ÖĞRETMEN-YAZAR ÇAYELİLİ HEMŞEHRİMİZ CENGİZ AZMAN ALTIN KALEM ÖDÜLÜNÜ İSTANBUL'DA TESLİM ALDI

Tö­ren­de Altın Kalem ödü­lü­ne layık gö­rü­len il­çe­miz­de yak­la­şık 25 yıl­dır öğ­ret­men ve ida­re­ci ola­rak emek veren Ça­ye­li­li hem­şeh­ri­miz Cen­giz Azman ödü­lü­nü tes­lim aldı.

Güncel Haberler 7.09.2022 09:54:00 0
ÖĞRETMEN-YAZAR ÇAYELİLİ HEMŞEHRİMİZ CENGİZ AZMAN ALTIN KALEM ÖDÜLÜNÜ İSTANBUL

    Kitap, kültür ve sanat gazetesi, "Book Culture Art (BCA) Time's" tarafından gerçekleştirilen "Altın Kalem Ödülleri" 3 Eylül 2022 Cumartesi gecesi İstanbul Beykoz Mihrabat Korusu'nda düzenlenen geniş katılımlı büyük törenle sahiplerini buldu.
    Book Cul­tu­re Art Time's; po­pü­list kül­tü­rün dı­şın­da göz­den kaçan de­ğer­li ka­lem­le­ri “Altın Kalem Ödül­le­ri” ile taç­lan­dı­rıp on­la­rı ede­bi­yat se­ver­ler­le bu­luş­tur­ma­yı he­def­li­yor. Kül­tür, sanat ve medya dün­ya­sın­dan önem­li isim­le­ri­nin de ka­tıl­dı­ğı ödül tö­re­ni Oyun­cu Meh­met Er ve Oyun­cu-Ya­zar Mus­ta­fa Sefa Gü­ve­nir ta­ra­fın­dan su­nul­du.

    Ödül tö­re­nin­de Altın Kalem Ödül ser­ti­fi­ka­la­rı ve yer yazar için di­ki­len fi­dan­la­ra ait ser­ti­fi­ka­lar ya­zar­lar tes­lim edil­di. Re­sep­si­yon­da da­vet­li­le­re ik­ram­lar su­nul­du. Ödül alan her bir ya­zar­la ayrı ayrı rö­por­taj­lar ya­pıl­dı. Öğ­ret­men-ya­zar Cen­giz Azman ken­di­siy­le ya­pı­lan rö­pör­taj­da ki­ta­bın ha­zır­lık sü­re­ciy­le il­gi­li bilgi ve­re­rek bu sü­reç­te des­tek veren her­ke­se ayrı ayrı te­şek­kür etti. Cen­giz Azman, “Altın Kalem Ödü­lü­ne layık gö­rül­dük­ten ödül için gel­di­ğim şu ana kadar geçen yak­la­şık bir aylık sü­re­yi özel­lik­le ha­zır­la­dı­ğı­mız gör­sel­ler­le sos­yal medya üze­rin­den Ça­ye­li’nin ta­nı­tı­mı­nı da he­def­le­dim” di­ye­rek söze “Bu gör­sel­ler­de Ağa­ran Şe­la­le­si, Senoz Va­di­si, Ke­mer­li Köp­rü­ler, Ka­pa­lı Ahşap Köprü, Asma köp­rü­ler, Giz­li­bah­çe Çay­lık, AHİ Doğal Yaşam Mü­ze­si’nin bu­lun­du­ğu Ça­ye­li’nden ge­li­yo­ruz mot­to­su­nu kul­lan­dık” şek­lin­de devam etti. “Ay­rı­ca bu­ra­da­ki da­vet­li­ler­den al­dı­ğım olum­lu dö­nüt­ler­de gö­rü­yo­rum ki ödül gör­sel­le­ri­nin oluş­tur­du­ğu et­ki­nin mem­nu­ni­yet ve­ri­ci ol­du­ğu­nu gör­mek­ten mutlu oldum” dedi.
    Bey­koz'daki Mih­ra­bat Ko­ru­su'nda Altın Kalem Ödül­le­ri­nin sa­hip­le­ri­ni bul­du­ğu ge­ce­nin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan or­ga­ni­zas­yo­nun ko­mi­te baş­ka­nı yazar Serra Er­do­ğan, kitap okuma alış­kan­lı­ğı ol­ma­yan bir top­lu­ma bu alış­kan­lı­ğı ka­zan­dır­mak için atıl­mış bir adım ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Er­do­ğan, “Po­pü­list kül­tü­rün ede­bi­ya­ta yer­leş­me­si, ma­ale­sef ül­ke­miz­de olum­suz bir ger­çek. Mad­de­sel kay­gı­lar ne­de­niy­le kar­tel­leş­miş yayın sis­te­mi ‘eser ne olur­sa olsun önce isim’ il­ke­siy­le ha­re­ket et­ti­ğin­den, onca ger­çek ede­bi­yat eseri hak et­ti­ği de­ğe­ri bu­la­ma­mak­ta ve oku­yu­cu­suy­la bu­lu­şa­ma­mak­ta. Altın Kalem Ödül­le­ri et­kin­li­ği­miz­de, ba­şa­rı­lı eser­ler or­ta­ya koyan ya­zar­la­rı­mı­zı ağır­la­yıp on­la­rı onure edi­yo­ruz” dedi.

    Altın Kalem Ödül­le­ri tö­re­nin­de fo­toğ­raf ki­tap­la­rı da­lin­da ödül almak için sah­ne­ye davet edi­len öğ­ret­men-ya­zar Cen­giz Azman, sah­ne­ye elin­de ki­ta­bıy­la çıktı. Ödü­lü­nü tes­lim al­ma­sı­nın ar­dın­dan or­ga­ni­zas­yo­nu dü­zen­le­yen her­ke­se te­şek­kür ede­rek söze “Bu­ra­ya 1200 km uzak­tan Rize Ça­ye­li’nden ge­li­yo­rum. Çay ko­ku­lu Şehir Ça­ye­li’nden size se­lam­lar ge­tir­dim. Yaz­dı­ğım 10 dan fazla kitap ol­ma­sı­na rağ­men beni ara­yan soran ol­ma­dı. Ancak bir­gün e pos­ta­ma gelen da­vet­le bu ödüle layık gö­rül­dü­ğü­mü öğ­ren­dim. Çok mutlu oldum, duy­gu­lan­dım. Bu ki­ta­bı Ça­ye­li’ne Ça­ye­li Li­se­si­ne, Ça­ye­li Or­ta­oku­lu­na, Ça­ye­li Dost­luk Gru­bu­na, Ça­ye­li Li­se­si Me­zun­lar Der­ne­ği­ne ve bu ki­ta­bı ha­zır­la­ma­ma des­tek veren bin­ler­ce güzel in­sa­na itaf edi­yo­rum” şek­lin­de devam ede­rek yap­tı­ğı duy­gu­sal ko­nuş­ma da­vet­li­ler­den büyük alkış ve teb­rik aldı.
    Ki­tap­la il­gi­li ola­rak al­dı­ğı­mız bil­gi­ye göre: Fo­toğ­raf ki­ta­bı da­lın­da "Yarım Asır­lık Fo­toğ­raf­lar" ki­ta­bıy­la ala­nın­da tek eser­le ödüle layık gö­rü­len öğ­ret­men-ya­zar Cen­giz Azman bu eseri Tem­muz 2021 ta­ri­hin­de ya­yın­lan­dı. Ki­ta­bın ha­zır­lık­la­rı üç yıl sürdü. Kitap büyük bir arşiv ça­lış­ma­sı­nın ar­dın­dan ger­çek­leş­tir­len titiz bir ça­lış­ma­nın ürünü ola­rak ba­sı­ma ha­zır­lan­dı. Ki­tap­ta Ça­ye­li'nin kül­tür, eği­tim ve be­şe­ri ta­ri­hi­ne ait yak­la­şık 100 yıl­lık fo­toğ­raf­la­ra, Ça­ye­li Or­ta­oku­lu­nun 70 yıl­lık fo­to­ğaf­la­rı­na, Ça­ye­li Li­se­si­nin 50 yıl­lık fo­toğ­raf­la­rı­na fo­toğ­raf­la­rı­na yer ve­ril­di. Ki­tap­ta 1929 dan 2020 yı­lı­na kadar 10 bin ki­şi­ye ait 1500 fo­toğ­raf bu­lu­nu­yor. Ki­tap­ta yer alan her­bir fo­toğ­raf üze­rin­de titiz bir ça­lış­ma ve di­ji­tal te­miz­lik ça­lış­ma­sı ya­pıl­dı. Büyük bir emek­le ha­zır­la­nan ki­tap­ta­ki her bir fo­toğ­ra­fın fo­toğ­ra­fın çe­kil­di­ği tarih, fo­toğ­raf­ta yer alan ki­şi­le­re ait isim­ler ve fo­toğ­raf­la­rın kısa hi­ka­ye­le­ri­ne yer ve­ril­di. Bu eşsiz ese­rin ha­zır­lan­ma­sın­da Ça­ye­li Li­se­si Ça­ye­li Or­ta­oku­lu Dost­luk Grubu üye­le­ri­nin ya­nın­da Ça­ye­li Li­se­si Me­zun­lar Der­ne­ği, Ça­ye­li Ta­ri­hi Plat­for­mu-Yah­ya Bil­gin, Ça­ye­li Sedef Fo­toğ­raf­çı­lık, fo­toğ­raf sa­nat­çı­sı ve arşiv sa­hi­bi Fatih Sul­tan Kar, fo­toğ­raf arişi sa­hi­bi Coş­kun Ak­bu­lut arşiv ve mal­ze­me des­te­ğin­de bu­lun­du. Yazar Cen­giz Azman ho­ca­mı­zın büyük bir ekip ça­lış­ma­sı ile eşsiz bir eseri or­ta­ya çı­kar­ma­sı ve bu ese­rin ödüle layık gö­rül­me­si emek ve des­tek her­ke­si ay­rı­ca gu­rur­lan­dır­dı.
Aktif ola­rak ya­zar­lık ça­lış­ma­la­rı devam et­mek­te olan Cen­giz Azman Ça­ye­li Hacı Ahmet Hamdi İsha­koğ­lu Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si’nde fel­se­fe öğ­ret­me­ni ola­rak görev yap­ma­sı­nın ya­nın­da ya­yın­lan­mış olan “Der­si­miz Fel­se­fe”, “Fel­se­fe­nin Ana­to­mi­si”, “Fel­se­fe­nin Gi­zem­li Söz­cük­le­ri”, “Fel­se­fizm”, “Sı­na­vı­nın Şif­re­si”, “Fel­se­fe (X+1)2”, “Öğ­ret­men­lik Ha­tı­ra­la­rı”, “1970 Ça­ye­li Li­se­si Ef­sa­ne­si”, “Ça­ye­li Li­se­si Ef­sa­ne­le­ri”, “Yarım Asır­lık Fo­toğ­raf­lar”, “Fi­lo­zof” “Dost­lu­ğun Mıs­ra­la­rı” isim­le­riy­le ya­yın­lan­mış 12 ki­ta­bı bu­lun­mak­ta olup ya­zı­mı devam eden “Bu Ki­ta­bı Oku­ma­lı­sı­nız”, “Hey­bem­de­ki Hi­ka­ye­ler”, “Sa­da­kat” ve “Mucit” isim­li ki­tap­la­rı­nın ça­lış­ma­la­rı devam et­mek­te­dir. Ay­rı­ca bir­çok dergi ve in­ter­net si­te­sin­de ya­yın­lan­mış ya­zı­la­rı bu­lun­mak­ta­dır.
    Ça­ye­li Li­se­sin­de 2001-2020 yıl­la­rı ara­sın­da öğ­ret­men, müdür yar­dım­cı­sı ve okul mü­dü­rü ola­rak görev yapan Cen­giz Azman ho­ca­mız tam bir Ça­ye­li, Ça­ye­li Li­se­si ve Ça­ye­li Or­ta­oku­lu sev­da­lı­sı ol­ma­sı bu eseri ha­zır­la­ma­sın­da­ki en büyük et­ken­ler­den biri olmuş. Bir ön­ce­ki dönem okul mü­dür­lü­ğü­nü­de yap­tı­ğı Ça­ye­li Li­se­si­nin me­zun­la­rı ve men­sup­la­rıy­la oluş­tu­ru­lan “Ça­ye­li Dost­luk Grubu” (Ça­ye­li Li­se­si-Ça­ye­li Or­ta­oku­lu Dost­luk Grubu) nda önem­li sos­yal, kül­tü­rel ça­lış­ma­la­rı­da grup üye­le­ri ile be­ra­ber yü­rüt­mek­te­dir. Ça­ye­li Li­se­si Ça­ye­li Or­ta­oku­lu Dost­luk Grubu öğ­ret­men­ler, eski me­zun­lar ve men­sup­lar­dan oluş­mak­ta olup aktif ça­lış­ma­lar yü­rüt­mek­te­dir. Cen­giz Azman ho­ca­mı­zın edi­tör­lü­ğün­de dört fark­lı ese­rin ba­sı­mı gru­bun des­tek­le­ri ile ger­çek­leş­ti­ril­di­ği öğ­re­nil­di. 2019 yı­lın­da “1970 Ça­ye­li Li­se­si Ef­sa­ne­si”, 2020 yı­lın­da “Ça­ye­li Li­se­si Ef­sa­ne­le­ri”, 2021 yı­lın­da “Yarım Asır­lık Fo­toğ­raf­lar”, 2022 yı­lın­da “Dost­lu­ğun Mıs­ra­la­rı” ki­tap­la­rı­nın ba­sı­mı ger­çek­leş­ti­ril­di.
    Öğ­ret­men-Ya­zar Cen­giz Azman ho­ca­mı­zı bu ba­şa­rı­sı do­la­yı­sıy­la teb­rik eder ba­şa­rı­la­rı­nın daim ol­ma­sı­nı di­le­riz.
         

 Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °