la­ma gibi ma­li­yet­ler­le başa çık­ma­ya ça­lı­şan üre­ti­ci­le­rin des­tek­len­me­si dü­şü­nül­mek­temidir?
Ova­la­rı, sulak ara­zi­le­ri, ba­raj­la­rı, göl­le­ri, gö­let­le­ri ve ben­zer­siz ik­li­miy­le her türlü ta­rı­ma el­ve­riş­li olan Tür­ki­ye neden it­ha­la­ta mah­kûm edil­miş­tir? Sek­tör­de ih­ra­ca­tın ve üre­ti­ci­le­rin des­tek­len­me­si­ne yö­ne­lik adım­lar atıl­ma­sı plan­lan­mak­ta­dır? Sek­tö­rün fi­yat­la­ma po­li­ti­ka­la­rı ve yurt dışı pa­zar­lar­da­ki re­ka­bet­çi­li­ği­ni olum­suz et­ki­le­yen fak­tör­ler ne­ler­dir?
Ya­tı­rım or­ta­mı­nın ön­gö­rü­le­bi­lir­li­ği, güven veren ve is­tik­rar­lı bir pi­ya­sa or­ta­mı­nın oluş­ma­sı, iş dün­ya­sı­nın fi­nans­ma­na eri­şim so­ru­nu­nun çö­zül­me­si­ne yö­ne­lik ted­bir­ler alın­mak­ta mıdır?
Alı­nı­yor­sa buna iliş­kin ne tür ça­lış­ma ya­pıl­mak­ta­dır?
Enf­las­yon başta olmak üzere, ya­pı­sal bazı so­run­la­rın aşıl­ma­sı, Tür­ki­ye’nin kü­re­sel eko­no­mi­den al­dı­ğı payın ve bü­yü­me­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik her­han­gi bir plan­la­ma var mıdır?
İhra­ca­tın des­tek­len­me­si­ne yö­ne­lik yeni adım­lar atı­la­cak mıdır?
Tarım, gıda ve içecek sek­tö­rü­nün bek­len­ti­le­ri­nin ve ta­lep­le­ri­nin dik­ka­te alın­ma­sı ve bu ko­nu­da gi­ri­şim­de bu­lu­nul­ma­sı dü­şü­nül­mek­te midir?
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —