“MALATYA İKİZCE'DE 11 BİN 131 KONUT İÇİN 46,3 KM İMAR VE BAĞLANTI YOLUNDA ÇALIŞMALARIMIZ HIZLA DEVAM EDİYOR”

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU;

Güncel Haberler 10.01.2024 09:29:00 0
“MALATYA İKİZCE

 Ma­lat­ya’da, Ma­lat­ya Vali Ersin YA­ZI­CI, Ma­lat­ya Mil­let­ve­kil­le­ri, Ma­lat­ya’ya Be­le­di­ye Baş­ka­nıy­la bir­lik­te çe­şit­li in­ce­le­me­ler­de bu­lu­nan, Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, “Dep­rem­den et­ki­le­nen yol­la­rı­mız için 2023 yı­lın­da 6,3 mil­yar lira har­ca­dık. 2024 yı­lın­da da 12 mil­yar lira har­ca­ma yap­ma­yı plan­lı­yo­ruz” dedi. Bakan Ura­loğ­lu 2023 yı­lı­nın son prog­ra­mı­nı, 6 Şubat Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­ler­de ağır yıkım alan il­ler­den Ma­lat­ya’da ger­çek­leş­ti­ri­yor. Ma­lat­ya İkizce TOKİ Yol­la­rı Yapım İşi Şan­ti­ye­sin­de ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rı ye­rin­de in­ce­le­yen Bakan Ura­loğ­lu, bu yıl in­san­lık ta­ri­hi­nin en yı­kı­cı afet­le­rin­den bi­ri­nin ya­şan­dı­ğı­na dik­ka­ti çe­ke­rek, 6 Şubat’ta ha­ya­tı­nı kay­be­den va­tan­daş­la­ra rah­met, ya­kın­la­rı­na baş­sağ­lı­ğı di­le­di.
“DEP­REMİN İLK ANIN­DAN İTİBAREN ÇOK ÖNEMLİ ÇA­LIŞ­MA­LAR YAP­TIK”
‘Asrın fe­la­ke­ti’ diye ta­nım­la­nan 6 Şubat dep­rem­le­rin­de ha­sa­ra uğ­ra­yan ke­sim­ler­de de ula­şım yol­la­rı­nın açık tu­tul­ma­sı ve ile­ti­şi­min ke­sil­me­me­si için her an sa­ha­da ol­duk­la­rı­nı ha­tır­la­tan Ura­loğ­lu, “Dep­rem böl­ge­si ka­ra­yol­la­rı yol ağın­da bu­lu­nan 9 bin 176 ki­lo­met­re­lik yolun sa­de­ce yüzde 2’sini oluş­tu­ran 184 ki­lo­met­re­lik kı­sım­da hasar oluş­muş­tu. 11 ili­miz­de ulu­sal yol ağı­mı­zın yüzde 98’i dep­rem­den her­han­gi bir zarar gör­me­miş­ti.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“6 ŞUBAT DEP­REM­LERİNDE 1 MİLYON­DAN FAZLA VA­TAN­DA­ŞI­MI­ZI ÜC­RETSİZ TAHLİYE ETTİK”
Dep­re­min ilk gü­nün­den iti­ba­ren böl­ge­den tah­li­ye­le­rin ya­pıl­ma­sı ve yol­la­nan yar­dım­la­rın böl­ge­ye in­ti­ka­li gibi çok kri­tik ça­lış­ma­lar ger­çek­leş­tir­dik­le­ri­ni ifade eden Ura­loğ­lu, “Ha­va­yol­la­rı­mı­zı afet lo­jis­ti­ğin­de etkin ve hızlı bir şe­kil­de kul­la­na­rak 720 bin va­tan­da­şı­mı­zı böl­ge­den tah­li­ye ettik. AFAD Yö­ne­tim Mer­ke­ziy­le ko­or­di­ne­li ola­rak ha­va­yo­luy­la bir­lik­te kara, deniz ve de­mir­yo­luy­la 1 mil­yon üs­tün­de va­tan­da­şı­mı­zı üc­ret­siz tah­li­ye ettik.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
AFET BÖL­GESİNDE HİÇBİR NOK­TA­DA İLETİŞİM PROB­LEMİ YOK
Ura­loğ­lu, dep­rem­ler son­ra­sın­da ha­va­yo­lun­dan de­mir­yo­lu­na ula­şım ve ha­ber­leş­me ala­nın­da tüm ça­lış­ma­la­rı baş­lat­tık­la­rı­nı kay­de­de­rek, kon­tey­ner kent­ler­de ya­şa­yan va­tan­daş­la­rın kap­sa­ma so­ru­nu ya­şa­ma­dan ile­ti­şim ku­ra­bil­di­ği­ni bil­dir­di.
MA­LAT­YA-NAR­LI-FEVZİPA­ŞA-BAH­ÇE TREN HAT­TI­NIN İYİLEŞTİRME ÇA­LIŞ­MA­LA­RI DEVAM EDİYOR
De­mir­yol­la­rın­da tren tra­fi­ği­nin ve ka­pa­si­te­nin etkin ola­rak kul­la­nıl­ma­sı ba­kı­mın­dan hasar gören hat­lar­da, bina ve te­sis­ler­de olu­şan ha­sar­la­rın gi­de­ril­me­si­ne yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rın da yoğun şe­kil­de devam et­ti­ği­ni be­lir­ten Ura­loğ­lu, “Ma­lat­ya-Nar­lı-Fev­zi­pa­şa-Bah­çe hat­tı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si için baş­la­tı­lan ça­lış­ma­lar ne­ti­ce­sin­de Div­ri­ği-İsken­de­run ve Su­ve­ren-Yol­ça­tı- Ma­lat­ya üze­rin­den ya­pı­lan ta­şı­ma­lar, Çe­tin­ka­ya- Ulu­kış­la-Ye­ni­ce-İsken­de­run üze­rin­den ya­pıl­ma­ya baş­la­dı” diye ko­nuş­tu.
6,3 MİLYAR LİRA HAR­CA­DIK, 2024’TE DE 12 MİLYAR LİRA HAR­CA­MA YAP­MA­YI HE­DEFLİYORUZ
Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ka­ra­rı ile Re­zerv Alan­la­rın İmar ve Bağ­lan­tı Yol­la­rı­nın so­rum­lu­lu­ğu­nun Ba­kan­lı­ğa bağlı Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü­ne ve­ril­di­ği­ni anım­sa­tan Ura­loğ­lu, bu kap­sam­da ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rı şu şe­kil­de an­lat­tı:
“Dep­rem­den et­ki­le­nen yol­lar için 2023 yı­lın­da 6,3 mil­yar lira har­ca­dık. 2024 yı­lın­da da 12 mil­yar lira har­ca­ma yap­ma­yı plan­lı­yo­ruz.
5 ilde 10 ayrı ke­sim­de 38 bin ko­nu­tun top­lam 180 km uzun­lu­ğun­da bağ­lan­tı ve imar yo­lu­nun in­şa­sı için 4 proje ve 8 yapım iha­le­si ger­çek­leş­tir­dik.
Top­lam proje be­de­li 15 mil­yar TL olan iş­ler­de, yapım ça­lış­ma­la­rı­na da yoğun bir şe­kil­de devam edi­yo­ruz.
Hatay’da 15 bin 885 konut için top­lam 58,6 km imar ve 10,6 km bağ­lan­tı yolu, Os­ma­ni­ye’de; 1.820 konut için 7,1 km, Şan­lı­ur­fa’da 3 bin 252 konut için 37,9 km, Di­yar­ba­kır’da 6 bin 40 konut için 25,9 km imar ve bağ­lan­tı yo­lun­da ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor.”
MA­LAT­YA’DA 9 MİLYAR 321 MİLYON LİRA PROJE TU­TA­RIY­LA 14 ADET PRO­JENİN YA­PI­MI­NA DEVAM EDİYORUZ
Kara, hava demir yolu ağ­la­rıy­la böl­ge­nin eko­no­mik ve sos­yal mer­ke­zi ko­nu­mun­da olan Ma­lat­ya’da 21 yılda dev ya­tı­rım­la­rın ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Ura­loğ­lu, şu ifa­de­le­re yer verdi:
“2002 yı­lın­da Ma­lat­ya’nın 36 ki­lo­met­re olan bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nu, 464 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık.
İli­miz­de hiç bi­tüm­lü sıcak ka­rı­şım­lı yol yok­ken, 341 ki­lo­met­re bi­tüm­lü sıcak ka­rı­şım­lı yol yap­tık. Ma­lat­ya’yı, Ela­zığ’a, Di­yar­ba­kır’a ve Adı­ya­man’a bö­lün­müş yol­lar­la bağ­la­dık.
Ma­lat­ya Da­ren­de Ay­rı­mı-Göl­ba­şı Yo­lun­da­ki, sarp uçu­rum­la­rıy­la ve buz­lan­ma­sıy­la sü­rü­cü­le­rin kor­ku­lu rü­ya­sı olan Er­ke­nek Tü­ne­li’ni hiz­me­te aldık.
123 metre uzun­lu­ğun­da çift köprü ve 660 metre uzun­lu­ğun­da Kö­mür­han Köp­rü­sü ve Bağ­lan­tı Tü­ne­li ima­la­tı­nı ta­mam­la­ya­rak resmi açı­lı­şı­nı yap­tık. Ma­lat­ya-Si­vas yo­lun­da­ki Tohma Köp­rü­sü gibi dev ka­ra­yo­lu pro­je­si­ni ta­mam­la­dık. İli­miz­de 9 mil­yar 321 mil­yon lira proje tu­ta­rıy­la tam 14 adet pro­je­mi­zin ya­pı­mı­na azim­le devam edi­yo­ruz.”
İKİZCE’DE 11 BİN 131 KONUT İÇİN 46,3 KM İMAR VE BAĞ­LAN­TI YO­LUN­DA ÇA­LIŞ­MA­LA­RI­MIZ HIZLA DEVAM EDİYOR
İkizce TOKİ Yol­la­rı şan­ti­ye­sin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lu­nan Ura­loğ­lu, ya­pı­lan ça­lış­ma­lar hak­kın­da bilgi verdi. Ura­loğ­lu, “İkizce’de 11 bin 131 konut için 46,3 km imar ve bağ­lan­tı yo­lun­da 100 adet iş ma­ki­ne­si ve 195 adet per­so­nel ile ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam edi­yo­ruz. Pro­je­miz kap­sa­mın­da, 46,3 km uzun­lu­ğun­da yol ya­pı­mı, alt­ya­pı iş­le­ri ve fark­lı se­vi­ye­li kav­şak ya­pa­ca­ğız. Bugün iti­ba­rıy­la 7,5 km’lik ke­sim­de ça­lış­ma­la­ra devam edi­yo­ruz. 4,5 km’lik ke­si­mi ise te­ras­man se­vi­ye­si­ne ge­tir­dik” şek­lin­de ko­nuş­tu.
MA­LAT­YA’DA ŞUBAT AYIN­DA 9,4 KM YOLU ALT­YA­PI­LA­RI İLE BİTİRECEĞİZ
Alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da bu­gü­ne kadar 185 bin m3 top­rak işi ya­pıl­dı­ğı­nı kay­de­den Ura­loğ­lu, “1.000 metre atık su ve 200 metre yağ­mur suyu hattı dö­şe­dik. Yo­lu­mu­zun üst­ya­pı ça­lış­ma­la­rı­na da baş­la­dık. Şubat 2024 sonu iti­ba­rıy­la 9,4 km yolu alt­ya­pı­la­rı ile bir­lik­te bi­tir­me­yi he­def­li­yo­ruz” dedi. Ura­loğ­lu, ihale kap­sa­mın­da bağ­lan­tı yo­lu­nun dev­let yolu ile ke­siş­ti­ği ke­sim­de fark­lı se­vi­ye­li kav­şak­ta teş­kil ede­cek­le­ri­ni bil­di­re­rek, “Bu kav­şak aynı za­man­da dep­rem ko­nut­la­rı­nın kar­şı­sın­da bu­lu­nan Ma­lat­ya OSB’ye de hiz­met edecek” diye ko­nuş­tu.
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °