“LOJİSTİK TREN YOLU İLE DESTEKLENMELİ”

RTSO BAŞKANI ŞABAN KARAMEHMETOĞLU,

Güncel Haberler 15.06.2023 09:13:00 0
“LOJİSTİK TREN YOLU İLE DESTEKLENMELİ”

 RTSO Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Şaban Ka­ra­meh­me­toğ­lu yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­riy­le bir­lik­te Rize yerel ba­sı­nı­nın kar­şı­sı­na çıktı. Baş­kan Ka­ra­meh­me­toğ­lu’ ’eko­no­mik ba­kım­dan Ovit Yolu ta­mam­lan­ma­dı­ğı sü­re­ce İyi­de­re Lo­jis­ti­ğin önemi yok­tur, lo­jis­tik Tren yolu ile de des­tek­len­me­li­dir dedi.
 Rize'de basın ile kah­val­tı­lı top­lan­tı­da yö­ne­tim ku­ru­luy­la bir­lik­te bir araya gelen RTSO Baş­ka­nı ve TOBB yö­ne­tim ku­ru­lu üyesi Şaban Ka­ra­meh­me­toğ­lu ya­tı­rım­la­rın ta­ki­bin­de Ba­sı­nın çok önemi var bu­ra­da da is­tek­le­ri­mi­zi ka­mu­oyu­na du­yur­mak­ta siz­ler­den des­tek bek­li­yo­ruz der­ken önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
Rize'deki ça­lış­ma­lar­dan bah­se­den Baş­kan Ka­ra­meh­me­toğ­lu şun­la­rı söy­le­di' 'Tür­ki­ye önem­li iki se­çi­mi ge­ri­de bı­rak­tı.
İkti­da­rın ve Cum­hur­baş­ka­nı­nın de­va­mın­da karar verdi. Rize'den de eski Ve­ki­li­miz ve Ba­ka­nı­mız Osman Aşkın Bak'ın ye­ni­den Bakan atan­ma­sın­dan mem­nun olduk.
Rize'nin An­ka­ra'da söz­cü­sü ol­ma­lı.
Yarım kalan ya­tı­rım­la­rı Ve­kil­le­ri­miz ve Ba­ka­nı­mız sa­ye­sin­de aşmak is­te­riz.
Oda ola­rak bütün ar­ka­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te ili­miz­de­ki bütün ya­tı­rım­la­rın ya­kın­dan ta­kip­çi­si­yiz.
TOBB ola­rak yeni yö­ne­tim­de varız.
TOBB Rize'ye 3 okul sözü ver­miş­ti bun­lar­dan Pazar ve Ar­de­şen'deki okul­la­rın iha­le­le­ri ya­pı­la­rak ça­lış­ma­la­ra baş­lan­dı, Ça­ye­li'nde ya­pı­la­cak oku­lun yer ko­nu­su halen çö­zü­le­me­di­ği için bek­le­me­de­yiz.
Ç. Ri­zes­por ba­şa­rı­lı olmak zo­run­da
İli­mi­zin spor­da­ki önem­li fut­bol ta­kı­mı.
Ç. Ri­zes­por ye­ni­den Süper lige çıktı, mutlu olduk ama bu­ra­da ka­lı­cı ol­ma­lı­yız.
Av­ru­pa'ya açı­lan takım olmak için ka­li­te­li oyun­cu­lar­dan ku­ru­lu kadro ol­ma­lı.
Baş­ka­nı­mız ve yö­ne­tim ina­nı­yo­rum bu ko­nu­yu çö­ze­cek­tir.
Dep­rem­de büyük zarar var
6 Şubat dep­re­min­de ülke ola­rak çok büyük maddi za­rar­lar ve 50 bini aşkın can kay­bı­mız var.11 ilde et­ki­li olan dep­re­min Tür­ki­ye'ye ma­li­ye­ti yak­la­şık 104-110 mil­ya­ra dolar ol­du­ğu söy­le­ni­yor.
RTEO ola­rak bu­ra­da da Va­li­li­ği­miz ön­cü­lü­ğün­de önem­li kat­kı­la­rı­mız oldu. Ay­rı­ca Rize Çay So­ka­ğı isim­li bir cadde ya­pı­mı­nı üst­len­dik. Üre­ti­ci­le­ri­miz­den yaş çay top­la­nı­yor.
Yar­dım eden va­tan­daş­lar var. Dep­rem böl­ge­sin­de Rize is­mi­nin ka­lı­cı ol­ma­sı için katkı ve­re­ce­ğiz.
Basın men­su­bu ola­rak siz­ler­den bu ko­nu­da ka­mu­oyu­na du­yur­ma­da des­tek ve yar­dım bek­li­yo­ruz.
Ha­va­li­ma­nı­mız Yurt­dı­şı­na açı­lı­yor
Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı­mız 1 sene oldu hiz­me­te açı­la­lı önem­li bir ih­ti­ya­ca cevap ve­ri­yor.
% 90 do­lu­luk ora­nıy­la ça­lı­şı­yor. Bu­ra­dan güne 11 yurt içi uçak ser­vi­si olu­yor. Böl­ge­miz­de bil­has­sa Art­vin­li hem­şe­ri­le­ri­mi­zin çok yoğun ol­du­ğu Bursa, İzmir ve An­tal­ya se­fer­le­ri­nin baş­la­tıl­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.
Bursa için çok istek var
30 Tem­muz­dan iti­ba­ren yurt­dı­şı Umman'a haf­ta­da 2 sefer, 2 Tem­muz­dan iti­ba­ren İsra­il-Tel Aviv'e hafta da 1 sefer ya­pı­la­cak. Tu­rizm se­zo­nun­da ili­mi­ze uçak sa­ye­sin­de önem­li tu­rist akını ol­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Si­ya­set­çi­le­ri­miz ha­va­li­ma­nı­na ek­sik­lik­le­ri gö­ze­te­rek An­ka­ra'dan çöz­me­le­ri­ni bek­li­yo­ruz.
Kuru Çay zammı ye­rin­de
ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü­mü­zün bu akşam yap­tı­ğı %43 ora­nın­da­ki kuru çay zam­mı­nı ye­rin­de kar­şı­lı­yo­rum. Çünkü çayın iş­le­me ma­li­yet­le­ri ve diğer gir­di­ler. Zira ma­li­yet­ler çok arttı. Özel sek­tör fir­ma­la­rı­mız için olum­lu oldu. Bu ba­kım­dan ÇAY­KUR'un zam yap­ma­sı se­vin­di­ri­ci bir ge­lişme ol­muş­tur. Ay­rı­ca kredi veren Ban­ka­la­rın sel­lek­tif kre­di­le­ri­nin çık­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. İlk mev­sim Mayıs ça­yı­nı so­run­suz ge­çir­dik. Büyük oran­da kon­ten­jan uy­gu­lan­ma­dı. ÇAY­KUR ve özel sek­tö­rün elin­de şu anda geçen yıl­dan kalan kuru çay yok.
İhra­cat­ta azal­ma var
2023 yılı Mayıs ayı iti­ba­riy­le geçen yılın Mayıs ayına göre Rize'den ya­pı­lan İhra­cat­ta %10 kadar azal­ma var.
Su ürün­le­ri ola­rak Somon Balık üre­ti­mi böl­ge­miz­de önem­li bir yer tu­tu­yor.
Rize'deki somon ba­lı­ğı 27 ül­ke­ye gön­de­ri­li­yor ve önem­li bir gelir olu­yor.
Tu­rizm­de Ayder ve Ovit iyi ça­lı­şıl­ma­lı
Rize'de tu­rizm mev­si­mi ola­rak yaz mev­si­mi kısa. Tu­riz­mi 12 aya yay­ma­lı­yız.
Bu ko­nu­da kış tu­riz­mi önem ka­za­nı­yor ve de­ğer­len­di­ril­me­si lazım.
Bugün Ayder %50 do­lu­luk ile ça­lı­şı­yor
Tu­rizm acen­te­le­ri veya şir­ket­le­ri ya­ban­cı dil bilen ele­man sa­yı­sı­nı art­tır­ma­lı. Biz tu­rist ka­zık­la­mak­tan vaz­geç­me­li­yiz. Tu­ris­te ayrı fiyat ol­ma­ma­lı. Üni­ver­si­te­miz ile Oda­mız iş­bir­li­ği ya­pa­rak Ya­ban­cı öğ­ren­ci­le­rin İngi­liz­ce ve Arap­ça bi­len­le­ri­ni se­ya­hat acen­te­le­rin­de gö­rev­len­dir­me im­kâ­nı var.
Lo­jis­tik Tren ve Ovit yolu ile ol­ma­lı
İyi­de­re'de deniz dol­du­ru­la­rak ya­pı­lan Lo­jis­tik mer­ke­zin önem­li öl­çü­de ta­mam­lan­dı­ğı­nı bi­li­yo­ruz. Bu­ra­sı Tren yolu ile des­tek­len­me­li. Sam­sun-Sarp Tren yolu bir an önce ol­ma­lı. Oda ola­rak bunun bi­lin­cin­de­yiz. Lo­jis­tik Tren Yolu yoksa bir ayağı to­pal­dır. Lo­jis­tik için ikin­ci önem­li gü­zer­gâh do­ğu­ya açı­lan ka­pı­mız Ovit Yo­lu­dur. Ri­ze-Er­zu­rum ka­ra­yo­lu üze­rin­de 3 önem­li tünel var. Bun­lar­dan Ovit Tü­ne­li 14.300 metre ve 2018 yı­lın­da 6 yılda ta­mam­la­na­rak hiz­me­te girdi. Bu tü­nel­ler için Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın özel il­gi­si var­dır. Diğer Tü­nel­ler Kırık ve Dallı kavak tü­nel­le­ri. 7200 metre uzun­lu­ğun­da­ki Kırık ile 3100 metre uzun­lu­ğun­da­ki Dallı kavak tü­nel­le­rin­de arazi ya­pı­sı­nın çok kötü çık­ma­sı do­la­yı­sıy­la ça­lış­ma bu­gü­ne kadar çok yavaş gitti bir­kaç kez iş el de­ğiş­tir­di ama in­şal­lah bu yıl­so­nu tü­nel­ler­de delme ta­mam­la­na­cak. Bu tü­nel­le­rin de­va­mın­da Er­zu­rum Ha­va­ala­nı çı­kı­şın­da ya­pı­la­cak bir tünel pro­je­si var. Bu proje ger­çek­leş­ti­ğin­de Ri­ze-Er­zu­rum ka­ra­yo­lu 30 km kı­sa­la­cak ve süre 1.5 saate ine­cek­tir. Bu tünel ile Ri­ze-Er­zu­rum 170 km ola­cak­tır.
    Bu tü­nel­le­rin ta­mam­lan­ma­sı için yine siz­ler­den olum­lu des­tek­ler bek­li­yo­ruz. Sağ­lık tu­riz­min­de id­di­alı­yız. Dol­gu­su ta­mam­la­nan Şehir Has­ta­ne­miz ta­mam­lan­dı­ğın­da önem­li bir mer­kez z ola­cak ve böl­ge­ye sağ­lık ko­nu­sun­da cevap ve­re­cek­tir inan­cın­da­yız'' dedi.
      

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Anahtar Kelimeler: “LOJİSTİK DESTEKLENMELİ”
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °