Tarih: 03.10.2022 09:11

Onat: Dezenformasyonu durduracak mekanizmalar gerekli

Facebook Twitter Linked-in

    Basın İlan Ku­ru­mu Genel Müdür Yar­dım­cı­sı Mesut Onat, Ma­lat­ya, Adı­ya­man, Ela­zığ, Er­zin­can, Sivas, Şan­lı­ur­fa ve Tun­ce­li’de resmi ilan ya­yın­la­ma hakkı bu­lu­nan ga­ze­te­le­rin sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­riy­le bir araya geldi. Onat, de­zen­for­mas­yon­la mü­ca­de­le­nin ve yeni Basın Ya­sa­sı’nın öne­mi­ni vur­gu­la­dı.
    Top­lan­tı­da ko­nu­şan BİK Genel Müdür Yar­dım­cı­sı Mesut Onat, resmi ilan ve rek­lam ya­yın­la­yan ga­ze­te­le­rin, ha­zır­la­yan­lar kadar Kurum mev­zu­atı­nı bil­di­ği­ni be­lir­te­rek, “Ku­rul­du­ğu­muz gün­den bu yana ga­ze­te­le­ri­mi­zin ya­nın­da olduk. Dü­zen­le­me, des­tek­le­me ve de­net­le­me gö­re­vi­mi­zin ol­du­ğu­nu siz­ler de çok iyi bi­li­yor­su­nuz. Bu ne­den­le hem mev­zu­ata iliş­kin ger­çek­leş­ti­ri­len tek­nik de­net­le­me­ler hem de Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­ra­rı­na kadar yü­rü­tü­len Basın Ahlak Esas­la­rı­na dair in­ce­le­me­ler, Ku­ru­mu­mu­zun asli gö­re­vi­dir. Do­la­yı­sıy­la Ku­ru­mu­mu­za yö­ne­lik yü­rü­tü­len de­zen­for­mas­yo­nun nez­di­miz­de ve ka­mu­oyun­da kar­şı­lı­ğı yok­tur” dedi.
    Sek­tö­rün so­run­la­rı­nın far­kın­da ol­duk­la­rı­nı, bir­lik­te çözüm ara­mak üzere aynı masa et­ra­fın­da top­lan­dık­la­rı­nı kay­de­den Onat, “Ga­ze­te çı­kar­mak da ga­ze­te­ci­lik yap­mak da zor iş­ler­dir. Siz­ler zaten bu zor­luk­la­rın far­kın­da ola­rak yola çık­mış in­san­lar­sı­nız. Ana­do­lu’muzda 50 yıl­dan fazla za­man­dır çıkan ga­ze­te­ler var. Mu­az­zam bir tec­rü­be­den söz edi­yo­ruz. Son yıl­lar­da bu tec­rü­be di­ji­tal mec­ra­la­ra da kaydı. İnter­net ga­ze­te­ci­li­ği de­di­ği­miz şey sizin ga­ze­te­ci­lik tec­rü­be­niz ol­ma­dı­ğın­da ne işe yarar? Haber üre­ti­mi­nin bütün aşa­ma­la­rı­na hâkim olan siz­ler­si­niz. Mec­ra­nız de­ğiş­se de ya­pı­lan işin in­ce­lik­le­ri ve il­ke­le­ri de­ğiş­mez. Yeni dö­ne­me bu tec­rü­be ve avan­taj­la gi­re­ce­ği­ni­ze ina­nı­yo­rum” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Basın Ahlak İlke­le­ri, in­ter­net ha­ber­ci­li­ğin­de gö­ze­til­me­yecek mi?”
    Ga­ze­te­ci­li­ğin ev­ren­sel ku­ral­la­rı ol­du­ğu­na ve mes­le­ğe özgü ni­te­lik­ler ta­şı­dı­ğı­na de­ği­nen Onat, ga­ze­te­ci­lik mes­le­ği­nin iti­ba­rı­nın yük­sel­me­si­nin etik ku­ral­la­ra uy­mak­tan ve gü­ve­ni­lir ol­mak­tan geç­ti­ği­ni söy­le­di.
    Aynı ku­ral­la­rın in­ter­net haber si­te­le­ri için de zo­run­lu ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Onat, şöyle devam etti:
    “Ha­ber­ler hu­ku­ka ay­kı­rı yol­lar­dan elde edi­le­mez ve ya­yın­la­na­maz. Suça tah­rik veya teş­vik edecek, suçu ve suç­lu­yu övecek, halkı kin ve düş­man­lı­ğa tah­rik edecek ve suç ile mü­ca­de­le­yi et­ki­siz kı­la­cak yayın ya­pı­la­maz. Bu oku­du­ğum il­ke­ler, ga­ze­te­de haber çı­ka­rır­ken gö­ze­ti­lir­ken, in­ter­net­te haber ya­yın­la­nır­ken gö­ze­til­me­yecek mi? Veya çar­pı­tıl­mış ha­ber­ci­lik ya­pan­la­rın, bu ha­ber­ler üze­rin­den bi­rey­le­rin, ku­rum­la­rın hatta dev­let­le­rin iti­ba­rı­nı ze­de­le­yen­le­rin ‘basın öz­gür­lü­ğü’ kal­ka­nı­nın ar­ka­sı­na sı­ğın­ma­sı­nı mı iz­le­ye­ce­ğiz? Kimse dev­le­ti­miz­den bunu bek­le­me­me­li. Basın Ahlak İlke­le­ri bu kadar net iken, tüm dün­ya­da kabul gör­müş­ken, de­zen­for­mas­yo­nu dur­du­ra­cak me­ka­niz­ma­la­rı mut­la­ka oluş­tur­ma­mız ge­re­ki­yor.”
    Ekim ayın­da Mec­lis Genel Ku­ru­lu’na ge­lecek Basın Ka­nu­nu ile Bazı Ka­nun­lar­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Dair Kanun Tek­li­fi’nin öne­mi­nin dü­zen­le­nen top­lan­tı­lar sa­ye­sin­de daha iyi an­la­şıl­dı­ğı­na inan­dı­ğı­nı ifade eden Onat, “Bu yasa ya çık­ma­lı ya çık­ma­lı” dedi.
    Top­lan­tı, ka­tı­lım­cı­la­rın gö­rüş­le­ri­ni açık­la­ma­la­rı ve gelen so­ru­la­rın ce­vap­lan­dı­rıl­ma­sı­nın ar­dın­dan sona erdi. Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Bölge Top­lan­tı­la­rı, 26 Eylül 2022’de Adana’da, 29 Eylül 2022’de İstan­bul’da ger­çek­leş­ti­ri­lecek.       Ha­ber-Fo­to: B.İ.K.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —