"Kuru Çay Satışında 160 Bin Ton Hedefine Yaklaştı"

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim,

Güncel Haberler 11.11.2022 13:16:00 0

    Alim yap­tı­ğı açık­la­ma­da, ÇAY­KUR'un 2022 se­zo­nun­da Art­vin'den Gi­re­sun'a kadar 46 fab­ri­ka­da yak­la­şık 204 bin üre­ti­ci­den 582 bin 497 ton yaş çay ala­rak kam­pan­ya dö­ne­mi­ni ta­mam­la­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

    Çay sek­tö­rü­nün 2022'yi mem­nun ta­mam­la­dı­ğı­nı be­lir­ten Alim, ilk kez bu yıl özel sek­tö­rün ÇAY­KUR ile aynı ve üzeri fi­yat­tan yaş çay alımı yap­tı­ğı­nı, üre­ti­ci­le­rin ka­zanç­la­rı­nın yük­sek ol­du­ğu yere ça­yı­nı sat­tı­ğı­nı be­lirt­ti.
    Alim, çay se­zo­nu­nun Art­vin, Rize, Trab­zon ve Gi­re­sun için bay­ram ha­va­sın­da geç­ti­ği­ni söy­le­ye­rek, söz­le­ri­ni şöyle devam et­tir­di:
    "Bir dekar çay­lık ala­nın yıl­lık ve­ri­mi or­ta­la­ma 1500 ki­log­ram­dır. Biz bu yıl top­lam­da 1600 ki­log­ram ola­rak be­lir­le­di­ği­miz için kota uy­gu­lan­ma­mış oldu ay­rı­ca yıl bo­yun­ca kon­ten­jan ve ran­de­vu hiç uy­gu­lan­ma­dı. Ta­ri­hin­de ilk kez ko­ta­sız, kon­ten­jan­sız, ran­de­vu­suz, her gelen ça­yı­nı sat­mış oldu. İnşal­lah se­ne­ye özel sek­tör, dev­let aynı de­ğer­ler­le devam eder ve üre­ti­ci­miz mem­nun kalır."
    Türk çay sek­tö­rü­nün lo­ko­mo­ti­fi ol­ma­ya devam et­tik­le­ri­ni vur­gu­la­yan Alim, "Geçen sene 860 bin ton yaş çay alı­mıy­la rekor kı­rar­ken bu yıl 160 bin tonla ta­ri­hin­de­ki en büyük kuru çay sa­tı­şıy­la rekor kır­mış ola­ca­ğız." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
    Alim, ÇAY­KUR'un her yıl or­ta­la­ma 115-130 bin ton se­vi­ye­le­rin­de kuru çay sa­tı­şı ger­çek­leş­tir­di­ği­ne be­lir­te­rek, "Geçen yıl ilk kez pan­de­mi dö­ne­miy­le bir­lik­te 158 bin ton kuru çay sat­mış­tık. Geçen yıl koy­du­ğu­muz hedef 160 bin tondu. Geçen yıl­dan koy­du­ğu­muz he­de­fi tut­tur­mak için devam edi­yo­ruz. Bugün iti­ba­rıy­la 140 bin ton ci­va­rın­da satış ger­çek­leş­ti. He­de­fi­mi­ze 20 bin ton ka­lı­yor. İki ayı­mız var. İki ay içe­ri­sin­de bunu ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz." şek­lin­de ko­nuş­tu.
"Pa­za­ra fark­lı tat­lar gön­de­re­bil­mek için ça­lış­ma­la­rı­mız ti­tiz­lik­le devam edi­yor"
    Türk ça­yı­nın bir­çok ül­ke­ye gön­de­ril­di­ği­ni söy­le­yen Alim, söz­le­ri­ne söyle devam etti:
    "Yurt dışı sa­tış­la­rın­da az da olsa ar­tı­şı­mız var. 110 ci­va­rın­da ül­ke­ye bir kon­tey­ner de olsa ça­yı­mız, do­ğal­lı­ğı, damak tadı, ka­li­te­si ile gi­di­yor. Bu yıl ilk kez Mo­ğo­lis­tan ile pro­to­kol im­za­la­dık, Mo­ğo­lis­tan'a çay gön­de­re­ce­ğiz.
    Uk­ray­na, Po­lon­ya'ya peşin para ile dökme çay sa­tı­şı yap­tık. De­toks çayı ve matc­ha ça­yın­da Libya gibi fark­lı ül­ke­le­re bir­kaç kon­tey­ner gön­der­miş olduk. Pa­za­ra fark­lı tat­lar gön­de­re­bil­mek için ça­lış­ma­la­rı­mız ti­tiz­lik­le devam edi­yor."
    Çay­kur Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim, Pa­kis­tan'ın en çok çay ithal eden ül­ke­le­rin ba­şın­da gel­di­ği­ni, yüklü mik­tar­da satış yap­mak için gö­rüş­me­le­rin devam et­ti­ği­ni, belli mik­tar­da çay sa­tı­şı ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
    Bu yıl beyaz çay alım­la­rı­nın düşük kal­dı­ğı­nı be­lir­ten Alim, üre­ti­ci­ler­le yap­tık­la­rı gö­rüş­me­le­re rağ­men 280 ki­log­ram beyaz yaş çay ala­bil­dik­le­ri­ni ifade etti.
    Alim, bu sene hava şart­la­rı ne­de­niy­le re­kol­te­de düşüş ya­şan­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek, "Ha­zi­ran or­ta­sı­na kadar hava so­ğuk­lu­ğu devam etti. Bu an­lam­da üre­ti­ci­ler, çay fi­li­zi bek­le­nen ol­gun­lu­ğa ulaş­ma­dı­ğı için biraz daha dik­kat­li dav­ran­dı­lar. İnşal­lah se­ne­ye ha­va­la­rın bek­le­nen sı­cak­lık­ta ol­ma­sı ha­lin­de bu açığı ka­pa­ta­ca­ğı­mı­zı dü­şü­nü­yo­ruz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
- 2023 yı­lın­da 2 yeni fab­ri­ka hiz­me­te alı­na­cak
    Alim, ÇAY­KUR'un 47 fab­ri­kay­la hiz­met ver­di­ği­ni, Çam­lı­hem­şin ve İkiz­de­re il­çe­sin­de 2 yaş çay fab­ri­ka­sı­nın yapım ça­lış­ma­la­rı­nın sür­dü­ğü­nü be­lirt­ti.
    İnşa­at­la­ra Nisan 2021'de baş­la­dık­la­rı­nı bil­di­ren Alim, "İnşal­lah 2023 yılı Mart-Ni­san ayın­da hiz­me­te hazır hale ge­lecek. Her iki­si­nin gün­lük yaş çay iş­le­me ka­pa­si­te­si 100'er ton­dur.
    Bu iki fab­ri­ka­nın hiz­me­te gir­me­siy­le gün­lük 9 bin 50 ton olan gün­lük yaş çay iş­le­me ka­pa­si­te­miz 9 bin 250 tona çı­ka­cak." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
          

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: " Satışında Hedefine Yaklaştı"
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °