Küresel Covid-19 vaka sayıları artıyor: DSÖ'den yeni uyarı geldi

Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü (DSÖ), Co­vid-19 sal­gı­nı­nın iki buçuk yılın ar­dın­dan hala kü­re­sel bir acil sağ­lık du­ru­mu ol­ma­ya devam et­ti­ği­ni bil­dir­di.

19.07.2022 09:33:00 0
Küresel Covid-19 vaka sayıları artıyor: DSÖ

Kü­re­sel Co­vid-19 va­ka­la­rı­nın üst üste 4 haf­ta­dır ar­tış­ta ol­du­ğu­nun altı çi­zi­len açık­la­ma­da, DSÖ üyesi ül­ke­le­re Co­vid-19 ile mü­ca­de­le araç­la­rın­dan test, genom sı­ra­la­ma­sı ve aşıyı kul­lan­ma­yı sür­dür­me çağ­rı­sın­da bu­lu­nul­du.    
    DSÖ, Co­vid-19 sal­gı­nı­nın "kü­re­sel acil durum" şek­lin­de ni­te­len­di­ril­me­ye devam edil­me­si yö­nün­de karar aldı.
    Ör­güt­ten ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, 8 Tem­muz'da DSÖ Acil Durum Ko­mi­te­si­nin, Co­vid-19'u gö­rüş­mek üzere top­lan­dı­ğı bil­di­ril­di.
    Top­lan­tı­da Co­vid-19'un Ulus­la­ra­ra­sı Halk Sağ­lı­ğı Acil Du­ru­mu (PHEIC) ka­te­go­ri­sin­de de­ğer­len­di­ril­me­si yö­nün­de Ko­mi­te­nin tav­si­ye­de bu­lun­du­ğu ve bu öne­ri­nin kabul edil­di­ği bil­di­ril­di.
COVİD-19 KAY­NAK­LI ÖLÜM­LER AR­TI­YOR
    Öte yan­dan DSÖ'nün Ce­nev­re'deki mer­ke­zin­de dü­zen­le­nen basın top­lan­tı­sın­da Ör­gü­tün Genel Di­rek­tö­rü Dr. Ted­ros Ad­ha­nom Gheb­re­ye­sus, son bir haf­ta­da kü­re­sel Co­vid-19 kay­nak­lı can ka­yıp­la­rı­na de­ği­ne­rek "Co­vid-19 ölüm­le­rin­de artan eği­li­min, sağ­lık sis­tem­le­ri ve sağ­lık ça­lı­şan­la­rı­na ya­rat­tı­ğı zor­luk­lar­dan en­di­şe­le­ni­yo­rum." dedi.
    Gheb­re­ye­sus, Omic­ron var­yan­tı­nın alt var­yant­la­rı BA.4 ile BA.5'in dünya ge­ne­lin­de vaka sa­yı­la­rın­da ar­tı­şı te­tik­le­me­yi sür­dür­dü­ğü­nü vur­gu­la­ya­rak "Vi­rü­sün ta­ki­bin­de­ki azal­ma, var­yant­la­rın nasıl bu­laş­tı­ğı, has­ta­lı­ğa yol açma ih­ti­ma­li ve vi­rü­se karşı mü­ca­de­le­nin et­ki­li­li­ği­nin de­re­ce­si­nin an­la­şıl­ma­sı­na engel olu­yor." şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Kü­re­sel Co­vid-19 va­ka­la­rı­nın üst üste 4 haf­ta­dır ar­tış­ta ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Gheb­re­ye­sus, DSÖ üyesi ül­ke­le­re Co­vid-19 ile mü­ca­de­le araç­la­rın­dan test, genom sı­ra­la­ma­sı ve aşıyı kul­lan­ma­yı sür­dür­me çağ­rı­sın­da bu­lun­du.
          

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °