KARDEŞ ÜLKE HAVA SAHASINA TÜRK SİSTEMLERİ

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı, Türk mü­hen­dis­ler ta­ra­fın­dan üre­ti­len yerli ve milli çok amaç­lı radar sis­te­mi ÇARE’nin kar­deş ülke Azer­bay­can’da kul­la­nıl­ma­ya baş­la­na­ca­ğı­nı du­yur­du.

Güncel Haberler 23.01.2023 09:10:00 0
KARDEŞ ÜLKE HAVA SAHASINA TÜRK SİSTEMLERİ

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı, Dev­let Hava Mey­dan­la­rı İşlet­me­si (DHMİ) ve Azer­bay­can Ha­va­yol­la­rı Hava Sey­rü­se­fer İşti­ra­ki AZANS (Aze­ra­ero­na­vi­ga­ti­on) ara­sın­da im­za­la­nan pro­to­kol ile il­gi­li açık­la­ma yaptı. Açık­la­ma­da; “Bu pro­to­kol kap­sa­mın­da fikri ve sınai mül­ki­yet hak­la­rı Dev­let Hava Mey­dan­la­rı İşlet­me­si Genel Mü­dür­lü­ğü’ne ait olan ve ta­ma­men Türk mü­hen­dis­le­ri­miz­ce ge­liş­ti­ri­len yerli ve milli Ar-Ge pro­je­le­rin­den ÇARE sis­te­mi­nin satış söz­leş­me­si­ni Azer­bay­can ile im­za­la­dık. İlk ürün sa­tı­şı­mı­zı ger­çek­leş­tir­dik” de­nil­di.
İLK İHRA­CAT AZER­BAY­CAN’A
Sis­te­min dev­re­ye alı­na­ca­ğı mey­dan­lar­da ön­ce­lik­li ola­rak mev­cut sis­tem­le­re ya­zı­lım en­teg­ras­yo­nu ça­lış­ma­la­rı­nın ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği ak­ta­rı­lan açık­la­ma­ya, şöyle devam edil­di:
“En­teg­ras­yon fa­ali­yet­le­ri­nin ar­dın­dan do­na­nım­la­rın ku­ru­lum­la­rı Bakü Hay­dar Ali­yev Ha­va­li­ma­nı başta olmak üzere üç ayrı hava tra­fik kont­rol üni­te­sin­de ta­mam­la­na­cak. Kabul test­le­ri­nin ger­çek­leş­ti­ril­me­sin­den sonra kul­la­nı­cı­la­ra ‘Kul­la­nı­cı Eği­tim­le­ri’, ‘Hava Sa­ha­sı Ta­nım­la­ma Eği­ti­mi’ ve ‘Bakım Tutum Eği­ti­mi’ ve­ri­lecek. ÇARE sis­tem­le­ri­nin ku­ru­lum sü­re­ci yak­la­şık 7 ay içe­ri­sin­de bit­miş ola­cak. Ül­ke­miz, tek­no­lo­ji­yi tü­ke­ten değil, üre­ten ülke olma viz­yo­nu­na uygun ola­rak ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rüt­me­yi sür­dü­recek. Yerli ve milli im­kan­lar­la ge­liş­tir­di­ği­miz her proje, ha­va­cı­lı­ğı­mız ve ül­ke­mi­ze millî eko­no­mi­ye önem­li kat­kı­lar sağ­la­ya­ma­ya devam edecek.”
TÜRK HAVA SA­HA­SIN­DA 40’TAN FAZLA HAVA TRAFİK KONT­ROL ÜNİTESİNDE KUL­LA­NI­LI­YOR
ÇARE sis­te­mi­nin Türk Hava sa­ha­sın­da 40’tan fazla hava tra­fik kont­rol üni­te­sin­de hiz­met ver­di­ği­nin al­tı­nı çi­zi­len açık­la­ma­da, “ÇARE, hava tra­fik kont­rol yö­ne­tim ka­bi­li­ye­ti çer­çe­ve­sin­de ger­çek za­man­lı uçuş ve­ri­le­ri­ni ha­ri­ta üze­rin­de ser­gi­le­yen bir in­san-ma­ki­ne ara yüzü uy­gu­la­ma­sı. ÇARE, kul­la­nı­cı dostu ara yüzü ile hava tra­fik kont­ro­lör­le­ri­nin hava tra­fi­ği­ni etkin bir bi­çim­de yö­net­me­si­ne imkan ta­nı­ma­nın ya­nın­da hava tra­fik em­ni­ye­ti­nin en üst dü­zey­de sür­dü­rül­me­si­ni sağ­lı­yor. Tüm pro­je­le­ri­miz­de yerli üre­tim ve mü­hen­dis­lik im­kan­la­rı­mı­zı kul­lan­ma­ya önem ve­ri­yo­ruz. Bugün tek­no­lo­ji açı­sın­dan, mü­hen­dis­lik ihraç eden ülke ha­li­ne gel­dik. Bu yap­tı­ğı­mız iş­ler­de ka­zan­dı­ğı­mız bilgi, be­ce­ri ve tec­rü­be sa­ye­sin­de oldu. ÇARE’de bunun en güzel ör­ne­ği” ifa­de­le­ri kul­la­nıl­dı.


     Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı
     Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Anahtar Kelimeler: KARDEŞ SAHASINA SİSTEMLERİ
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °