"MAYMUN ÇİÇEK HASTALIĞI HAYVANDAN GEÇER, TEDBİRLİ OLMAK GEREKİR"

TABİPLER ODASI BAŞKANI DOÇ. DR. KAZIM ŞAHİN,

Güncel Haberler 9.06.2022 08:45:00 0

    RTEÜ Araş­tır­ma Has­ta­ne­si ho­ca­la­rın­dan ve Ri­ze-Art­vin Ta­bip­ler Odası Baş­ka­nı Doç. Dr. Kazım Şahin Türk Oca­ğın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da yeni or­ta­ya çıkan ‘’May­mun çiçek has­ta­lı­ğı’ ’ko­nu­sun­da açık­la­ma­da bu­lun­du.
 

    Son gün­ler­de in­san­la­rı te­dir­gin eden May­mun Çiçek has­ta­lı­ğı ko­nu­sun­da Rize Türk Ocağı Şu­be­si ta­ra­fın­dan prog­ram dü­zen­len­di. Türk Oca­ğın­da­ki prog­ra­mın ko­nu­ğu Ri­ze-Art­vin Ta­bip­ler Odası Baş­ka­nı Doç.​Dr.​Kazım Şahin ko­nuş­ma­sın­da şun­la­rı söy­le­di’’ May­mun çi­çe­ği vi­rü­sü­nün do­ğa­da­ki re­zer­vu­ala­rı ve doğal dön­gü­sü tam ola­rak bi­lin­me­mek­te­dir. Virüs şim­di­ye kadar doğal or­tam­da­ki hay­van­lar­dan iki kez izole edi­le­bil­miş­tir. İlk ola­rak 1985 yı­lın­da Kongo Cum­hu­ri­ye­ti­nin Ek­va­tor böl­ge­sin­de Af­ri­ka sin­ca­bın­dan izole edil­miş­tir. İkin­ci­si 2012 yı­lın­da Fil­di­şi Sa­hil­le­rin­de­ki yağ­mur or­man­la­rın­da ‘man­ga­bey’ isim­li bir may­mun tü­rü­ne ait ölü bir yavru pri­mat­tan izole edil­miş­tir. İnfek­te hay­van­dan in­san­la­ra bu­laş­ma ısı­rık, tır­ma­la­ma veya etiy­le temas lez­yon­lar­la direk 


temas veya tüm bun­lar­la kir­len­miş can­sız ma­ter­yal­den in di­rekt yolla ger­çek­le­şe­bil­mek­te­dir.


    İnsan­dan in­sa­na bu­laş­ma­nın esas ola­rak büyük so­lu­num sal­gı­sı dam­la­cık­la­rı ile ol­du­ğu dü­şü­nül­mek­te­dir. Büyük dam­la­cık­lar uzak me­sa­fe­le­re gi­de­me­di­ğin­den in­san­dan in­sa­na bu­laş­ma için yüz yüze uzun sü­re­li ve yakın sü­re­li temas ge­rek­mek­te­dir.
    Bu da Co­vid-19 ‘a ben­zer büyük sal­gın­lar yap­ma­sı­nı en­gel­le­ye­bi­lecek bir özel­lik­tir. Hızla ya­yı­lan may­mun çi­çe­ği vi­rü­sü­nün gö­rül­dü­ğü ülke sa­yı­sı atar­ken yeni sal­gın­la il­gi­li komp­lo te­ori­le­ri ile gün­de­me gel­me­ye baş­la­dı. Uz­man­lar ise te­mel­siz id­di­ala­ra karşı uya­rı­lar­da bu­lu­nu­yor. Virüs in­fek­te in­sa­nın vücut sı­vı­la­rı­na, cilt lez­yon­la­rı­na doğ­ru­dan temas ile di­rekt ola­rak veya bun­lar­la kir­len­miş can­sız mad­de­ler­le temas ile do­lay­lı ola­rak cilt ve mu­ka­zo­lar yo­luy­la bu­la­şa­bi­lir. Cin­sel yolla bu­laş­ma kesin ol­ma­mak­la bir­lik­te yakın temas ol­du­ğun­dan cin­sel iliş­ki sı­ra­sın­da bu­luş­ma­sı müm­kün­dür. Virüs in­sa­na in­fek­te hay­van,in­fek­te insan veya vi­rüs­le kir­len­miş can­sız mad­de­ler ile (giy­si­ler,havlu,çar­şaf vs.)yakın temas so­nu­cun­da bu­laş­mak­ta­dır’’ dedi.
    Covit 19 sal­gı­nı do­la­yı­sıy­la 28 aydır ya­pı­la­ma­yan Türk Ocağı soh­bet­le­ri­ne ye­ni­den baş­la­dık­la­rı­nı söy­le­yen Rize Şu­be­si Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can’ Türk Ocağı Şu­be­miz­de Covid do­la­yı­sıy­la mec­bu­ren ara ver­di­ği­miz soh­bet­le­ri­miz devam ede­cek­tir. Çe­şit­li alan­lar­da ya­pı­la­cak soh­bet­le­re bilim adam­la­rı­nı davet edi­yo­ruz, yal­nız ko­nu­şan değil din­le­yi­ci ola­rak ta yoğun ka­tı­lım ol­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz’’ dedi.
    Ko­nuş­ma­cı Ri­ze-Art­vin Ta­bip­ler Odası Baş­ka­nı Doç. Dr. Kazım Şahin’e prog­ram son­ra­sı Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can ta­ra­fın­dan Türk Ocağı ta­ba­ğı ve­ril­di.
               

 Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °