Kredi kartı ve kredi borçlarında rekor artış oldu

Rekor üs­tü­ne rekor kıran enf­las­yon, va­tan­da­şın ce­bin­de­ki pa­ra­yı bu­har­laş­tır­dı. Borç­la­na­rak ayak­ta kal­ma­ya ça­lı­şan­lar, kredi kartı ve kredi borcu için­de yü­zü­yor.

Güncel Haberler 21.07.2022 09:18:00 0
Kredi kartı ve kredi borçlarında rekor artış oldu

    Tür­ki­ye Ban­ka­lar Bir­li­ği Risk Mer­ke­zi ve­ri­le­ri­ne göre; Mayıs 2022 dö­ne­min­de, nisan ayına göre yüzde 5.33'lük ar­tış­la, bir ay için­de 167 bin 403 tü­ke­ti­ci bi­rey­sel kredi ve kredi kartı bor­cu­nu öde­ye­me­di­ği için yasal ta­ki­be düştü.Ocak-Ma­yıs 2021 dö­ne­min­de ise bi­rey­sel kredi ve kredi kartı bor­cu­nu öde­ye­me­di­ği için yasal ta­ki­be düşen tü­ke­ti­ci sa­yı­sı 409.000 iken, bu yılın aynı dö­ne­min­de bu sayı yüzde 82 ora­nın­da ar­ta­rak, 748.437 oldu. Kredi kartı ve bi­rey­sel kredi bor­cu­nu öde­ye­me­yen tü­ke­ti­ci sa­yı­sın­da­ki ar­tı­şı de­ğer­len­di­ren Tü­ke­ti­ci Bir­li­ği Fe­de­ras­yo­nu Genel Baş­ka­nı Meh­met Bü­lent Deniz, pan­de­mi ne­de­niy­le ka­pan­ma­la­rın ya­şan­dı­ğı dö­nem­de, banka borç­la­rı­nın yasal takip sü­re­si­nin ge­çi­ci ola­rak 90 gün­den 180 güne çı­ka­rıl­dı­ğı­nı, mil­yon­lar­ca tü­ke­ti­ci­nin banka borç­la­rı ne­de­niy­le icra ta­ki­bi­ne uğ­ra­ma­la­rı­nın önüne ge­çil­di­ği­ni ha­tır­lat­tı. Deniz, “Ülke eko­no­mi­si­nin için­de bu­lun­du­ğu bu ola­ğa­nüs­tü dö­nem­de, daha önce uy­gu­lan­mış ve olum­lu so­nuç­la­rı gö­rül­müş olan bu ön­le­min ya­şa­ma ge­çi­ri­le­rek, banka borç­la­rı ne­de­niy­le yasal takip sü­re­si, Ha­zi­ran 2023 ta­ri­hi­ne kadar 90 gün ye­ri­ne, 180 gün ola­rak uy­gu­lan­ma­lı­dır” öne­ri­sin­de bu­lun­du.
    Ra­kam­lar buz­da­ğı­nın sa­de­ce gö­rü­nen kısmı Tü­ke­ti­ci Bir­li­ği Fe­de­ras­yo­nu'na göre; bi­rey­sel kredi ve kredi kartı bor­cu­nu öde­ye­me­di­ği için yasal ta­ki­be düşen tü­ke­ti­ci sa­yı­sı, buz­da­ğı­nın gö­rü­nen kısmı. Mil­yon­lar­ca kredi kartı için as­ga­ri tutar öde­ne­rek, yasal ta­ki­be düş­me­me mü­ca­de­le­si ve­ril­di­ği­ni be­lir­ten Meh­met Deniz, “Bir yan­dan fiyat ar­tış­la­rı, öte yan­dan kredi kart­la­rın­da as­ga­ri ödeme oran­la­rı­nın ar­tı­rıl­mış ol­ma­sı ne­de­niy­le borç­la­rın çev­ri­le­bi­lir­li­ği hızla or­ta­dan kalk­mak­ta­dır. Yük­sek ola­sı­lık­la önü­müz­de­ki bir­kaç ay için­de banka borç­la­rı ne­de­niy­le yasal ta­ki­be düşen tü­ke­ti­ci sa­yı­sı mil­yon­lar­la ifade edi­le­cek­tir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °