MUHASEBE HAFTASI RİZE'DE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR

Rize’de görev yapan, Gelir İda­re­si Mü­dü­rü ve çe­şit­li Vergi Da­ire­le­ri­nin Mü­dür­le­ri ve Mü­fet­tiş­ler ka­tıl­dı­lar.

8.03.2022 14:38:00 0
MUHASEBE HAFTASI RİZE

Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir­lik ve Ye­min­li Mali Mü­şa­vir­lik mes­le­ği­nin top­lu­mun tüm ke­sim­le­ri­ne ta­nı­tıl­ma­sı, ülke eko­no­mi­si­ne ve iş dün­ya­sı­na sun­du­ğu değer ve fay­da­ya iliş­kin far­kın­da­lı­ğın art­tı­rıl­ma­sı ama­cıy­la 1-7 Mart, Mu­ha­se­be Haf­ta­sı ola­rak kut­lan­mak­ta­dır. Ata­türk Anıtı’na Çe­lenk Sunma Tö­re­ni ve İstik­lal Marşı’nın okun­du. De­va­mın­da tüm da­vet­li mi­sa­fir­ler­le bir­lik­te ya­pı­lan toplu kah­val­tı­da, RSMM­MO Baş­kan ÇAK­MAK­ÇI, tüm mes­lek­taş­la­rı­mı­zın “Mu­ha­se­be Haf­ta­sı­nı” kut­lu­yor, dün­ya­mız, ül­ke­miz mes­lek­taş­la­rı­mız için sağ­lık­lı, hu­zur­lu gün­ler di­li­yo­rum.” dedi.
Mu­ha­se­be Haf­ta­sı et­kin­lik­le­ri kap­sa­mın­da, Safir Ka­fe­de dü­zen­le­nen kah­val­tı­lı basın top­lan­tı­sın­da, Rize Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir­ler Odası Baş­ka­nı Ali Fuat ÇAK­MAK­ÇI’nın mi­sa­fi­ri olan çok sa­yı­da üye ve il­gi­li kurum tem­sil­ci­le­riy­le bir­lik­te aynı za­man­da, Mes­le­ki Un­va­nı Mali Mü­şa­vir olan, Ak Parti Rize İl İshak ALİM, Ak Parti Rize Eski Mil­let­ve­ki­li ve MKY Üyesi Hik­met AYAR ve Rize Def­ter­da­rı Meh­met DOĞAN ile bir­lik­te, Rize SGK İL Mü­dü­rü Mus­ta­fa BA­KIR­CI, Ser­best Mali Mü­şa­vir ve Ak Parti Rize Kadın Kol­la­rı İl Baş­ka­nı Sema Yağ­cı­te­kin, Rize’de görev yapan, Gelir İda­re­si Mü­dü­rü ve çe­şit­li Vergi Da­ire­le­ri­nin Mü­dür­le­ri ve Mü­fet­tiş­ler ka­tıl­dı­lar.
    Her yıl 1-7 Mart haf­ta­sı ola­rak kut­la­nan, “Mu­ha­se­be Haf­ta­sı” kah­val­tı­lı top­lan­tı­ya, Rize'de görev yapan ya­zı­lı ve gör­sel basın men­sup­la­rın ve mes­lek­taş­lar Mali mü­şa­vir­le­re hitap eden, Rize Eski mil­let­ve­ki­li Mali Mü­şa­vir Hik­met AYAR; “TBMM'de iki dönem Rize Mil­let­ve­ki­li ola­rak, siz kıy­met­li mes­lek­taş­la­rı­mın so­run­la­rı­na karşı çok du­yar­lı ça­lış­ma­la­rı­mı­za siz­ler­de şahit ol­muş­su­nuz­dur. Mes­le­ki ya­sa­la­rı­mı­zın iyi­leş­ti­ril­me­si iyi de­vam­lı gün­den oluş­tur­dum. 1989 yı­lı­na kadar mes­le­ği­mi­zin her hangi bir yasa yoktu. Mec­lis­te­ki yoğun ça­lış­ma­la­rı­mız­la artık bir ya­sa­mız var­dır. Mec­lis­te Plan Bütçe üyesi ola­rak gö­re­vim kap­sa­mı­na ilk defa mes­le­ki önem­li de­ği­şik­le­rin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ne katkı sağ­la­ma­nın mut­lu­lu­ğu­nu ya­şa­dım. Siz kıy­met­li mes­lek­taş­la­rı­mı­zın ül­ke­miz ge­ne­lin­de bu­la­nan 130 bin Mali Mü­şa­vi­rin ül­ke­mi­zin eko­no­mi­si­ne sun­du­ğu­muz katma de­ğe­rin haklı gu­ru­ru­nu hep bir­lik­te ya­şa­mak­ta­yız.” dedi.
    Mali Mü­şa­vir­lik ve Ye­min­li Mali Mü­şa­vir­lik mes­le­ği­ni dü­zen­le­yen ve 13 Ha­zi­ran 1989 ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe giren, 3568 sa­yı­lı Mes­lek Ya­sa­sı­na is­ti­na­den, 117 bin Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir ve 4 bin 900 Ye­min­li Mali Mü­şa­vir ile 18 bin staj­yer ülke ge­ne­lin­de fa­ali­yet gös­ter­mek­te­dir. 77 Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir ve 8 Ye­min­li Mali Mü­şa­vir Odası, TÜR­MOB ça­tı­sı al­tın­da hiz­met ver­mek­te­dir.
    Rize Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir­ler Odası Baş­ka­nı Ali Fuat ÇAK­MAK­ÇI, Mu­ha­se­be Haf­ta­sı do­la­yı­sı ile ya­yım­la­dı­ğı me­saj­da, “Top­lum­sal ya­şa­mı teh­dit eden pan­de­mi ve Rusya'nın Uk­ray­na'yı iş­ga­li­nin ya­rat­mış ol­du­ğu be­lir­siz­lik or­ta­mın­da, Mu­ha­se­be Haf­ta­mı­zı kut­lu­yo­ruz. Dün­ya­da savaş se­nar­yo­la­rı­nın tar­tı­şıl­dı­ğı bu be­lir­siz or­tam­da, eko­no­mi­de ya­şa­nan sı­kın­tı­lar va­tan­daş­la­rı­mı­zın, iş­let­me­le­ri­mi­zin ve mes­lek­taş­la­rı­mı­zın zor­luk­lar­la dolu bir süreç ya­şa­ma­sı­na neden ol­mak­ta­dır. Dün­ya­nın ve ül­ke­mi­zin bu sı­kın­tı­lı sü­re­cin üs­te­sin­den ge­le­ce­ği­ne olan umu­du­muz tam­dır. Bu zor dö­ne­mi aş­ma­da ve iş­let­me­le­ri ya­rın­la­ra ha­zır­la­ma­da Mali Mü­şa­vir­ler özel bir rol üst­le­ne­cek­ler” dedi.
    RSMM­MO Baş­kan Ali Fuat ÇAK­MAK­ÇI “Ser­best Mu­ha­se­be­ci Mali Mü­şa­vir­lik mes­le­ği, ku­rum­sal­laş­ma sü­re­ci­ni ta­mam­la­ya­rak, ül­ke­mi­zin ik­ti­sa­di ha­ya­tı­nın vaz­ge­çil­mez bir ku­ru­mu oldu. İklim de­ği­şi­mi­nin et­ki­siy­le or­ta­ya çıkan ku­rak­lık, sel fe­la­ket­le­ri ön­ce­lik­le temiz su olmak üzere doğal kay­nak­la­rın hızla tü­ken­me­si, tarım başta olmak üzere üre­tim­de yeni yön­tem ve plan­la­ma zo­run­lu­lu­ğu­nu or­ta­ya çı­kar­dı. Çev­re­ye say­gı­lı sür­dü­rü­le­bi­lir üre­tim an­la­yı­şı kü­re­sel dü­zey­de kabul gör­mek zo­run­da kaldı. Dün­ya­mız ve ül­ke­miz yeni bir dö­ne­me gi­ri­yor. Sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ğin ön plana çık­tı­ğı ve gi­de­rek öne­mi­nin ar­ta­ca­ğı bu dö­nem­de tü­ke­tim an­la­yı­şı­mız­dan, üre­tim an­la­yı­şı­mı­za kadar biz­le­ri köklü bir de­ği­şim bek­li­yor. Mali Mü­şa­vir­ler bu de­ği­şim sü­re­cin­de iş­let­me­le­re ve eko­no­mi­ye güven sağ­la­yan da­nış­man­lar ola­rak yol gös­te­ri­ci ola­cak­tır. Ulus­la­ra­ra­sı dü­zey­de ger­çek­leş­ti­ri­len mü­za­ke­reler ve elde edi­len de­ne­yim­ler, ku­rum­sal değer ya­rat­ma, sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma ve top­lu­mun de­ği­şen bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­mak için yal­nız­ca fi­nan­sal değil, fi­nan­sal ol­ma­yan ve­ri­le­ri de içe­ren kar­şı­laş­tı­rı­la­bi­lir, gü­ve­ni­lir bil­gi­ler sunan yeni bir ra­por­la­ma sis­te­mi­ne ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu or­ta­ya çı­kar­mış­tı. Ya­şa­nan ge­liş­me­le­rin bir so­nu­cu ola­rak kla­sik ik­ti­sat an­la­yı­şı­nın ge­tir­miş ol­du­ğu tü­ke­tim eko­no­mi­si yeni dö­nem­de ye­ri­ni dön­gü­sel eko­no­mi mo­de­li­ne bı­ra­ka­cak. Dön­gü­sel eko­no­mi an­la­yı­şı doğal ola­rak, üre­tim, te­da­rik ve ra­por­la­ma an­la­yı­şı­nı da bu yeni eko­no­mi mo­de­li­ne göre şe­kil­len­di­recek. Dünya ken­di­ni bu yeni sü­re­ce ha­zır­lar­ken, dünya ile en­teg­re olan ve bunu ge­liş­tir­mek zo­run­da olan ül­ke­mi­zin bu sü­re­ce uygun adım­la­rı at­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu ge­liş­me­ler doğal ola­rak mu­ha­se­be­den bek­len­ti ve ta­lep­le­rin de de­ğiş­me­si­ni be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. Kla­sik fi­nan­sal ra­por­la­ma an­la­yı­şı ye­ri­ni yeni dö­nem­de dön­gü­sel eko­no­mi­nin ih­ti­yaç duy­du­ğu bil­gi­le­rin üre­til­me­si ve su­nul­ma­sı­na bı­ra­ka­cak.
    Mali Mü­şa­vir­ler ya­rın­la­ra ken­di­le­ri­ni ve iş­let­me­le­ri ha­zır­lar­ken, başta Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı, Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı, olmak üzere kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­na ve­ril­me­si ge­re­ken, be­yan­la­rın tan­zi­mi, gön­de­ri­mi, de­ne­ti­mi ve veri akı­şı­nı sağ­la­mak­ta­dır. Ay­rı­ca KGK, TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı, KOS­GEB gibi, eko­no­mi­de­ki diğer dü­zen­le­yi­ci ve de­net­le­yi­ci kamu ku­rum­la­rı da Mali Mü­şa­vir­le­rin hiz­met­le­rin­den ya­rar­lan­mak­ta­dır­lar. Sis­te­min ba­şa­rı­lı ça­lış­ma­sın­da kamu gö­rev­li­le­ri kadar mes­lek­taş­la­rı­mı­zın pa­yı­nın en üst se­vi­ye­ler­de ol­du­ğu bütün ka­mu­oyun­ca bi­lin­me­li­dir. Mes­lek­taş­la­rı­mı­zın yap­tık­la­rı gö­rev­ler, kamu ma­li­ye­si­ne ve ülke eko­no­mi­si­nin ge­li­şi­mi­ne önem­li katkı ve en­for­mas­yon sun­mak­ta­dır. Eko­no­mi­nin kay­dı­nı tutan ve mali da­nış­man­lık yapan, mem­le­ke­tin her kö­şe­sin­de hiz­met sunan, Mali Mü­şa­vir­ler üre­ten, canlı ve di­na­mik bir Tür­ki­ye için ça­lış­mak­ta­dır. Ka­li­te­li hiz­met su­na­rak, iş­let­me­le­ri­mi­zin ge­li­şi­mi­ne katkı ve­re­rek, gü­ve­ni­lir iş­let­me da­nış­man­lı­ğı viz­yo­nu­muz­la ül­ke­mi­ze ve iş­let­me­le­ri­mi­ze hiz­met ver­mek­te­yiz. TÜR­MOB ve Oda­la­rı­mız; kamu ya­ra­rı­na, sü­rek­li yük­sek ka­li­te­de hiz­met sağ­la­yan stan­dart­lar­la, mu­ha­se­be ve de­ne­tim mes­le­ği­nin dün­ya­da­ki ge­liş­me­le­re pa­ra­lel ola­rak iler­le­til­me­si ve ge­liş­ti­ril­me­si için ça­lış­mak­ta­dır. Ay­rı­ca staj­yer­le­ri­mi­zin ve mes­lek men­sup­la­rı­mı­zın eği­ti­mi ve mes­le­ğin uy­gu­lan­ma­sı­na yö­ne­lik üze­ri­ne düşen so­run­la­rın çö­zü­mü ko­nu­sun­da büyük bir öz­ve­ri ile ça­lış­mak­ta­dır. Tüm kurum ve ku­ru­luş­la­rı­mız­la kar­şı­lık­lı an­la­yış ve iş bir­li­ği içe­ri­sin­de yü­rü­te­ce­ği­miz ça­lış­ma­lar­da elde ede­ce­ği­miz her ba­şa­rı bi­lin­me­li­dir ki ülke eko­no­mi­mi­zin kal­kın­ma­sı­na ve ge­liş­me­si­ne ko­yul­muş bir tuğla ola­cak­tır.” şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Ata­türk Anıtı'na Çe­lenk Sunma Tö­re­ni ve İstik­lal Marşı'nın okun­ma­sın­dan sonra tüm mi­sa­fir­le­ri­miz­le bir­lik­te kah­val­tı et­kin­li­ğiy­le devam et­tik­le­ri­ni ifade eden Baş­kan ÇAK­MAK­ÇI, tüm mes­lek­taş­la­rı­mı­zın “Mu­ha­se­be Haf­ta­sı­nı” kut­lu­yor, dün­ya­mız, ül­ke­miz mes­lek­taş­la­rı­mız için sağ­lık­lı, hu­zur­lu gün­ler di­li­yo­rum.”

 Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °