“MEMUR VE EMEKLİLERE OCAK AYINDA EN AZ YÜZDE 54 ZAM YAPILMALIDIR”

TÜRK KAMU SEN RİZE TEMSİLCİSİ MURAT KÖSEOĞLU,

Güncel Haberler 3.01.2023 09:38:00 0
“MEMUR VE EMEKLİLERE OCAK AYINDA EN AZ YÜZDE 54 ZAM YAPILMALIDIR”

 Tür­ki­ye Kamu Sen Rize İl Tem­sil­ci­si ve Türk Eği­tim Sen Rize Şube Baş­ka­nı Murat Kö­se­oğ­lu yap­tı­ğı açık­la­ma­da Me­mur­la­ra ve emek­li­le­re Ocak ayın­da en az %54 ora­nın­da zam ya­pıl­ma­sı ge­re­kir dedi.
 Tür­ki­ye Kamu Sen Rize Tem­sil­ci­si ve Türk Eği­tim Sen Rize Şube Baş­ka­nı Murat Kö­se­oğ­lu yap­tı­ğı açık­la­ma­da yap­tı­ğı açık­la­ma­da şun­la­rı söy­le­di’ ’Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu ve­ri­le­ri­ne da­ya­nı­la­rak Kasım 2022 fi­yat­la­rı­na göre ya­pı­lan araş­tır­ma­da dört ki­şi­lik bir aile­nin yok­sul­luk sı­nı­rı 18.594,54 lira ola­rak he­sap­lan­mış, ça­lı­şan tek ki­şi­nin yok­sul­luk sı­nı­rı ise 8.554,74 TL ola­rak be­lir­len­miş­tir.
Bi­lin­di­ği üzere 2022-2023 yıl­la­rı­nı kap­sa­yan toplu söz­leş­me­de zam; 2022 için %5 + %7 2023 için %8 +%6 ola­cak şe­kil­de sözde yet­ki­li sen­di­ka ta­ra­fın­dan AL­KIŞ­LAR EŞLİĞİNDE im­za­lan­mış ve “Toplu söz­leş­me­de büt­çe­den hak­kı­mı­zı, re­fah­tan pa­yı­mı­zı aldık” açık­la­ma­sı­nı yapan sözde yet­ki­li sen­di­ka­nın genel baş­ka­nı me­mur­la­rı yok­sul­luk sı­nı­rın­da ya­şa­ma­ya mah­kûm et­miş­tir.
MEMUR MA­AŞ­LA­RI­NIN NE­RE­DEY­SE ASGARİ ÜC­RE­TE EŞİTLEN­MESİNİN TEK SO­RUM­LU­SU SÖZDE YETKİLİ SENDİKADIR
10 yıl önce Ocak 2013 yı­lın­da 774 TL olan as­ga­ri ücret Ocak 2023 de 8.500 TL ola­cak. Yani 10 yıl da 10 kat artış ger­çek­le­şecek. Ocak 2013 de 5 yıl­lık bir me­mu­run net maaşı or­ta­la­ma 1850 TL iken Ara­lık 2022 de 5 yıl­lık bir me­mu­run net maaşı 8.500 TL ci­va­rın­da­dır.
Son 10 yılda Memur ma­aş­la­rın­da ki artış oranı as­ga­ri üc­ret­te ki artış oranı gibi ol­say­dı Ocak 2023 de memur, öğ­ret­men, sağ­lık ça­lı­şa­nı yani kamu ça­lı­şan­la­rı­nın maaşı or­ta­la­ma en az 18.000 TL – 19.000 TL ban­dın­da ol­ma­lıy­dı.Bu tab­lo­nun mi­ma­rı yıl­lar­dır or­ta­la­ma%3.5 zam­la­ra imza atan, bun­la­rı da büyük ka­za­nım ola­rak yut­tur­ma­ya ça­lı­şan sözde yet­ki­li sen­di­ka­dır.
Bir dönem enf­las­yon far­kın­dan dahi vaz­ge­çen sözde yet­ki­li sen­di­ka me­mur­la­rı ve KAMU GÖ­REVLİLERİ VE EMEKLİLERİN MA­AŞI­NA EKO­NOMİK GER­ÇEK­LE­RE GÖRE EK ZAM YA­PIL­MA­LI, REFAH PAYI VERİLMELİ VE ENF­LAS­YON FARK­LA­RI AYLIK OLA­RAK ÖDEN­MELİDİR
Ocak ayın­da ya­pı­la­cak zam ile kamu ça­lı­şan­la­rı­nın ya­şa­dı­ğı da­ral­mış­lı­ğın gi­de­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çeken Kö­se­oğ­lu “Kamu ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik maaş ar­tış­la­rı gün­dem­de­dir.
İğne­den ip­li­ğe gelen zam­lar­la bir­lik­te kamu ça­lı­şan­la­rı be­li­ni doğ­rul­ta­maz ol­muş­tur.
Ek zam ya­pıl­ma­sı, refah payı uy­gu­la­ma­sı ge­ti­ril­me­si, enf­las­yon far­kı­nın aylık öden­me­si artık ka­çı­nıl­maz ol­muş­tur. Ger­çek ka­yıp­la­rı­mı­zın kar­şı­lan­ma­sı­nı ve eko­no­mik bü­yü­me­den bir ça­lı­şan ola­rak hak et­ti­ği­miz payı is­ti­yo­ruz. Bu kap­sam­da memur ve emek­li­le­re ocak ayın­da, as­ga­ri üc­re­te ya­pı­lan zam oranı olan %54 ora­nın­da zam ya­pıl­ma­sı artık za­ru­ri bir hal al­mış­tır.
VERGİ DİLİMLERİ %15 E SABİTLEN­MELİDİR
Vergi di­lim­le­ri me­se­le­si ça­lı­şan­la­rı­mız açı­sın­dan önem­li bir ko­nu­dur. Geçen yıl iti­ba­rıy­la ör­ne­ğin as­ga­ri ücret ge­lir­le­ri vergi dı­şın­da tu­tul­du ama enf­las­yo­nun yük­sek ol­ma­sı mü­na­se­be­tiy­le bu is­te­nen yan­sı­ma­yı oluş­tur­ma­dı. Şu anda bizim ta­le­bi­miz ça­lı­şan­la­rın üze­rin­de­ki bu vergi yü­kü­nün ha­fif­le­til­me­si ve kamu gö­rev­le­ri­nin yüzde 15 vergi di­li­min­de sa­bit­len­me­si ge­rek­li­li­ği­dir. Ne­ti­ce iti­ba­riy­le az ka­za­nan­dan az çok ka­za­nan­dan çok vergi alın­ma­lı­dır il­ke­si­ni önem­si­yo­ruz.
YEMEK VE YOL YAR­DI­MI YENİDEN GÜN­CEL­LEN­MELİ, YENİ SOS­YAL YAR­DIM­LAR GETİRİLMELİ, ULA­ŞIM VE KİRA YAR­DI­MI İLE BAY­RAM İKRAMİYESİ VERİLMELİDİR
Me­mur­la­rı­mı­zı öde­nen bir­kaç baş­lık­ta yar­dım­lar var­dır. Giyim yar­dı­mı ve yi­yecek yar­dı­mı bun­lar­dan bir­kaç ta­ne­si ama giyim yar­dı­mı ne yazık ki bu­gü­ne kadar gün­cel­len­me­di. Bu ko­nu­da günün şart­la­rı­na göre gün­cel­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Yemek üc­ret­le­ri­nin de ye­ni­den dü­zen­len­me­si­ni kamu gö­rev­le­ri­miz için talep edi­yo­ruz.
Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ola­rak ay­rı­ca ula­şım ve kira yar­dı­mı­nın ve bay­ram ik­ra­mi­ye­le­ri­nin kamu ça­lı­şan­la­rı­na da ve­ril­me­si hu­sus­la­rı­nın en önem­li ta­lep­le­ri ara­sın­da ol­du­ğu­nu be­lir­ten Kö­se­oğ­lu’’ Bu baş­lık­lar­da sağ­la­na­bi­lecek iler­le­me­le­rin kamu gö­rev­le­ri­ni mem­nun ede­ce­ği­ni Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ola­rak ça­lı­şan­la­rı­mı­zın biraz daha rahat nefes ala­bil­me­le­ri için çaba ve gay­ret­le­ri­mi­zin devam ede­ce­ği­ni ifade etmek is­ti­yo­rum” dedi.
       

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °