Tarih: 13.01.2024 11:02

OFİS YAŞAMINDA BEL VE BOYUN FITIKLARINA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Facebook Twitter Linked-in

 Bel ağ­rı­sı gü­nü­müz­de insan ha­ya­tın­da en sık kar­şı­la­şı­lan prob­lem­le­rin ba­şın­da ge­li­yor. Sağ­lık sis­tem­le­ri için de ciddi bir eko­no­mik yük oluş­tu­ru­yor. ABD’de bel ağ­rı­sı­nın te­da­vi­si­ne yıl­lık 100 mil­yar dolar har­ca­nır­ken, buna bağlı iş gücü kaybı ma­li­ye­ti­nin de yak­la­şık 700 mil­yar dolar ol­du­ğu he­sap­la­nı­yor. Ül­ke­miz­de de bunun için ciddi bir har­ca­ma ya­pıl­dı­ğı tah­min edi­li­yor. Boyun ağ­rı­la­rı da son yıl­lar­da özel­lik­le uzun süre bil­gi­sa­yar ba­şın­da ça­lı­şan ki­şi­le­ri teh­dit edi­yor. Pan­de­mi sü­re­cin­de­ki ha­re­ket­siz­li­ğin et­ki­le­ri halen bel ve boyun şi­ka­yet­le­ri ile genel sağ­lı­ğı­mı­za yan­sı­yor.
Ka­dın­lar­da ve 40 yaş üs­tün­de risk daha yük­sek
Ağır iş­ler­de ve uzun süre ça­lı­şan in­san­lar­da bel ve boyun ağ­rı­sı göz­len­me ola­sı­lı­ğı yük­sek­tir. Ofis ça­lı­şan­la­rın­da ise; uzun süre otu­ra­rak ça­lış­mak, ha­re­ket­siz kal­mak bel ağ­rı­sı için ciddi bir risk fak­tö­rü­dür. Ay­rı­ca boy­nun öne eğik bir şe­kil­de kal­ma­sı ve ha­re­ket­siz­lik de boyun ve sırt ağ­rı­sı için risk oluş­tur­mak­ta­dır. Ka­dın­lar ve 40 yaş üstü ça­lı­şan­lar­da sorun çıkma ola­sı­lı­ğı daha yük­sek­tir.
Eg­zer­siz bel ve boyun ağ­rı­la­rı­na da iyi ge­li­yor
İş ya­şa­mı­na ek ola­rak psi­ko­lo­jik stres ve fazla kilo omur­ga ile il­gi­li sorun ya­şan­ma ola­sı­lı­ğı­nı ar­tır­mak­ta­dır. St­res­li bir iş ha­ya­tı, kaygı, mut­suz­luk ve üzün­tü omur­ga ile il­gi­li şi­kâ­yet­le­rin daha sık göz­len­me­si­ne ortam ha­zır­la­mak­ta­dır. Dü­zen­li spor yap­mak prob­lem çıkma ola­sı­lı­ğı­nı azal­tır­ken haf­ta­da 5 gün ve gün­lük yarım sa­at­lik bir eg­zer­siz prog­ra­mı bile ko­ru­yu­cu­dur. Bel ağ­rı­sı ço­ğun­luk­la is­ti­ra­hat, sıcak uy­gu­la­ma, ilaç te­da­vi­si ile 5-7 gün için­de geç­mek­te­dir.
En­dos­ko­pik yön­tem­le iş ve sos­yal ya­şa­ma dönüş çok daha kısa olu­yor
Bazı hasta grup­la­rın­da omur­ga şi­ka­yet­le­ri­nin so­rum­lu­su bel fı­tı­ğı­dır. Bel fı­tı­ğı olan has­ta­la­rın da %2-3’lük bir kı­sı­mın­da cer­ra­hi te­da­vi­ye ih­ti­yaç du­yul­mak­ta­dır. Şid­det­li bacak ağ­rı­sı, ba­cak­lar­da kuv­vet kaybı, tu­va­le­ti­ni kont­rol ede­me­me gibi du­rum­lar­da cer­ra­hi dü­şü­nül­me­li­dir. Cer­ra­hi se­çe­nek ola­rak fark­lı yön­tem­ler uy­gu­lan­mak­la bir­lik­te gü­nü­müz­de en ileri tek­nik mi­ni­mal in­va­ziv yön­tem en­dos­ko­pik dis­kek­to­mi yön­te­mi­dir. Bu yön­tem­de has­ta­lar 7 mm’lik bir cilt ke­si­sin­den ame­li­yat edi­lir. Ço­ğun­luk­la has­ta­la­rın kemik ana­to­mi­si­ne do­ku­nul­maz, kas­lar ara­sın­dan gi­ri­le­rek ame­li­yat ya­pı­lır. Ucun­da ka­me­ra ve için­de boş­luk olan kalem ka­lın­lı­ğın­da­ki bir en­dos­kop için­den ame­li­yat ger­çek­leş­ti­ri­lir. Ame­li­yat sü­re­si 10-50 da­ki­ka ara­sın­da de­ğiş­mek­le bir­lik­te has­ta­lar ço­ğun­luk­la aynı gün için­de ta­bur­cu edi­lir­ler. Bel­de­ki kemik do­ku­ya ço­ğun­luk­la do­ku­nul­ma­dı­ğı, kas do­ku­su sıy­rıl­ma­dı­ğı için ame­li­yat son­ra­sı, has­ta­lar­da bel ağ­rı­sı mi­ni­mal dü­zey­de gö­rül­mek­te hatta has­ta­lar ço­ğun­luk­la ağrı ke­si­ci kul­lan­ma­ya gerek duy­ma­mak­ta­dır. Ame­li­yat­tan 2-3 saat sonra has­ta­lar yü­rü­tü­le­rek aynı gün ta­bur­cu edil­mek­te­dir. Has­ta­la­rın iş ha­ya­tı­na dönme sü­re­si or­ta­la­ma 1 haf­ta­dır. Diğer cer­ra­hi yön­tem­ler­le kar­şı­laş­tı­rıl­dı­ğın­da en­dos­ko­pik yön­tem has­ta­la­rın nor­mal ha­ya­ta ve iş ha­ya­tı­na dön­me­le­ri açı­sın­dan be­lir­gin avan­taj­lı­dır. Özel­lik­le kas­la­rı ko­run­ma­sı ge­re­ken spor­cu­lar, iş ha­ya­tı­na erken dön­me­si ge­re­ken ça­lı­şan­lar için ilk ter­cih­tir.
Bel fı­tı­ğın­da ol­du­ğu gibi boyun fı­tı­ğın­da da ame­li­yat be­lir­li bir hasta gru­bu­na uy­gu­lan­mak­ta­dır. Şid­det­li kol veya boyun ağ­rı­sı, kol­lar­da kuv­vet­siz­lik, ba­cak­lar­da kuv­vet­siz­lik gibi du­rum­lar­da ame­li­yat dü­şü­nül­me­li­dir. Boyun fı­tı­ğı ame­li­yat­la­rı da de­ği­şik yön­tem­ler­le ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Has­ta­la­rın çoğu boy­nun ön ta­ra­fın­dan 3-4 cm’lik bir cilt ke­si­sin­den mik­ros­kop al­tın­da ame­li­yat edi­le­bi­lir­ken bir kısmı da boy­nun önün­den veya boy­nun ar­ka­sın­dan en­dos­kop ile ame­li­yat edi­le­bi­lir. Mik­ros­kop ile ya­pı­lan ame­li­yat­ta çı­ka­rı­lan disk do­ku­su ye­ri­ne bir kafes ko­nur­ken en­dos­ko­pik cer­ra­hi­de sa­de­ce ba­sı­ya neden olan disk do­ku­su çı­ka­rı­la­rak kafes koy­ma­ya gerek kal­ma­mak­ta­dır. Hem mik­ro­cer­ra­hi hem de en­dos­ko­pik yön­tem­le boyun fı­tı­ğı ame­li­ya­tı olan has­ta­la­rın ame­li­yat son­ra­sı 1 hafta kadar bo­yun­luk kul­lan­ma­sı is­te­nir. Ame­li­yat son­ra­sı da has­ta­la­rın boyun öne eğik bir şe­kil­de ça­lış­ma­ma­sı, ofis ça­lı­şa­nı ise bil­gi­sa­yar ek­ra­nı­nı göz se­vi­ye­si­ne ge­tir­me­si is­te­nir. Dik otur­ma­sı, sır­tı­na yas­tık koy­ma­sı ve ça­lı­şır­ken boynu öne eğik bir şe­kil­de kal­ma­ma­sı tav­si­ye edi­lir.
      Ha­ber-Fo­to: Ali Balcı / Medya İle­ti­şim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —