Midye kabuğundan yangın söndürücü toz ürettiler

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Fizik Bö­lü­mü öğ­re­tim üye­le­ri ta­ra­fın­dan dün­ya­da ilk ola­rak beyaz kum mid­ye­si ka­bu­ğun­dan yan­gın sön­dü­rü­cü toz üret­ti­ler.

Güncel Haberler 20.03.2023 09:38:00 0
Midye kabuğundan yangın söndürücü toz ürettiler

 Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Fizik Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bal­taş ve bö­lü­mün diğer öğ­re­tim üye­le­riy­le be­re­ber dün­ya­da bir ilk olan pro­je­ye imza atıl­dı.
 4 yıl­lık bir ça­lış­ma­nın aka­bin­de alı­nan olum­lu so­nuç­la bir­lik­te ül­ke­mi­zin yan­gın sön­dü­rü­cü toz­lar­da ih­ra­ca­tı­nı azal­ta­bi­lecek atık mal­ze­me olan beyaz kum mid­ye­si ka­bu­ğun­dan doğal, yerli, milli ve düşük ma­li­yet­li yan­gın bo­ğu­cu bi­yo­lo­jik toz üret­ti­ler. Üre­ti­len yan­gın bo­ğu­cu bi­yo­lo­jik toz, metal yan­gın­la­rı­nın sön­dü­rül­me­sin­de eri­ye­rek ya­pış­ma­ma­sı ve yan­gın sön­dü­rül­dük­ten sonra kolay bir şe­kil­de te­miz­len­me­si ile dik­kat­le­ri çe­ki­yor.
Ça­lış­ma dün­ya­da ilk olma özel­li­ği­ni de ta­şı­yor
Yap­tık­la­rı ça­lış­ma ile il­gi­li açık­la­ma yapan Prof. Dr. Hasan Bal­taş, ya­pı­lan yan­gın sön­dü­rü­cü tozun dün­ya­da bir ilk ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek “Biz bu ça­lış­ma­yı 4 yıl­dır ya­pı­yo­ruz. Son nok­ta­ya ge­tir­dik. Ön­ce­lik­le Tür­ki­ye’nin yan­gın sön­dü­rü­cü toz­lar­da yurt dı­şı­na bağlı ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Tozun yüzde 95 ithal edil­di­ği için bu da Tür­ki­ye eko­no­mi­si­ne büyük bir mali yük ge­tir­mek­te. Biz bu so­ru­nu çöz­mek ve kul­lan­dı­ğı­mız mal­ze­me olan atık midye ka­bu­ğu­nu kul­la­na­rak biz hem atık so­ru­nu­nu çöz­mek hem de çev­re­ye dö­kül­dü­ğün­de za­rar­lı ol­du­ğu için bu so­ru­nu or­ta­dan kal­dır­mak ama­cıy­la midye ka­bu­ğu­nu kul­la­na­rak yeni bir yan­gın bo­ğu­cu toz elde ettik. Deniz can­lı­sı olan midye ka­bu­ğun­dan bizim ta­ra­fı­mız­dan üre­til­di. O yüz­den de dün­ya­da bir ilk ola­rak ni­te­len­dir­dik.
Fikir ola­rak da Türk Pa­tent Ku­ru­mu'na mü­ra­ca­tı­mı­zı yap­tık, so­nuç­la­rı­nı bek­li­yo­ruz. Ama­cı­mız, bu ürünü ti­ca­ri­leş­tir­mek ve ül­ke­mi­ze yerli ve milli yan­gın bo­ğu­cu toz ola­rak kul­la­nı­la­rak it­ha­la­tın önüne geç­mek” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °