"Marmara Depremi'nden gereken ders alınmış olsaydı Kahramanmaraş depremleri bu kadar canımızı yakmayacaktı"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal,

Güncel Haberler 24.08.2023 09:01:00 0

 DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, 17 Ağus­tos 1999’da ya­şa­nan Mar­ma­ra Dep­re­mi acı­sı­nın, Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­ler­de kat­lan­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, “O gün­den sonra ge­rek­li ders­ler çı­ka­rıl­mış, ge­rek­li ön­lem­ler alın­mış ol­say­dı, asrın en büyük fe­la­ke­ti­ni ya­şa­dı­ğı­mız Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­ler­de ca­nı­mız bu kadar da yan­ma­ya­cak­tı” dedi.
Mar­ma­ra Dep­re­mi’nin yıl­dö­nü­mü do­la­yı­sıy­la bir açık­la­ma yapan DEVA Par­ti­si İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, bir dep­rem coğ­raf­ya­sın­da yer alan Tür­ki­ye’nin tarih bo­yun­ca bir­çok kez yı­kı­cı dep­rem­ler­le karşı kar­şı­ya kal­dı­ğı­nı anım­sat­tı. Gerek eko­no­mik an­lam­da ge­rek­se sos­yo-kül­tü­rel açı­dan Tür­ki­ye’nin mer­kez po­zis­yo­nun­da yer alan Mar­ma­ra Böl­ge­sin­de 17 Ağus­tos 1999’da mey­da­na gelen dep­re­min çok ciddi so­nuç­lar do­ğur­du­ğu­nu kay­de­den Mil­let­ve­ki­li Hasan Karal, ara­dan geçen 24 yıla rağ­men ya­şa­nı­lan acı­nın hala unu­tul­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Bin­ler­ce in­sa­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­me­si­ne neden olan dep­re­min her­kes­te derin izler bı­rak­tı­ğı­nı ifade eden Karal, “Mar­ma­ra Dep­re­mi, ül­ke­mi­zin dep­rem ger­çe­ği ile yüz­leş­me­mi­ze neden olmuş ve çok acı bir de­ne­yim ola­rak ha­fı­za­la­rı­mız­da yer edin­miş­tir. Bin­ler­ce in­sa­nı­mı­zı kay­bet­me­mi­ze, bir­çok aile­nin yı­kı­mı­na ve top­lum­sal bir trav­ma­ya sebep olan bu dep­rem, or­ta­ya çıkan ka­yıp­la­rın ve ha­sa­rın bü­yük­lü­ğü ile et­ki­si çok şid­det­li his­se­dil­miş­tir. Ancak bunca acıya, bunca can kay­bı­na ve bunca ha­sa­ra rağ­men 6 Şubat’ta ya­şa­dı­ğı­mız, yüz­yı­lın en büyük afeti ola­rak kabul edi­len Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­ler hiç ders alın­ma­dı­ğı­nı ne yazık ki or­ta­ya koy­muş­tur.” diye ko­nuş­tu.
Mil­let­ve­ki­li Karal, dep­rem­le­rin ka­çı­nıl­maz bir ger­çek ol­du­ğu­nu ancak bunu mi­ni­mi­ze et­me­nin ve et­ki­le­ri­ni en aza in­dir­me­nin in­san­la­rın elin­de ol­du­ğu­nu söy­le­di. Çı­ka­rı­lan yasa ve yö­net­me­lik­le­rin, yıl­la­ra da­ya­nan ça­lış­ma­lar­la oluş­tu­ru­lan plan ve pro­je­le­rin uy­gu­la­ma aşa­ma­sı­na ge­çe­me­den kağıt üze­rin­de kal­dı­ğı­nı, ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın da daha çok afet son­ra­sı yara sarma dü­ze­yin­de ol­du­ğu­nu be­lir­ten Karal, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
“17 Ağus­tos Dep­re­min­de bir doğa olayı afete dö­nüş­tü, on bin­ler­ce ca­nı­mı­zı kay­bet­tik, yü­re­ği­miz yandı. Acısı hala unu­tul­ma­dı. Geç­miş­te bir­çok yı­kı­cı dep­rem ol­du­ğu gibi, ge­le­cek­te de sık sık olu­şa­cak dep­rem­ler­le büyük can ve mal kay­bı­na uğ­ra­ya­ca­ğı­mız da bir ger­çek. Bu du­ru­mu yakın za­man­da biz­le­re izah eden yü­re­ği­mi­zi yakan 6 Şubat dep­rem­le­rin­de gör­dük. Ve bi­li­yo­ruz ki, Mar­ma­ra Dep­re­mi’nde ge­re­ken ders­ler çı­ka­rıl­say­dı, 24 yıl için­de ted­bir­ler alın­say­dı, her­kes üze­ri­ne düşen gö­re­vi yap­say­dı, ül­ke­miz dep­re­me ha­zır­lık­lı hale ge­ti­ril­sey­di Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem­ler­de o kadar ca­nı­mız yan­ma­ya­cak­tı, o kadar in­sa­nı­mı­zı kay­bet­me­ye­cek­tik.”
“ACI­LAR TE­KER­RÜR EDİYOR; BİRGÜN MAR­MA­RA’DA, BİRGÜN HATAY’DA”
Tür­ki­ye’nin risk yö­ne­tim an­la­yı­şıy­la dep­rem gibi doğal afet­ler­le mü­ca­de­le ko­nu­sun­da ko­or­di­ne­li, daha güçlü ve ha­zır­lık­lı hale gel­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek dep­rem ris­ki­nin azal­tıl­ma­sı, va­tan­daş­la­rın gü­ven­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı, afet ön­ce­si ve son­ra­sı plan­la­ma­la­rın ve alt­ya­pı­nın güç­len­di­ril­me­si, eği­tim ve far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­nın ar­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­yen DEVA Parti’li Karal, “Acı­la­rı­mız te­ker­rür edi­yor; bir­gün Mar­ma­ra'da, bir­gün Van'da, bir­gün İzmir'de, bir­gün Kah­ra­man­ma­raş'ta, Hatay'da, Ma­lat­ya'da. Ve din­me­yen acı­lar hala yü­re­ği­miz­de...
Ül­ke­ce çok büyük acı­la­ra ve yı­kım­la­ra sebep olan 17 Ağus­tos 1999 Mar­ma­ra Dep­re­mi­nin yıl dö­nü­mün­de, büyük fe­la­ket­te ve tüm afet­ler­de ha­ya­tı­nı kay­be­den va­tan­daş­la­rı­mı­za Allah’tan rah­met, ya­kın­la­rı­na ve mil­le­ti­mi­ze bir kez daha baş­sağ­lı­ğı di­li­yo­rum.
Rab­bim bir daha böyle acı­lar ya­şat­ma­sın.”
  Ha­ber-Fo­to: Hasan Karal İle­ti­şim Ofisi


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °