"Mevzuatı hazırlayanlar mevzuatı uygulamamıza karşı çıkıyor"

Genel Müdür Cavit Erkılınç:

Güncel Haberler 21.09.2022 09:19:00 0

    BİK Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Top­lan­tı­sı için gel­di­ği Konya’da, ha­li­ha­zır­da yü­rür­lük­te bu­lu­nan mev­zu­atı ha­zır­la­yan­la­rın ve ha­ya­ta ge­çi­ren­le­rin, bugün bu mev­zu­atın uy­gu­lan­ma­sı­na karşı çık­tık­la­rı­nı söy­le­di.

    Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü (BİK) Cavit Er­kı­lınç, Konya, Af­yon­ka­ra­hi­sar, Ak­sa­ray, An­tal­ya, Bur­dur, Is­par­ta, Ka­ra­man’da resmi ilan ya­yın­la­ma hakkı bu­lu­nan 90 ga­ze­te sa­hi­bi ve tem­sil­ci­si ile bölge top­lan­tı­sın­da bir araya geldi.
    Konya’da bir otel­de dü­zen­le­nen top­lan­tı­nın açı­lı­şın­da ko­nu­şan Genel Müdür Er­kı­lınç, mev­zu­at ku­ral­la­rı­nı ki­şi­ler ve sı­fat­lar fark et­mek­si­zin uy­gu­la­ma­la­rı­nın, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin Basın Ahlak Esas­la­rı­na dair al­dı­ğı son ka­ra­rın ve ekim ayın­da Mec­lis Genel Ku­ru­lu’na ge­lecek yeni Basın Ya­sa­sı’nın Basın İlan Ku­ru­mu’nun adı­nın son za­man­lar­da sıkça gün­de­me gel­me­si­ne neden ol­du­ğu­nu söy­le­di. Ku­rum­sal ça­lış­ma ve fa­ali­yet­le­rin dı­şın­da baş­ka­ca gün­dem­le­ri­nin bu­lun­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Er­kı­lınç, “Son yasa tek­li­fi çer­çe­ve­sin­de Basın İlan Ku­ru­mu’nun adı, kamu ku­ru­mu ol­ma­sı­na rağ­men fark­lı ze­mi­ne çe­ki­le­rek bir­çok tar­tış­ma­nın öz­ne­si ha­li­ne ge­ti­ril­me­ye ça­lı­şı­lı­yor. Hatta med­ya­yı baskı al­tı­na almak için ku­rul­muş yeni bir kurum imajı çi­zi­li­yor. Oysa Basın İlan Ku­ru­mu 1961 yı­lın­da ku­rul­du. Amacı resmi ilan­la­rın ada­let­li bir şe­kil­de da­ğı­tıl­ma­sıy­dı. Yak­la­şık 60 yılı aşkın sü­re­de her dö­nem­de, fikir ve içe­rik farkı gö­zet­mek­si­zin ara­cı­lık hiz­me­ti­ni ba­şa­rıy­la yü­rüt­tü, yü­rüt­me­ye de devam edi­yor. Bugün bu­ra­da tüm kafa ka­rı­şık­lık­la­rı­nı gi­der­me­yi umu­yor ve ge­le­ce­ğe nasıl bir­lik­te yü­rü­ye­ce­ği­mi­zi ko­nuş­mak is­ti­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Basın de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le et­me­li”
    Ba­sı­nın doğru haber ver­mek kadar de­zen­for­mas­yon­la da etkin mü­ca­de­le etme gö­re­vi bu­lun­du­ğu­nu kay­de­den Er­kı­lınç, Tür­ki­ye’nin son 20 yılda içe­ri­den ve dı­şa­rı­dan ku­şa­tıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı her dö­nem­de ba­sı­nın kul­la­nış­lı bir apa­rat ola­rak gö­rü­lü­yor ol­ma­sı­nın ken­di­le­ri­ni ve işini hak­kıy­la yapan basın men­sup­la­rı­nı zi­ya­de­siy­le üz­dü­ğü­nü söy­le­di. “Yalan haber, de­zen­for­mas­yon ve be­şin­ci kol fa­ali­yet­le­rin­de ba­sı­nı­mı­zı bir araç gibi kul­lan­ma­ya ça­lı­şan­la­rın Basın İlan Ku­ru­mu’nu hedef al­ma­sı biz­ler için sürp­riz değil” diyen Er­kı­lınç, bu du­rum­dan en büyük za­ra­rı yine ba­sı­nın gör­dü­ğü­nü vur­gu­la­dı.
Çok sesli, adil ve şef­faf yö­ne­tim an­la­yı­şı
    Ku­ru­mun ceza veren bir Kurum gibi gös­te­ril­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı ve al­gı­la­rın ol­gu­la­rın önüne geçer hale gel­di­ği­ni ak­ta­ran Er­kı­lınç, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: “Biz, her­han­gi bir ga­ze­te veya der­gi­yi ce­za­lan­dı­ra­ma­ya­ca­ğı­mız gibi, ödül­len­di­re­me­yiz de. Basın İlan Ku­ru­mu hiç­bir ga­ze­te­ye ay­rım­cı­lık ya­pa­maz. Bir ga­ze­te veya der­gi­nin resmi ilan ve rek­lam ala­bil­me­si, be­lir­li kri­ter­ler çer­çe­ve­sin­de mev­zu­at­la be­lir­len­miş­tir. Tüm resmi ilan­lar, ga­ze­te­le­re elekt­ro­nik sis­tem ara­cı­lı­ğıy­la da­ğı­tıl­mak­ta­dır. Bu süreç son de­re­ce adil ve şef­faf ola­rak iler­le­mek­te­dir. Basın İlan Ku­ru­mu Genel Ku­ru­lu ve Yö­ne­tim Ku­ru­lu ka­rar­la­rı son de­re­ce şef­faf­tır. Her türlü ilan ve rek­lam ko­nu­sun­da bütün il­gi­li­le­rin den­ge­li bir şe­kil­de tem­sil edil­di­ği üç grup­tan oluş­mak­ta­dır. Do­la­yı­sıy­la ka­rar­lar da tek elden alın­ma­mak­ta­dır. Tüm mev­zu­at, ka­tı­lım­cı­la­rın ortak görüş ve öne­ri­le­ri ile or­ta­ya çıkar. Fakat son dö­nem­de mev­zu­atı oluş­tu­ran isim­le­rin il­gi­li mev­zu­at­la­rı eleş­tir­di­ği­ne şahit olu­yo­ruz. Bun­la­rın ajan­da­sı fark­lı­dır. Bun­la­rın ajan­da­sı mil­le­ti­miz ve ba­sı­nı­mız de­ğil­dir.”
“Ba­sın­da di­ji­tal dö­nü­şüm ka­çı­nıl­maz­dır”
    Yeni Basın Ya­sa­sı’nın ekim ayın­da ye­ni­den Mec­lis gün­de­mi­ne ge­le­ce­ği­ne işa­ret eden Genel Müdür Er­kı­lınç, yasa tek­li­fin­de 3 madde bu­lun­du­ğu­nu ve ya­sa­nın kabul edil­me­si ha­lin­de in­ter­net haber si­te­le­ri­nin sü­re­li yayın sa­yı­la­ca­ğı­nı ve site ça­lı­şan­la­rı­nın da özlük hak­la­rı­na ka­vu­şa­cak­la­rı­nı kay­det­ti. Di­ji­tal dö­nü­şü­mün ka­çı­nıl­maz ol­du­ğu­nu ve bu yeni dö­ne­me görev alan­la­rın­da­ki ga­ze­te­le­rin ha­zır­lan­ma­la­rı­nı böy­le­ce sü­re­ce daha kolay ve hızlı uyum sağ­la­ma­sı­nı ar­zu­la­dık­la­rı­nı an­la­tan Er­kı­lınç, “Sanki yasa çık­tı­ğın­da ga­ze­te­le­ri zorla ka­pa­ta­cak­mı­şız gibi rüz­gâr es­ti­ril­me­ye ça­lı­şı­lı­yor. Asla böyle bir şey söz ko­nu­su değil. Buna zaten Ana­ya­sa­mız izin ver­mez. Biz, sa­de­ce siz­ler iki kol­dan, iki mecra üze­rin­den yü­rü­yün is­ti­yo­ruz. İcra ilan­la­rı­nı “ve” “veya” kıs­ka­cı­na sı­kış­tı­ran­lar şu ana kadar kay­be­di­len 4 bin adet ila­nın he­sa­bı­nı ver­di­ler mi? On­la­rın derdi ger­çek­te siz mi­si­niz, yoksa sahip ol­duk­la­rı küçük ik­ti­dar­la­rı mı? Bu iki soru üze­rin­de dü­şün­me­ni­zi rica edi­yo­rum. Lüt­fen sizin üze­ri­niz­den güç dev­şir­mek is­te­yen­le­re izin ver­me­yin.” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du. Er­kı­lınç’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan ga­ze­te sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­ri söz ala­rak gö­rüş­le­ri­ni ifade etti. Top­lan­tı, ka­tı­lım­cı­la­rın onu­ru­na ve­ri­len öğle ye­me­ği­nin ar­dın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len so­ru-ce­vap ve soh­bet bö­lü­mü ile sona erdi. Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Bölge Top­lan­tı­la­rı­nın dör­dün­cü­sü yarın An­ka­ra’da ger­çek­leş­ti­ri­lecek.
        

Ha­ber-Fo­to: Ali NU­HOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °