"KAYNAĞINDAN EMİN OLMADIĞINIZ HER ŞEYİ PAYLAŞMAYIN"

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent ERASLAN,

 Tür­ki­ye'yi yasa boğan Kah­ra­man­ma­raş, El­bis­tan mer­kez­li dep­rem­ler­de sos­yal medya kul­la­nı­mı yar­dım ve Ko­or­di­nas­yon fa­ali­yet­le­rin­de öne çıktı.
 10 ili ve bu il­le­rin on­lar­ca il­çe­si­ni vuran fe­la­ket son­ra­sı uz­man­lar sos­yal med­ya­yı kul­la­nır­ken dik­kat edil­me­si ge­re­ken nok­ta­lar ol­du­ğu­nu vur­gu­lu­yor. Emin ol­ma­dan her bil­gi­nin ya­yın­lan­ma­ma­sı ve pro­vo­kas­yo­na dik­kat edil­me­si ge­rek­ti­ği be­lir­ti­li­yor. Sos­yal Medya ve Di­ji­tal Gü­ven­lik Eği­tim Araş­tır­ma Mer­ke­zi (SODİMER) Prof. Dr. Le­vent Eras­lan, emin olun­ma­yan ham ve­ri­nin pay­la­şıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne işa­ret ede­rek, "Dep­re­min ilk gü­nün­den iti­ba­ren yar­dım­laş­ma se­fer­ber­li­ği baş­la­tıl­dı. Twit­ter kul­la­nı­mı bu dö­ne­me dam­ga­sı­nı vurdu.
İnsan­lar bu­ra­dan ko­or­di­ne oldu. Tür­ki­ye'de Twit­ter'ın 13 mil­yon kul­la­nı­cı­sı var. Panik ve in­fi­al ya­ra­tan me­saj­la­rın atıl­ma­ma­sı­na dik­kat etmek ge­re­ki­yor. Teyit et­me­di­ği­niz bil­gi­le­ri pay­laş­ma­yın. Çok fazla bilgi kir­li­li­ği var" dedi.
Kay­na­ğın­dan emin ol­ma­dı­ğı­nız her şeyi pay­laş­ma­yın…
Eras­lan, sahte gö­rün­tü­ler, yan­lış vi­de­ola­rın ya­yım­la­na­rak in­san­lar­da in­fi­al ya­ra­tıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı­nı dile ge­ti­ri­le­rek, Prof. Dr. Eras­lan "Kay­na­ğın­dan emin ol­ma­dı­ğı­nız video ve gö­rün­tü­le­ri ke­sin­lik­le pay­laş­ma­yın. Emin ol­ma­dı­ğı­nız ko­num­la­rı yar­dım için kim­se­ye gön­der­me­yin. Ekip­ler yan­lış yere gi­din­ce zaman kay­be­di­yor. Tik­Tok bu dö­nem­de tepki çekti. Ya­yın­la­nan vi­de­ola­rın edi­tor­yal sü­reç­ten ge­çi­ril­me­si şart. Yar­dım­laş­ma fa­ali­yet­le­rin­de Dis­cord ve Twitch de kul­la­nıl­dı. Bu iki mecra genç­ler üze­rin­de çok et­ki­li" açık­la­ma­sı­nı yaptı. Dep­rem­de sos­yal med­ya­nın mesaj yayma ve ko­or­di­ne olmak ama­cıy­la kul­la­nıl­dı­ğı­nı ifade eden Eras­lan, şun­la­rı söy­le­di: "in­fi­ale neden olan, korku yayan me­saj­la­ra dik­kat etmek ge­re­ki­yor. Yalan yan­lış ha­ber­ler de ya­yı­la­bi­li­yor. Kötü ka­re­le­ri müm­kün­se pay­laş­ma­ya­lım. Pay­laş­mak is­te­yen de mut­la­ka mo­za­ik­le­ye­rek ya­yın­la­sın. Sos­yal med­ya­da her ya­yın­la­na­na inan­ma­yın, dev­le­tin ve te­le­viz­yo­nun bil­gi­le­ri­ni önem­se­ye­lim. Ham ve kay­na­ğı be­lir­siz bil­gi­ler çok hızlı ve yoğun ya­yı­lı­yor. De­zen­for­mas­yo­nun en sev­di­ği ka­otik or­tam­dır. Çok fazla mesaj ya­yın­la­ma­ya­lım. Ay­rı­ca mesaj kamu gö­rev­li­le­ri de acil şe­kil­de di­ji­tal ile­ti­şim ve kriz yö­ne­ti­mi dersi al­ma­lı." dedi.
SOMİDER Baş­ka­nı Prof. Dr. Le­vent Eras­lan, sos­yal med­ya­da yar­dım kam­pan­ya­sı adı al­tın­da do­lan­dı­rı­cı­lı­ğın da had saf­ha­da ol­du­ğu­nu vur­gu­la­ya­rak, ma­ale­sef do­lan­dı­rı­cı­la­rın bu dö­nem­de de ken­di­le­ri­ni gös­ter­dik­le­ri, in­san­la­rın ta­nım­la­dık­la­rı ki­şi­le­re para gön­der­me­me­si ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da da uya­rı­da bu­lun­du.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
Kay­nak: Mil­li­yet Ga­ze­te­si- SOMİDER (Sos­yal Medya ve Di­ji­tal Gü­ven­lik Eği­tim Araş­tır­ma Mer­ke­zi)