“ORDU ÇEVRE YOLU İLE SEYAHAT SÜRESİ 40 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA İNECEK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

2.08.2022 09:44:00 0
“ORDU ÇEVRE YOLU İLE SEYAHAT SÜRESİ 40 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA İNECEK”

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ordu Çevre Yolu Pro­je­si kap­sa­mın­da yer alan Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li’nde ışı­ğın gö­rül­dü­ğü­nü be­lir­te­rek, 40 da­ki­ka­lık se­ya­hat sü­re­si­ni 15 da­ki­ka­ya in­di­recek olan Ordu Çevre Yolu’nun ta­ma­mı­nın 2023 yı­lın­da hiz­me­te açı­la­ca­ğı­nı du­yur­du.
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Bizim için ‘dur­mak yok, yola devam.’ Gö­re­vi­ni la­yı­kıy­la yap­ma­yan­la­rın, va­tan­da­şı­mı­za hiz­met gö­tür­me­yen­le­rin, hiz­met etmek ye­ri­ne ta­ti­le gi­den­le­rin hal­le­ri­ni gö­rü­yo­ruz. Bu ül­ke­ye hiz­met ede­me­ye­cek­le­ri­ni zaten bi­li­yor­duk! Bu­ra­dan bir kez daha tek­rar­lı­yo­rum; her­kes so­rum­lu­lu­ğu­nu ye­ri­ne ge­tir­me­li. Bu ül­ke­nin, bu mil­le­tin kay­be­decek bir da­ki­ka­sı bile yok­tur” dedi.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ordu Çevre Yolu şan­ti­ye­sin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du, proje hak­kın­da bilgi aldı.
    Daha sonra Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li ışık görme tö­re­ni­ne ka­tı­lan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “18-19 Tem­muz’da Ordu’muzun Al­tı­nor­du, Per­şem­be, Fatsa, Gür­gen­te­pe ve Çamaş il­çe­le­rin­de ya­ğış­lar­dan do­la­yı mey­da­na gelen he­ye­lan, su bas­kı­nı ve taş­kın­lar­dan do­la­yı he­pi­ni­ze geç­miş olsun di­lek­le­ri­mi ile­ti­yo­rum.
    Selin neden ol­du­ğu hasar son­ra­sın­da 7/24 dur­mak­sı­zın ça­lış­tık; en kısa sü­re­de ula­şı­mı tek­rar sağ­la­dık.
    Ka­ra­yol­la­rı ekip­le­ri­miz yol­lar­da olu­şan te­res­sü­bat te­miz­le­me fa­ali­yet­le­ri­ni hızla ta­mam­la­dı ve böy­le­ce tüm yol­la­rı tek­rar va­tan­da­şı­mı­zın hiz­me­ti­ne sun­duk” diye ko­nuş­tu.
ULA­ŞIM VE İLETİŞİM ALT­YA­PI­SI­NA 1 TRİLYON 606 MİLYAR LİRA’NIN ÜZERİNDE YA­TI­RIM YAP­TIK
    Tü­nel­le­ri ve yol­la­rı ba­rın­dı­ran bu pro­je­nin, Ordu ve çevre il­le­rin ula­şı­mı­nı ra­hat­lat­ma­sı ba­kı­mın­dan son de­re­ce önem­li ol­du­ğu­na vurgu yapan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti;
    “Ça­lış­ma­la­rı­mız ta­mam­lan­dı­ğın­da tra­fik­te can ve mal gü­ven­li­ği­ni daha da yük­sel­tecek; böl­ge­nin tu­rizm, ti­ca­ret ve sos­yo-eko­no­mik ge­li­şi­mi­ne de büyük katkı sağ­la­ya­ca­ğız.
    En önem­li­si zaman ve akar­ya­kıt ta­sar­ru­fuy­la ül­ke­mi­zin eko­no­mi­si­ne des­tek ola­ca­ğız.
    St­ra­te­jik dev ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı­mız­la, ül­ke­miz­de­ki üre­ti­me, is­tih­da­ma, ti­ca­ret ve tu­riz­mi­ne ciddi kat­kı­lar sağ­lı­yo­ruz.
    Son 20 yıl içe­ri­sin­de ül­ke­mi­zin ula­şım ve ile­ti­şim alt­ya­pı­sı­na 1 tril­yon 606 mil­yar li­ra­nın üze­rin­de ya­tı­rım yap­tık.
    Bu ya­tı­rım­la­rı­mız için­de yüzde 61 oran ve 972 mil­yar li­ra­lık mik­tar ile aslan pa­yı­nı ka­ra­yol­la­rı alı­yor.
    Böy­le­ce, ül­ke­mi­zi dün­ya­nın lider eko­no­mi­le­ri ara­sı­na yük­sel­ti­yor, mil­le­ti­mi­zi hak et­ti­ği yere ta­şı­yo­ruz.
    Ya­tı­rım, üre­tim, is­tih­dam ve ih­ra­cat odak­lı bü­yü­me st­ra­te­ji­mi­ze uygun bi­çim­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz büyük ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rı­mı­zın mey­ve­le­ri­ni gör­me­nin mut­lu­lu­ğu­nu hep bir­lik­te ya­şı­yo­ruz.
    Ül­ke­mi­zi; Asya, Av­ru­pa, Kuzey Af­ri­ka, Or­ta­do­ğu, Kaf­kas­lar ve Kuzey Ka­ra­de­niz ül­ke­le­ri ara­sın­da kara, hava, demir ve de­niz­yol­la­rın­da ulus­la­ra­ra­sı bir ko­ri­do­ra dö­nüş­tür­dük.
    Mar­ma­ray, Av­ras­ya Tü­ne­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu Hattı, Fil­yos Li­ma­nı, Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü, Os­man­ga­zi Köp­rü­sü, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü, İzmir-İstan­bul, An­ka­ra-Niğ­de ve Kuzey Mar­ma­ra Oto­yol­la­rı gibi dev ulaş­tır­ma pro­je­le­ri­ni hal­kı­mı­zın hiz­me­ti­ne sun­duk.”
HER­KES SO­RUM­LU­LU­ĞU­NU YERİNE GETİRMELİ, BU ÜLKENİN KAY­BE­DECEK BİR DAKİKASI BİLE YOK
    Bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­nun 6 bin ki­lo­met­re­den 28 bin 700 ki­lo­met­re­ye çı­ka­rıl­dı­ğı­nı ak­ta­ran Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “2023 he­de­fi­mi­zin ise 29 bin 500 ki­lo­met­re ol­du­ğu­nu özel­lik­le vur­gu­la­mak is­ti­yo­rum. 2035’te bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­mu­zu 36 bin ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne çı­ka­ra­ca­ğız. 2035’te oto­yol uzun­lu­ğu­mu­zu, 8 bin 300 ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne yük­sel­te­ce­ğiz. Ka­rın­ca­lar gibi ça­lı­şı­yor; ka­ra­yol­la­rın­da geçit ver­me­yen dağ­la­rı tü­nel­ler­le aşı­yo­ruz. Bu az­mi­mi­zin so­nu­cun­da tünel uzun­lu­ğu­nu, 50 ki­lo­met­re­den alıp 661 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık.
    2023’te tünel uzun­lu­ğu­nu 720 ki­lo­met­re­ye ulaş­tı­ra­ca­ğız. Derin va­di­le­ri köprü ve vi­ya­dük­ler­le ge­çi­yo­ruz. 311 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki köprü ve vi­ya­dük­le­ri­mi­zi 730 ki­lo­met­re­ye çı­kar­dık. 2023’te 770 ki­lo­met­re­ye ulaş­tı­ra­ca­ğız.
    Bizim için ‘dur­mak yok, yola devam.’ Gö­re­vi­ni la­yı­kıy­la yap­ma­yan­la­rın, va­tan­da­şı­mı­za hiz­met gö­tür­me­yen­le­rin, hiz­met etmek ye­ri­ne ta­ti­le gi­den­le­rin hal­le­ri­ni gö­rü­yo­ruz. Bu ül­ke­ye hiz­met ede­me­ye­cek­le­ri­ni zaten bi­li­yor­duk!
    Bu­ra­dan bir kez daha tek­rar­lı­yo­rum; her­kes so­rum­lu­lu­ğu­nu ye­ri­ne ge­tir­me­li. Bu ül­ke­nin, bu mil­le­tin kay­be­decek bir da­ki­ka­sı bile yok­tur” şek­lin­de ko­nuş­tu.
DUR­MA­DIK, DUR­MA­YA­CA­ĞIZ
    “Biz dur­ma­dık, dur­ma­ya­ca­ğız” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Tür­ki­ye’nin re­ka­bet gü­cü­nü, yaşam ka­li­te­si­ni yük­sel­ten; gü­ven­li, eko­no­mik, kon­for­lu, çev­re­ye du­yar­lı, ke­sin­ti­siz, den­ge­li ve sür­dü­rü­le­bi­lir bir ulaş­tır­ma sis­te­mi için ça­lış­ma­ya devam ede­cek­le­ri­ni be­lirt­ti. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Bu ba­kım­dan ula­şım mod­la­rın­da yap­tı­ğı­mız ya­tı­rım­la­rın eko­no­mi­mi­ze kat­kı­la­rı­nı gör­mek­ten do­la­yı gu­rur­lu­yuz. Os­man­ga­zi Köp­rü­mü­zü 8 Tem­muz günü top­lam 80 bin 624 araç kul­lan­dı. 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü’nden 8 Tem­muz’da 14 bin 275 araç geçiş yaptı. Yine ay­rı­ca, Kur­ban Bay­ra­mı ta­ti­lin­de, top­lam 2 mil­yon 917 bin yolcu de­mir­yol­la­rı­mı­zı ter­cih etti. Kur­ban Bay­ra­mı ta­ti­lin­de 6 mil­yon 678 bin yol­cu­muz ha­va­yol­la­rı­nı kul­lan­dı” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
14 AYRI KA­RA­YO­LU­MU­ZUN YAPIM İŞİNİN PROJE BEDELİ; 11.2 MİLYAR LİRAYI GEÇİYOR
    Tüm yurt sat­hın­da­ki ula­şım ve ile­ti­şim ya­tı­rım­la­rın­dan mavi ve ye­şi­lin sem­bo­lü Ordu’nun da hak et­ti­ği payı al­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ya­tı­rım­lar hak­kın­da şu bil­gi­le­ri verdi;
    “Hü­kü­met­le­ri­miz dö­ne­min­de Ordu’da; top­lam uzun­lu­ğu 40 bin 590 met­re­yi bulan, 25’i tek tüp, 9’u da çift tüp olmak üzere tam 34 adet tünel inşa ettik. Ka­ra­yol­la­rı­mız­da uzun­luk­la­rı 10 bin 210 met­re­yi bulan tam 117 köp­rü­yü hiz­me­te açtık. Ordu’da devam eden 14 ayrı ka­ra­yo­lu­mu­zun yapım işi­nin top­lam proje be­de­li; 11 mil­yar 230 mil­yon li­ra­yı geç­mek­te­dir. 2015 yı­lın­da Tür­ki­ye’nin de­ni­ze inşa edi­len ilk Ha­va­li­ma­nı, Türk mü­hen­dis­li­ği­nin ba­şa­rı ni­şa­ne­si olan Or­du-Gi­re­sun Ha­va­li­ma­nı­mız­da­ki yolcu sa­yı­sı kat­la­ya­rak arttı. Ordu’daki önem­li ka­ra­yo­lu ya­tı­rım­la­rı­mız­dan bi­ri­si de ışık gör­dü­ğü­müz Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li’nin yer al­dı­ğı Ordu Çevre Yolu Pro­je­si’dir. Ordu Çevre Yolu Pro­je­mi­zin proje be­de­li; 6 mil­yar 210 mil­yon lira. Uzun­lu­ğu 21,4 ki­lo­met­re olan bö­lün­müş yol stan­dar­dın­da­ki pro­je­miz­de; top­lam 9 bin 492 metre uzun­lu­ğun­da 6 çift tüp tünel, 3 bin 676 metre uzun­lu­ğun­da 11 çift köprü ile bir­lik­te 414 metre uzun­lu­ğun­da 5 tek köprü ve fark­lı se­vi­ye­li kav­şak­lar­da yer al­mak­ta­dır.”
Çevre yo­lu­nun 11 ki­lo­met­re­lik ilk bö­lü­mü­nün 3 Mart 2019 ta­ri­hin­de hiz­me­te açıl­dı­ğı­nı anım­sa­tan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, yolun kalan 11 ki­lo­met­re­lik ikin­ci bö­lü­mün­de de ça­lış­ma­la­rın yoğun şe­kil­de devam et­ti­ği­ni kay­det­ti. Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ter­zi­li ve Melet Vi­ya­dü­ğü ile şehri çev­re­le­yen ikin­ci kesim Ordu Üni­ver­si­te­si’nin ar­ka­sın­dan, Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li, Ak­ça­te­pe-1 Vi­ya­dü­ğü, Ak­ça­te­pe-2 Tü­ne­li, Ak­ça­te­pe-2 Vi­ya­dü­ğü, Tur­na­su­yu Tü­ne­li ve Doğu Kav­şa­ğı ile mev­cut yola bağ­lan­mak­ta­dır” dedi.
ORDU ÇEVRE YOLU İLE YIL­LIK 229 MİLYON TL TA­SAR­RUF SAĞ­LA­YA­CA­ĞIZ
    440 metre uzun­lu­ğun­da­ki çift tüplü Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li’nde kazı ça­lış­ma­la­rı­nın ta­mam­lan­dı­ğı­nı ve tü­nel­de ışı­ğın gö­rül­dü­ğü­nü dile ge­ti­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ak­ça­te­pe-1 Tü­ne­li’nin çı­kı­şı ile Ak­ça­te­pe-2 Tü­ne­li gi­ri­şi ara­sın­da 240 metre me­sa­fe var. Bu ke­sim­de de Üni­ver­si­te Fark­lı Se­vi­ye­li Kav­şa­ğı yer alı­yor. Ordu Çevre Yolu Pro­je­si ile Ka­ra­de­niz Sahil Yo­lu­mu­zu Ordu şehir dı­şı­na alı­yo­ruz. Bu şe­kil­de hem tran­sit ge­çiş­ler ra­hat­la­ya­cak ve hem de şehir içi tra­fi­ğin yükü ha­fif­le­yecek. Ordu şehir mer­ke­zin­de­ki gün­lük araç tra­fi­ği 60 bine ulaş­mak­ta­dır. Ordu Çevre Yolu ile 40 da­ki­ka­lık se­ya­hat sü­re­si 15 da­ki­ka­ya inecek. Pro­je­nin ta­mam­lan­ma­sıy­la bir­lik­te; bir yılda 6 bin 248 ton emis­yon azal­tı­mı ola­cak. Yine ay­rı­ca, za­man­dan 198 mil­yon lira, akar­ya­kıt­tan 31 mil­yon lira olmak üzere yıl­lık 229 mil­yon li­ra­lık ta­sar­ruf sağ­la­ya­ca­ğız. Şeh­rin do­ğu­su ile ba­tı­sı ara­sın­da­ki ula­şım daha hızlı, rahat ve kon­for­lu ola­cak. Ay­rı­ca, Ordu Üni­ver­si­te­si’nin yanı sıra Şehir Has­ta­ne­miz ve Ha­va­li­ma­nı gibi önem­li nok­ta­la­ra çok daha rahat ula­şa­ca­ğız. 2023 yı­lın­da ta­ma­mı­nı hiz­me­te aça­ca­ğı­mız Ordu Çevre Yo­lu­muz hem Ordu hem de böl­ge­mi­ze ha­yır­lı olsun. Biz­ler, yap­tı­ğı­mız her bir ki­lo­met­re yolu, her bir li­ma­nı, her bir ha­va­li­ma­nı­nı, her bir metre fiber optik kab­lo­yu, büyük bir azim ve gay­ret­le ya­pı­yo­ruz. Bizim için ‘halka hiz­met, Hakka hiz­met­tir.’ Gü­nü­bir­lik çe­kiş­me­le­re, Po­le­mik ve de­di­ko­du­la­ra, kısır tar­tış­ma­la­ra vak­ti­miz yok! Biz, tüm vak­ti­mi­zi, akıl ve alın te­ri­mi­zi size hiz­met için har­cı­yo­ruz” di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.
     

Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
      Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °