“MEGA PROJE 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDEN ÜRETİME 5.3 MİLYAR AVRO'LUK KATKI SAĞLANACAK”

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ve Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu ile il­gi­li açık­la­ma yaptı.

Güncel Haberler 21.03.2022 09:34:00 0
“MEGA PROJE 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU:
“MEGA PROJE 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDEN ÜRETİME 5.3 MİLYAR AVRO'LUK KATKI SAĞLANACAK”

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, mega pro­je­ler ara­sın­da yer alan 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ve Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu’nun açı­lı­şı­na sa­yı­lı gün­ler kal­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, geçiş sü­re­si­ni 6 da­ki­ka­ya in­di­recek pro­je­nin eko­no­mi­ye de büyük katkı sağ­la­ya­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı. Pro­je­nin GSYH et­ki­si­nin 2 mil­yar 442 mil­yon avro, üre­ti­me et­ki­si­nin ise 5 mil­yar 362 mil­yon avro ol­du­ğu­nu açık­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, pro­je­nin yıl­lık is­tih­da­ma et­ki­si­nin doğ­ru­dan ve do­lay­lı ola­rak 118 bin kişi ol­du­ğu­nu bil­dir­di.
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ve Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu ile il­gi­li açık­la­ma yaptı. Pro­je­nin açı­lı­şı­nın 18 Mart’ta Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın teş­rif­le­riy­le ya­pı­la­ca­ğı­nı kay­de­den Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, mega pro­je­ler ile ta­ri­he imza at­tık­la­rı­nı ifade etti.

Pro­je­nin ya­tı­rım tu­ta­rı­nın 2 mil­yar 545 mil­yon avro ol­du­ğu­nu ve dev­le­tin ka­sa­sın­dan bir kuruş çık­ma­dan bu mega ya­tı­rı­mın ya­pıl­dı­ğı­na işa­ret eden Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, dün­ya­da ya­şa­nan ge­liş­me­le­re rağ­men pro­je­nin 1,5 yıl önce bi­ti­ril­di­ği­ne dik­ka­ti çekti.
PROJE İLE YIL­LIK 415 MİLYON AVRO TA­SAR­RUF
    “Yak­la­şık 5 bin 100 per­so­nel ve 740 adet iş ma­ki­ne­si ile gece gün­düz ça­lı­şa­rak ta­mam­la­dı­ğı­mız pro­je­mi­zi sa­de­ce hal­kı­mı­zın değil, dün­ya­nın da hiz­me­ti­ne su­na­ca­ğız” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, pro­je­nin eko­no­mi­ye de büyük katkı sağ­la­ya­ca­ğı­nı be­lirt­ti. Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Pro­je­miz­le za­man­dan 382 mil­yon avro, akar­ya­kıt tü­ke­ti­min­den 31 mil­yon 300 bin avro, 3 bin 234 ağaca eş değer kar­bon sa­lı­nım­da­ki azal­may­la, çev­re­sel ola­rak 1 mil­yon 900 bin avro ta­sar­ruf edi­lecek. Böy­le­ce top­lam ta­sar­ruf tu­ta­rı yıl­lık 415 mil­yon av­ro­ya ula­şa­cak. Pro­je­nin 1,5 yıl önce açıl­ma­sı ile eko­no­mi­ye 628 mil­yon avro katkı sağ­lan­mış ola­cak” dedi.
    1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ve Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu’nun GSYH’ya et­ki­si­nin 2 mil­yar 442 mil­yon avro, üre­ti­me et­ki­si­nin ise 5 mil­yar 362 mil­yon avro ol­du­ğu­nu bil­di­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, dev pro­je­nin yıl­lık is­tih­da­ma et­ki­si­nin doğ­ru­dan ve do­lay­lı ola­rak 118 bin kişi ol­du­ğu­na vurgu yaptı.
GÜ­ZER­GAH 40 KİLO­MET­RE KI­SA­LA­CAK
    1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü’nün 89 ki­lo­met­re oto­yol ve 12 ki­lo­met­re bağ­lan­tı yolu olmak üzere top­lam 101 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da olan Kı­na­lı-Te­kir­dağ-Ça­nak­ka­le-Sa­vaş­te­pe Oto­yo­lu Pro­je­si kap­sa­mın­da yer al­dı­ğı­nı ak­ta­ran Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “en”lerin pro­je­si hak­kın­da şu bil­gi­le­ri verdi:
    “1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü 2 bin 23 metre orta açık­lık, 770’er metre yan açık­lık­lar ile be­ra­ber 3 bin 563 metre uzun­lu­ğun­da. 2 bin 23 met­re­lik orta açık­lık Cum­hu­ri­yet’imi­zin 100. ku­ru­luş yıl dö­nü­mü­nü sem­bo­li­ze edecek ve ‘dün­ya­nın en büyük orta açık­lık­lı asma köp­rü­sü’ un­va­nı­na sahip ola­cak. 365 ve 680 met­re­lik yak­la­şım vi­ya­dük­le­ri ile be­ra­ber top­lam geçiş uzun­lu­ğu ise 4 bin 608 met­re­ye ulaş­mak­ta­dır.
    Köp­rü­mü­zün 318 met­re­lik çelik ku­le­le­ri Ça­nak­ka­le Deniz Za­fe­ri’nin ka­za­nıl­dı­ğı 18 Mart 1915’i işa­ret edecek. İki çelik kule ara­sın­da­ki Köp­rü­müz, dün­ya­da ikiz tab­li­ye ola­rak ta­sar­la­nan nadir asma köp­rü­ler­den biri olma özel­li­ği­ne de sahip. Dün­ya­da 2 bin metre orta açık­lı­ğın üze­rin­de ikiz tab­li­ye ola­rak di­zayn ve inşa edi­len ilk köprü ola­rak ta­ri­he ge­çecek. 318 met­re­lik kule yük­sek­li­ği ve 16 met­re­lik mi­ma­ri amaç­lı top mer­mi­si fi­gü­rüy­le bir­lik­te dü­şü­nül­dü­ğün­de deniz se­vi­ye­sin­den 334 metre yük­sek­li­ğe eri­şecek ve dün­ya­nın en yük­sek ku­le­le­ri­ne sahip asma köp­rü­sü ola­cak. Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu da gü­zer­ga­hı 40 ki­lo­met­re kı­sal­ta­cak.”
EC­DA­DI­MI­ZA SAYGI, GE­LE­CEĞİMİZE AR­MA­ĞAN
    Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “1915 Ça­nak­ka­le Köprü’müz ise ‘en’lerin pro­je­si ola­rak Lap­se­ki-Ge­li­bo­lu arası fe­ri­bot se­fe­ri ile 1.5 saat süren, fe­ri­bot kuy­ru­ğun­da­ki bek­le­me sü­re­le­riy­le uzun sa­at­ler alan geçiş sü­re­si­ni 6 da­ki­ka­ya in­di­recek. Ata­la­rı­mı­zın kan­la­rıy­la su­lan­mış Ça­nak­ka­le Bo­ğa­zı’na adeta mühür vu­ra­cak. Pro­je­miz ‘Ec­da­nı­mı­za saygı, ge­le­ce­ği­mi­ze ar­ma­ğan­dır’. Ku­le­le­rin kır­mı­zı beyaz rengi de al bay­ra­ğı­mı­zı tem­sil edi­yor. 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü; dün­ya­nın en büyük 10 eko­no­mi­si­ne gir­mek için azim­le ça­lı­şan yeni Tür­ki­ye’nin, bu yolda son dö­ne­meç­te ol­du­ğu­nun gös­ter­ge­si­dir. 18 Mart 1915’te ka­za­nı­lan Ça­nak­ka­le Deniz Za­fe­ri’nden bu­gü­ne Tür­ki­ye’nin al­dı­ğı me­sa­fe­yi, tüm dün­ya­ya gös­te­recek bir ni­şa­ne­dir. Pan­de­mi­ye rağ­men bü­yü­yen ve ih­ra­cat­ta Cum­hu­ri­yet re­ko­ru kıran, ya­rı­nı değil 2053 viz­yo­nu ile tam ba­ğım­sız Tür­ki­ye’nin bir mü­hü­rü­dür” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °