Tarih: 31.01.2024 10:45

MAVİ VATAN İÇİN İMZA VAKTİ

Facebook Twitter Linked-in

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı, ‘Doğu Ak­de­niz Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri Sis­te­mi Ku­ru­lu­mu Pro­je­si’nde 23 Ocak Salı günü Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu ve Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti Ba­yın­dır­lık ve Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Prof. Dr. Erhan Arık­lı’nın ka­tı­lım­la­rıy­la im­za­la­rın atı­la­ca­ğı­nı du­yur­du.
Proje ile Doğu Ak­de­niz'de et­kin­li­ği­mi­zin art­tı­rıl­ma­sı, bu böl­ge­de­ki gemi ha­re­ket­le­ri­nin aktif ola­rak tes­pit edi­lip bü­tün­le­şik bir resme ak­ta­rıl­ma­sı, Mavi Va­ta­nı­mız­da çı­kar­la­rı­mı­zın ko­run­ma­sı ve Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti çevre de­niz­le­ri ile KKTC ve ül­ke­miz ara­sın­da­ki deniz ala­nın­da­ki tüm deniz tra­fi­ği­nin iz­le­ne­bil­me­si amacı ile Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti’nde ku­ru­la­cak ‘Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri Sis­te­mi pro­je­si hayat ge­çi­ri­li­yor.
Tür­ki­ye'nin Doğu Ak­de­niz'de et­kin­li­ği ar­tı­rı­la­cak ve bu böl­ge­de­ki gemi ha­re­ket­le­ri­nin aktif ola­rak tes­pit edi­lip bü­tün­le­şik bir resme ak­ta­rıl­ma­sı sağ­la­na­cak. Va­ta­nı­mız da çı­kar­la­rı­mı­zın ko­run­ma­sı, Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti (KKTC) çevre de­niz­le­ri ile KKTC ve ül­ke­miz ara­sın­da­ki deniz ala­nın­da­ki tüm deniz tra­fi­ği­nin iz­le­ne­bil­me­si do­la­yı­sıy­la KKTC'ye ku­ru­la­cak Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri (GTH) Sis­te­mi ile KKTC'nin de bu an­lam­da bir ka­pa­si­te­ye sahip ol­ma­sı amaç­la­rıy­la 2018E­02-22713 proje nu­ma­ra­lı ‘Doğu Ak­de­niz Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri Sis­te­mi (GTHS)’ işi­nin Ba­kan­lı­ğı­mız Ya­tı­rım Prog­ra­mı­na dâhil edil­di. Ça­lış­ma­lar De­niz­ci­lik Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lecek.
‘TRAFİK GÖ­ZET­LE­ME İSTAS­YON­LA­RI’ BİLGİLERİ ‘GEMİ TRAFİK HİZMET­LERİ MER­KEZİNE’ AK­TA­RA­CAK
GTH Sis­te­mi­nin ana bi­le­şe­ni olan Tra­fik Gö­zet­le­me İstas­yon­la­rın­da (TGİ) gemi tra­fi­ği­nin göz­len­me­si ve yö­ne­til­me­si için; radar iz ve­ri­le­ri, tel­siz ile­ti­şi­mi, radyo yön bu­lu­cu sis­tem ve­ri­le­ri, me­te­oro­lo­ji ve­ri­le­ri, oto­ma­tik ta­nım­la­ma sis­te­mi (AIS/OTS) ve­ri­le­ri, alarm ve­ri­le­ri ile ses ve gö­rün­tü bil­gi­le­ri­nin kay­de­di­le­rek, Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri Mer­ke­zi­ne (GTHM) gön­de­ri­lecek.
KA­ÇAK­ÇI­LI­ĞIN ÖN­LEN­MESİ, KAZA, YAN­GIN GİBİ ACİL DU­RUM­LAR, PET­ROL KİRLİLİĞİ İLE MÜ­CA­DE­LE­YE DES­TEK OLMAK GİBİ GÖ­REV­LER GÖ­RECEK
GTHM'ler GTH alan­la­rın­da bu­lu­nan mer­kez­ler­de yer alı­yor. Bu mer­kez­ler ope­ras­yo­nel ola­rak gemi kim­lik­len­di­ril­me­si, gemi tra­fi­ği­nin ke­sin­ti­siz iz­len­me­si ve dü­zen­len­me­si, ge­mi­le­re seyir bil­gi­le­ri ve genel uya­rı­la­rın ile­til­me­si, özel­lik­li alan­la­rın kont­rol yö­ne­ti­mi, ka­çak­çı­lı­ğın ön­len­me­si, kaza risk­le­ri­nin tes­pi­ti ve uya­rı­la­rın ya­pıl­ma­sı, kaza, yan­gın gibi acil du­rum­lar­da il­gi­li­le­rin bil­gi­len­di­ril­me­si, pet­rol kir­li­li­ği ile mü­ca­de­le­ye des­tek olmak, me­te­oro­lo­jik ve­ri­le­rin ge­rek­ti­ğin­de ge­mi­ler­le pay­la­şıl­ma­sı gibi iş­lem­ler ger­çek­leş­ti­recek.
PROJE 2 YIL İÇERİSİNDE TA­MAM­LA­NA­CAK
Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti’nde (KKTC) 1 adet GTH Mer­ke­zi (Gazi Ma­go­sa) ile 3 adet Tra­fik Gö­zet­le­me İstas­yo­nun­dan (Kar­paz, Sad­ra­zam­köy ve Zey­tin­lik Fe­ne­ri) olu­şan KKTC Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri (GTH) Sis­te­mi için HA­VEL­SAN Hava Elekt­ro­nik Sa­na­yi ve Ti­ca­ret A.Ş. ile söz­leş­me im­za­la­na­cak. Pro­je­nin ise 2 yıl içe­ri­sin­de ta­mam­lan­ma­sı plan­la­nı­yor. 07. Nisan 2021 ta­rih­li ve 3796 sa­yı­lı Cum­hur­baş­ka­nı Ka­ra­rı ile onay­la­nan ‘Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Hü­kü­me­ti ile Kuzey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti Hü­kü­me­ti Ara­sın­da Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri Sis­te­mi Ku­ru­lu­mu­na İliş­kin Pro­to­kol’ kap­sa­mın­da KKTC'de ku­ru­la­cak olan Gemi Tra­fik Hiz­met­le­ri (GTH) Sis­te­mi Mer­ke­zi’nin ku­rul­ma­sı ile il­gi­li ihale sü­re­cin­de sona ge­lin­di.


       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr
       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —