Tarih: 17.08.2023 09:39

“OVİT BAĞLANTI YOLLARI NE ZAMAN YAPILACAK”

Facebook Twitter Linked-in

 Cum­hur­baş­ka­nı ta­ra­fın­dan 2028 yı­lın­da büyük tö­ren­le tra­fi­ğe açı­lan Ri­ze-Er­zu­rum ka­ra­yo­lu üze­rin­de­ki 14 bin metre uzun­lu­ğun­da­ki çift tüplü Ovit Tü­ne­li bağ­lan­tı yol­la­rı­nın bu­gü­ne kadar ya­pıl­ma­ma­sı ko­nu­sun­da CHP Rize Mil­let­ve­ki­li Tah­sin Ocak­lı Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ab­dül­ka­dir Ura­loğ­lu’nun ce­vap­la­ma­sı için TBMM ne ya­zı­lı öner­ge verdi.
 CHP Rize Mil­let­ve­ki­li­nin Mec­lis Baş­kan­lı­ğı­na ver­di­ği öner­ge şu şe­kil­de.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞ­KAN­LI­ĞI­NA
Aşa­ğı­da­ki so­ru­la­rı­mın Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Sn. Ab­dül­ka­dir Ura­loğ­lu ta­ra­fın­dan ce­vap­lan­dı­rıl­ma­sı­nı arz ede­rim. 25.07.2023 Tah­sin Ocak­lı Rize Mil­let­ve­ki­li 13 Ha­zi­ran 2018 ta­ri­hin­de açı­lan ve dün­ya­nın en uzun 3’üncü tü­ne­li olan Ri­ze-Er­zu­rum ara­sın­da­ki 14 km’lik Ovit tü­ne­li­nin bağ­lan­tı yol­la­rı halen ta­mam­lan­ma­mış­tır. İçe­ri­sin­de zaman zaman mey­da­na gelen as­falt bo­zul­ma­sı gibi olum­suz­luk­lar ne­de­niy­le ka­pa­tı­lıp, ona­rı­mın kısa sü­re­de ya­pıl­ma­ma­sı ne­de­niy­le tünel uzun süre ka­pa­lı kal­mak­ta yahut tek şe­rit­ten ula­şım sağ­lan­mak­ta­dır. Tünel içe­ri­sin­de as­falt çök­tü­ğü için 1 Kasım 2022’den iti­ba­ren ula­şım tek şe­rit­ten sağ­lan­mış ve 8 ayda ona­rım ancak ta­mam­la­na­bil­miş­tir.
“Ka­ra­de­niz’i GAP’a bağ­lı­yo­ruz”, “Ri­ze-Mar­din sevgi yolu” gibi ta­nı­tım­lar­la, yüz­yıl­la­rın ha­ya­li ola­rak an­la­tı­lan ve ya­pı­mı­na yak­la­şık 400 mil­yon dolar har­ca­nan Ovit tü­ne­li­nin; başta İkiz­de­re-Ovit ara­sın­da­ki 22 km’lik bölüm olmak üzere, bağ­lan­tı yol­la­rı ta­mam­lan­ma­dı­ğı için efek­tif ola­rak kul­la­nı­la­ma­dı­ğı­na iliş­kin haber, yorum ve de­ğer­len­dir­me­ler bu­lun­mak­ta­dır.
Bağ­lan­tı yol­la­rı­nın ya­pıl­ma­ma­sı­nın ne­de­ni­nin si­ya­si ter­cih ol­du­ğu­nu ifade eden va­tan­daş­lar, Tür­ki­ye’nin ve Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si­nin Orta Asya ile ti­ca­ret ba­ğı­nın önem­li bir ayağı olan Ovit tü­ne­li­nin bu şe­kil­de ka­de­ri­ne terk edil­miş ol­ma­sın­dan ra­hat­sız­lık duy­mak­ta­dır.
İyi­de­re’de ta­mam­lan­mak üzere olan lo­jis­tik üssün hiz­me­te gir­me­siy­le çok daha önem­li ve st­ra­te­jik bir du­ru­ma ge­lecek olan Ovit tü­ne­li­nin ve­rim­li ça­lı­şa­bil­me­si için bağ­lan­tı yol­la­rı­nın bir an önce ta­mam­lan­ma­sı bek­len­mek­te­dir.
Bu bağ­lam­da;
1.​Ovit tü­ne­li­ne ait bağ­lan­tı yol­la­rı yıl­lar geç­me­si­ne rağ­men neden bi­ti­ril­me­mek­te­dir?
2.İkiz­de­re-Ovit yo­lu­nun ta­mam­lan­ma oranı nedir? Ne zaman ta­mam­la­na­cak­tır?
3.​Ovit tü­ne­li­ne ait bağ­lan­tı yol­la­rı­nın ta­mam­lan­ma­ma­sı­nın ne­de­ni, medya or­gan­la­rın­da iddia edil­di­ği gibi si­ya­si ter­cih midir?
4.​Ovit tü­ne­li içe­ri­sin­de mey­da­na gelen satıh bo­zul­ma­sı gibi olay­lar ne­de­niy­le tü­ne­lin ka­pa­lı kal­ma­sı, ula­şı­mı olum­suz et­ki­le­mek­te­dir. Bu gibi du­rum­lar­da ona­rım neden 8 ay gibi çok uzun zaman al­mak­ta­dır? Bu yol ve tü­ne­le ye­te­rin­ce özen gös­te­ril­me­mek­te midir?
        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —