Meslek liselilerimiz, insansız su altı araçlarıyla TEKNOFEST'e katılacak

Meslek liselilerimiz, insansız su altı araçlarıyla TEKNOFEST

Hasan Kemal Yar­dım­cı Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si, At­ma­ca Tayfa Rov Ta­kı­mı, ha­zır­la­dı­ğı in­san­sız su altı ara­cıy­la TEK­NO­FEST 2022 fi­nal­le­ri­ne ka­tı­la­cak.

    Hasan Kemal Yar­dım­cı Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si’nden ka­tı­lan 5 öğ­ren­ci At­ma­ca Tayfa Rov Ta­kı­mı, öğ­ret­men­le­ri Deniz Anıl Er­ce­lep da­nış­man­lı­ğın­da ‘İnsan­sız Su Altı Sis­tem­le­ri’ ka­te­go­ri­sin­de ta­sar­la­dı­ğı araç­la TEK­NO­FEST 2022 fi­nal­le­rin­de ya­rı­şa­cak. Takım Kap­ta­nı Naz Aktaş ve üye­le­ri Gök­men Kork­maz, Mu­ham­met Onur Ertan, Tol­ga­han Yaşar Kuk ve Miraç Of­lu­oğ­lu ve da­nış­man öğ­ret­men­le­ri Deniz Anıl Er­ce­lep’ten olu­şan ekip, 21-24 Tem­muz ta­rih­le­rin­de Gi­re­sun’daki fi­nal­ler için son ha­zır­lık­la­rı­nı yaptı. 1 yılda ha­zır­la­nan araç, TEK­NO­FEST ya­rış­ma par­ku­ru­na uygun hale ge­ti­ril­di. Ro­bot­la, su al­tın­da kay­nak ya­pı­la­bi­lecek, deniz altı ara­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ri­le­bi­lecek de­nil­di.
    Gü­ver­te Bö­lü­mü öğ­ren­ci­si takım kap­ta­nı Aktaş, ″Oku­lun dü­zen­le­di­ği ‘Bir fik­rim var’ ya­rış­ma­sı­na ka­tı­la­rak ve oraya sun­du­ğum pro­jey­le bu ekibe dahil oldum. 2 se­ne­dir bu ta­kım­da­yım. Bir­kaç ka­te­go­ri­miz var ama ben su altı sis­tem­le­ri ya­rış­ma­sın­dan ka­tıl­dım. Daha lise öğ­ren­ci­le­ri­yiz, bu­ra­da bize öğ­ret­tik­le­ri bil­gi­ler­le be­ra­ber biz de kendi me­ra­kı­mı­zı ek­le­ye­rek or­ta­ya güzel ça­lış­ma­lar çı­kar­tı­yo­ruz. Şimdi Tür­ki­ye'nin en önem­li tek­no­lo­ji ya­rış­ma­sı­na ka­tı­lı­yo­ruz, mut­lu­yuz. Uma­rım hayal et­ti­ği­miz ba­şa­rıy­la geri dö­ne­riz″ şek­lin­de ko­nuş­tu.
‘RO­BO­TU­MUZ ŞU ANDA HAZIR’
    Gemi in­şa­sı 11’inci sınıf öğ­ren­ci­si Gök­men Kork­maz ça­lış­ma­la­rı­nı ey­lül­den beri sür­dür­dük­le­ri­ni be­lir­te­rek, ″Su altı ara­cı­mı­zın önce me­ka­nik ta­sa­rı­mı­nı yap­tık, elekt­ro­nik ta­sa­rı­mı da ta­mam­la­yın­ca, ya­zı­lı­mı da ek­le­ye­rek hazır hale ge­tir­dik. Biz şu anda TEK­NO­FEST ya­rış­ma­sı­na uygun bir robot ha­zır­la­dık. Yap­tı­ğı­mız bu ro­bo­tun fark­lı tip­le­ri, su al­tın­da, kay­nak yapma, ceset arama gibi de­ği­şik amaç­lar için­de kul­la­nı­la­bi­lir. 


Mes­lek li­se­sin­de oku­ma­nın ay­rı­ca­lı­ğıy­la ve kendi bilgi bi­ri­ki­mi de ek­le­ye­rek bu ro­bo­tu ta­sar­la­dık. Ya­rış­ma­da­ki par­ku­ru ta­mam­la­ya­bil­mek için ro­bo­tu­muz şu anda hazır. Şimdi de Tür­ki­ye'nin en büyük tek­no­lo­ji ya­rış­ma­sı TEK­NO­FEST‘te ro­bo­tu­muz­la ya­rış­ma­ya ka­tı­lı­yo­ruz. Çok ça­lış­tık, in­şal­lah de­re­ce­ler­le dö­ne­riz″ şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Öğ­ret­men Deniz Anıl Er­ce­lep ise mes­lek li­se­le­ri­nin ül­ke­nin ge­liş­me­si ve daha ile­ri­ye git­me­si için çok önem­li bir eği­tim ka­de­me­si ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek, şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı: ″Biz de TEK­NO­FEST’te ka­tıl­mak­la mes­lek li­se­le­ri­nin neler ya­pa­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­mek is­te­dik. Bu doğ­rul­tu­da eki­bi­miz­le yak­la­şık 1 yıl­dır zorlu bir ça­lış­ma sü­re­ci içe­ri­sin­de ara­cı­mı­zı üret­tik.
    He­de­fi­miz hem mes­lek li­se­le­rin­de neler ya­pa­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­mek hem de ül­ke­mi­zin milli ve yerli tek­no­lo­ji ham­le­si­ni katkı yap­mak, bu yönde ço­cuk­lar­da ve genç­ler­de bi­linç oluş­tur­mak. Oku­lu­muz ön­ce­ki yıl­lar­da da TEK­NO­FEST’e ka­tı­lı­yor­du, biz de bunu devam et­tir­mek is­te­dik. Ka­tı­la­cak ekibi be­lir­le­mek için oku­lu­muz­da ‘Benim bir fik­rim var’ isim­li ya­rış­ma dü­zen­li­yo­ruz. Bu­ra­da fi­kir­le­ri­ni sunan öğ­ren­ci­ler­den en iyi­le­ri­ni se­çe­rek eki­bi­mi­ze dahil edi­yo­ruz. On­la­rın bilgi bi­ri­ki­mi ve me­rak­la­rı doğ­rul­tu­sun­da da gö­rev­len­dir­me ya­pa­rak bir takım oluş­tu­ru­yo­ruz.
    TEK­NO­FEST’in ya­rış­ma­ya gi­de­bil­mek için ge­rek­li olan ka­te­go­ri­le­ri­ni geç­tik ve artık fi­nal­ler­de­yiz. Tür­ki­ye'nin en büyük tek­no­lo­ji ya­rış­ma­sın­da yer al­mak­ta mes­lek li­se­le­ri­ni, oku­lu­mu­zu ili­mi­zi orada tem­sil et­mek­ten mut­lu­yuz gu­rur­lu­yuz. Oku­lu­muz 2020 yı­lın­da in­san­sız su altı sis­tem­le­ri ala­nın­da Tür­ki­ye bi­rin­ci­si oldu. İnşal­lah biz de bu yıl ora­dan bir de­re­ce ile dö­ne­riz oku­lu­mu­zun bu ba­şa­rı­sı­nı devam et­ti­ri­riz″ dedi.
          

Haber Merkezi